DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası Nasıl Düzeltilir?
22.06.2021 13:16 2907 Görüntülendi

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası Nasıl Düzeltilir?

İnternet dünyasında bölümleme oluşturmak ve bu bölümlerde bir isimlendirme oluşturmak ve hatta bölümler arasında iletişim sağlayabilmek için kullanılan adlandırma sistemi DNS olarak bilinir. DNS, hiyerarşik bir yapıya sahip olarak servisler, bilgisayarlar, özel ağlar ve internet üzerindeki herhangi bir kaynak için kullanılır. Bu kullanım sırasında birçok farklı etken nedeniyle DNS hatası ile karşılaşma ihtimali bulunmaktadır. 

Bu içerik sayesinde Atak Domain olarak sizlere DNS, DNS hatası ve bu hata sonucunda yapılması gerekenler açısından cevaplar oluşturmaya çalıştık. 

DNS Hatası Nedir?

DNS Hatası Nedir? | Atak Domain HostingBirçok internet kullanıcısının kullanım sırasında sıklıkla karşılaştığı sorunlar arasında DNS hatası görülmektedir. DNS sunucu hatası olarak da bilinen bu hata, aslında DNS nedir ve DNS hatası nedir gibi soruları da akla getirmektedir. 

Kısa bir şekilde tekrar açıklanması gerekirse DNS, Domain Name System yani Türkçe karşılığı ile Alan Adı Sistemi anlamına gelmektedir. Alan adı sistemi, bir web sayfasının adresini ilgili tarayıcının bu web sayfasına bağlanabilmesi açısından çevrim gerçekleştiren sunucuyu ifade etmektedir. Bu sunucu size web sayfasını aradığınızda istediğiniz yanıtı vermediğinde, DNS hatası ile karşılaşmak mümkündür. 

Yani siz web tarayıcınıza istediğiniz bir internet adresini yazdıktan sonra tarayıcının bu siteye ulaşması için sunucuya ulaşması ve alan adı sistemi bildirimi yapması gerekir. Bu noktada sunucuya ulaşılmadığında ve bir bağlantı sağlanamadığında DNS hatası sunucu bulunamıyor ya da DNS sunucusu yanıt vermiyor gibi bir hata sonucu ile karşılaşılır.

DNS Hatasının Nedenleri Nelerdir?

İnternet kullanımı sırasında bir web sayfasına ulaşırken karşılaşılan sorunlar arasında DNS hatası bulunsa da bu sorunun çözümü de yine internet üzerinde yapılan bir araştırma sayesinde bulunabilir. Bu konuda bir araştırma gerçekleştirdiğinizde DNS hatası problemleri arkasında değişen kaynaklar olduğunu görebilirsiniz. Genellikle DNS hatası arka planında bir web sayfası adresinin güncel olmaması veya sunucuda bulunan bir sorun nedeniyle web sitesi bağlantısının yapılmasının engellenmesi yer almaktadır.

Kullanıcı internet kullanımı sırasında DNS sorunu ile karşılaşırsa, bazen internet bağlantısı sorunsuz olsa dahi bir web sayfası veya farklı web sayfalarında bağlanma imkanı ortadan kalkabilir. Bu noktada DNS sorun çözümlerinin gerçekleştirilmesi için ilk önce hatanın tespit edilmesi ve doğru yöntem ile çözümün uygulanması gerekir.

DNS Sunucu Bulunamıyor Hatası Nedeni Nedir?

DNS Sunucu Bulunamıyor Hatası Nedeni Nedir? | Atak Domain HostingDNS hataları ile karşılaşmanın arkasındaki en önemli nedenlerden birisi, bazen internet ağlarında sıkışma yaşanması veya yazılımsal düğümlenmelerin ortaya çıkmasıdır. Bu gibi durumlarda aslında gayet doğal bir sorun yaşanmış olmakla birlikte bu sorunun çözümü de yine doğal ve basit bir şekilde sağlanabilir. Bu noktalarda genellikle yaşanan hataların arkasında da

  • Antivirüs kaynaklı problemler görülebilir. Bu açıdan DNS hatası sonrasında “Windows için hata tespit programı” kullanıldığında alınan rapor sonucunda sorun nedeni antivirüs programı olarak ifade ediliyorsa, basit bir çözüm uygulanabilir.

