Çok pratik bir ifade ile anlatılması gerekirse, ikinci seviye domain; alan adı uzantısının hemen sol tarafında kalan isim için kullanılan terimdir. Basit bir örnek verilmesi gerekirse, “Alan.com” web sayfa isminde ".com" alan adı uzantısı olmak ile birlikte TLD olarak adlandırılır. Bu alan adında ".com" ifadesinin sol tarafındaki noktadan önce gelen bölüm yani "Alan" SLD olarak adlandırılır. SLD İngilizcede second level domain anlamına gelirken Türkçesi ikinci seviye domain karşılığı oluşturmaktadır.
İkinci seviye domain, alan adı içerisindeki isim olarak web sayfası kullanıcılarının sayfanız ile temas edeceği ilk ayrıntıyı oluşturmaktadır. Çünkü bir web adresinde insanların aklında kalan kısmı ikinci seviye domain oluşturur ve bu nedenle her zaman uzantılardan daha önemli görülmektedir. İçeriğin ilerleyen bölümlerinde bu domain üzerinden nasıl faydalar elde edebileceğiniz üzerinde duracağız.
Bugün teknik olarak birçok kişi ikinci seviye domain terimi hakkında kafa karışıklıkları yaşamaktadır. Çünkü genel olarak bir domain içerisinde nerede bulunduğunu veya ilk etapta hangi bölümün daha önemli olduğunu bilmemektedir. İkinci seviye domain ile elde edilen tüm faydaları tam bir şekilde öğrenirseniz, internet kullanımında daha fazla zaman elde etmek ve daha iyi bir web sayfası sağlayabilmek için elde edeceğiniz avantajları da öğrenebilirsiniz.
Atak Domain olarak bu içeriği hazırlarken bir alan adı içerisindeki ikinci seviye domain ve üst düzey domain ayrımını yapmanızı amaçladık. Bu bağlamda da ikinci seviye domain faydalarını öğrenebilmeniz için öncelikle domain alınmasındaki amacın öğrenilmesi gerekmektedir.
Domain, internet dünyasında en sık kullanılan terimlerden biri olarak bir web sayfasının alan adını oluşturmaktadır. Tıpkı fiziki bir konumun harita üzerindeki oluşturulabilen adresi gibi internet dünyasında da bir web sayfası için oluşturulan adrestir. Yani yaşadığınız şehirde insanların adresinizi bulabilmesi istiyorsanız, onlara mahalle-cadde-sokak-apartman gibi bilgiler ile bir konum sunarsınız. Belirli bir kombinasyon sayesinde oluşan bu konum gibi tıpkı internet dünyasında da domain aynı mantık ile bir adres bilgisi oluşturur.
İnternet dünyasında her domain birbirinden farklı bir yapıya sahip olmakla birlikte yine internet dünyasında aynı domain iki defa kullanılamaz. Düşünün ki aynı mahallenin aynı caddesinin aynı sokağında ve aynı apartmanda bulunan iki farklı daire için mutlak olarak adresler değişir. Bu nedenle aynı ülkede aynı şehirde aynı bölgede aynı sektörde ve sokakta hizmet veren iki işletmenin web sayfaları dahi birbirinden mutlaka farklı olur. Bu bağlamda da hiçbir domain kopya edilemediği için her zaman özel ve her zaman değerli bir yapıya sahiptir.
Şu an bu içeriği okurken adres satırında gördüğünüz “atakdomain.com” bir domain olmakla birlikte birkaç farklı birleşen sayesinde elde edilir. Alfabe öğeleri, rakamlar ve işaretler birleşimi şeklinde elde edilen bu adres, bilgisayarlarda veya mobil cihazlarda internet kullanıcılarının bir web sayfasına kolayca ulaşması için birleştirilir. Bugün internette görebildiğiniz tüm adresler belirli bir organizasyon ile oluşturulur.
Eğer bir domain yapısını net olarak anlarsanız, ikinci seviye domain bölümünün ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu da anlayabilirsiniz. Çünkü ikinci seviye domain çok önemli bir işleve sahiptir ve bir web sayfası için akılda kalan en önemli unsur olarak, internette her zaman aranan bölümdür.
İnternet dünyasında adresler ile ilgili en fazla duyulan kavramlardan birisi de URL kısaltmasıdır. URL, Uniform Research Locator tanımının kısaltması olmakla birlikte Türkçesi Tekdüzen Kaynak Bulucu olarak bilinmektedir. Bu kavram, bir web sayfası adresinde bulunan tüm harf ve sembollerin dizisi sayesinde oluşmaktadır. Yani bir web adresinde bulunan her üye, genel olarak belirlenmiş bir URL içerisinde parça oluşturmaktadır.
URL kavramının açıklanması açısından yine bir ev adresi üzerinden örnekleme yapılırsa, bir adres tamamı ile her parçası sayesinde sizi bu eve ulaştırır. Fakat istendiğinde bu adres parçalara ayrılabilir. Yani sokak, cadde, şehir ve mahalle gibi bölümler ile birbirlerinden ayrı kısımlar olabilir. Açık adres sizin net bir konuma ulaştırırken, URL birleşen parçaları da sizi net bir web adresine ulaştırır. İşte bu mantık içerisinde URL, web sunucularının bilgisayarlarınızda ki istem sonrasında sizi bir web sayfasına yönlendirmek için yardım sağlayan her üyenin birleşimidir.
Bir URL'nin ön kısmında transfer protokol olarak adlandırılan aktarım protokolü bulunur. Genellikle adres satırlarında gördüğünüz “https://” ifadesi Güvenlik Köprü Metin Aktarım Protokolü şeklinde adlandırılmaktadır. Bu protokol sayesinde bir web sayfasında bulunan verilerin internet tarayıcısına nasıl aktarılacağı bildirilmektedir.
Bazen adres satırında “http://” gibi bir ifade görülürken, bazen “https://” yani “S” harfi eklenmiş şekilde de bir protokol ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada “http://” olarak ifade edilmiş yani “S” harfinin bulunmadığı protokoller “https://” protokollerine göre güven eksikliği yaşatmaktadır. Çünkü bu protokol içerisindeki “S” karakteri web sayfasında kullandığınız bilgilerin şifrelemesini sağlayan özel bir katmandır. Bu küçük ayrıntı olmadan bir web sayfasına girdiğiniz bilgiler kötü niyetli kullanıcılar tarafından elde edilebilir.
İçeriğin başında anlatıldığı üzere “.com” gibi bir web sayfasında yer alan ve uzantı olarak adlandırılan bölüm top level domain yani üst düzey alan olarak adlandırılır. TLD kısaltması ile bilinen alan adı uzantıları bir web adresinin son bölümündeki harf kombinasyonudur. Aslında web adresleri içerisinde hiyerarşik olarak üst düzey alan yani uzantı en kritik bölümdür.
Bugün alan adı uzantılarına bakıldığında en ünlü TLD, “.com” uzantısıdır. Ne kadar popüler ve çok kullanılan bir uzantı olsa da bunun yerine geliştirilmiş birçok farklı yeni uzantı da günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Örnek olarak “.org”, “.me” veya “.net” gibi birçok uzantı yer almaktadır