    Bu açıdan antivirüs programınızın ayar bölümüne girdikten sonra değişiklik yaparak, DNS sorunu çözümü elde edebilirsiniz. Bu değişiklikler kapsamında bilgisayarınızda ve ağ sisteminizde güvenlik oluşturan antivirüs programlarında “güvenlik seviyesini düşürebilir” veya “internet kullanımında ki güvenlik seviyesini” tamamen kapatabilirsiniz. Bu sayede antivirüs programının gerçekleştireceği internet bağlantısını kesme ve sayfalara girişi engelleme gibi durumlar ortadan kalkacaktır.

  • TCP, IP veya DHCP problemleri yaşayabilirsiniz. Bazen bir DNS sorunu ile karşılaştığınızda, bu noktalardan birinde çakışma yaşanması bir neden olarak görülebilir. Bu tarz sorunlar yaşandığında da manuel çözüm yapmak mümkün olmayacağı için internet bağlantısı konusunda detaylı bilgi elde edilmelidir. Çünkü bu konuda ayar değişiklikleri yapmak bazen daha fazla sorun ortaya çıkarabilir.

    Bu tip bir sorun ifade ediliyorsa, çözüm elde etmek için öncelikle bilgisayarı yeniden başlatabilirsiniz. Çünkü bilgisayarın resetlenmesi sayesinde IP değerleri resetlenir. Bu durum sonrasında yeni kod bağlantıları elde edilir ve çakışmalar ortadan kaldırılabilir.

  • Bazen router veya modem kaynaklı sorunlar ile karşılaşmanız mümkündür. Eğer internet bağlantınızı sağlarken kullandığınız router yani yönlendirici veya modem sorunlu bir yapıya sahipse, diğer metotlar bir işe yaramayacaktır ve donanımsal bir çözüm denemek gerekecektir.

    Bu noktada en pratik yöntem olarak modemi kapatarak bir süre beklemek ve yeniden açmak çocuğum sağlayabilir. Kapatıp açma işlemi ile çözüm elde edilmediğinde de DNS hatası sorununu ortadan kaldırmak için modem resetlemek gerekebilir.

    Bu açıdan modemlerde genellikle modemin arka bölümünde bulunan resetleme deliğine bir iğne ile müdahale edilerek, 3 saniye tuşa basılı tuttuğunuzda, modemdeki tüm ışıklar sönecek ve internet bağlantısı kısa süre sonrasında tekrar sağlanacaktır. Ancak bu işlem sonucunda modem fabrika ayarlarına döneceği için modem ayarlarının ve internet bağlantı ayarlarının sıfırdan yapılması gerekir.

DNS Hata Çözümü Nasıldır?

DNS Hata Çözümü Nasıldır? | Atak Domain HostingBir bilgisayar Windows işletim sistemi kullanıyorsa, aslında bu durumda DNS hatası yaşanması ihtimali çok düşük olacaktır. Buna bağlı olarak da aslında ilk yöntem olarak DNS hatalarında Windows'un kendi kendine çözüm elde etmesini beklemek doğru olacaktır. Bu kapsamda da ilk olarak bilgisayarınızda “Denetim masası” bölümünü açmalı ve “Ağ ve paylaşım merkezi” bölümüne giriş yapmalısınız.

Ulaştığınız bölümde “Ağ ayarlarını değiştir” seçeneği altındaki ”Sorun giderme” sekmesine tıklandığında, Windows sorunun belirlenmesi için çalışmayı kendisi gerçekleştirir. Bu işlem sırasında karşınıza çıkan seçeneklerde yeni internet bağlantılarını ve ağda bulunan internet bağlantılarını seçtiğinizde, “Bağlantı ile ilgili sorunları gider” butonuna tıklayarak, sorunun çözülmesi için Windows işletim sisteminde talimat oluşturabilirsiniz.

Windows işletim sistemi istediğiniz araştırmayı gerçekleştirerek sorunu tespit etme ve çözme işlemini kısa bir sürede tamamlar. Ancak işletim sistemi üzerinde sorun çözümü elde edilemediğinde bazen farklı yöntemlerin denemesi gerekebilir. Bu noktada sırasıyla 6 farklı yöntem tercih edilebilir.

1- Farklı Bir Tarayıcının Kullanılması

DNS hatalarında özellikle çözüm için ilk yöntem olarak tarayıcı değişikliği gerçekleştirilebilir. Kullandığınız tarayıcıya bağlı olarak yine farklı bir şekilde Google Chrome, Yandex veya Mozilla Firefox gibi bir tarayıcı tercih edilebilir. Eğer değişik bir tarayıcıda web sayfasına ulaşmak istediğinizde halen DNS sorunu ile karşılaşıyorsanız bu aşama geçilebilir.

2- Güvenlik Duvarının Kapatılması

Bilgisayarınızda bulunan antivirüs programları dışında güvenlik duvarı programları da bazen internet sorunları yaşatabilir. Çünkü tehlikeli durumlar ile karşılaştığında internet bağlantısını durduran ve DNS sorunu ortaya çıkaran kaynaklar arasında güvenlik duvarı yer alabilir. Bu açıdan öncelikle kullandığınız güvenlik duvarı programının ayarlarına girerek internet bağlantısında kesinti yapıp yapmadığını incelemeniz gerekir. Özellikle bilgisayarınızda Windows 7, 8 veya 10 gibi bir işletim sistemi yer alıyorsa, DNS hataları açısından güvenlik duvarı veya antivirüs incelemeleri yapılabilir.

3- Bilgisayarın Resetlenmesi

DNS hatası için aslında direkt olarak çözüm elde etmek için bilgisayarın yeniden başlatılması daha kolay bir yöntem sağlayabilir. Çünkü DNS sorunu eğer ağ kaynaklı veya anlık bir sorun ise bilgisayar yeniden başlatıldığında ağ bağlantısı çalışıyor ve DNS sorunu artık karşınıza çıkmıyorsa, bilgisayarın kullandığı DNS sunucusu yenilendiği için çözüm elde edilmiş olacaktır.

4- Modemin Yeniden Başlatılması

Önceki yöntemlerin her biri ayrı ayrı denense de veya direkt olarak farklı bir çözüm arandığında modem resetleme işlemi de yapılabilir. Bu durumda modem resetleme vasıtasıyla modem için önbellek temizleme işlemi yapılır. Bu işlem için kullandığınız modem ve router arkasında bulunan güç kablosunu çıkarmanız ve 30 saniye civarında beklemeniz gerekir. Sonrasında kablonun tekrar bağlanması ile modem yeniden başlatıldığında online olan modemde sıfırlama sağlandığı için DNS hataları çözülebilir.

5- DNS Ayarlarının Sıfırlanması

Tüm yöntemler dışında DNS hataları ile karşılaşıldığında DNS ayarlarının sıfırlaması sayesinde de çözüm elde edilebilir. Bu aşamada da yine bilgisayarın “Başlat” menüsünde en sağ kısma gidildiğinde, “internet” simgesine sağ tıklayarak, “bağdaştırıcı ayarları” sekmesi açılır. Bu noktada karşınıza çıkan ekranda internet modeli görüldüğünde, üzerine tıkladığınızda “özellikler” sekmesi görülecektir.

Özellikler sekmesine giriş yaptığınızda, “İnternet Protokol Versiyon 4 (TCP/IPC4)” seçeneği üzerine iki defa tıklayarak, DNS ayarlarının değiştirildiği ekrana ulaşabilirsiniz. Bu ekran içerisinde alt kısımda IP adresleri ve “DNS sunucusu adresini otomatik al” butonu bulunacaktır. Ancak ağ bağlantısı sırasında DNS sunucusu adresi otomatik alınmadan kullanıcı tarafından da belirlenebilir. 

Kullanıcı tarafından belirlenen DNS sunucu adreslerinde genellikle 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 adresleri ya da 4.2.2.3 ve 4.2.2.4 adresleri sıklıkla tercih edilmektedir. Belirtilen bu DNS adresleri el ile girildikten sonra “tanıla” işlemine basılarak veya kayıt yapıldıktan sonra bilgisayar yeniden başlatıldığında, DNS sunucu problemleri için çözüm elde edilebilir.

6- DNS Önbellek Temizliği

DNS sunucusu açısından bazen önbelleğe alınan verilerde hatalar ile karşılaşıldığında, web servis yanıt vermeyebilir. Bu noktada DNS önbellek temizliği gerçekleştirildiğinde pratik bir çözüm elde edilebilir.

Önbellek temizliği için Windows+R tuşlarına birlikte basıldığında açılan ekranda “CMD” yazılarak enter tuşuna basılır. Yine açılan bir komut penceresi ile karşılaşacaktır ve bu noktada “ipconfig/flushdns” komutu yazılarak enter tuşuna basılır.

Komut satırına yazılan komutun onaylanması ile birlikte DNS adresleri ve önbellek temizliği yapıldığından dolayı eğer bir DNS sorunu ile karşılaşıyorsanız, çözüm elde edilebilir. İşlem sonrasında bilgisayar yeniden başlatıldığında, yeni internet bağlantısında DNS adresleri yeniden oluşturulur. Eski bağlantılarda da yenilenme sağlandığı için sorun önbellek kaynaklı ise problem direkt olarak çözülür.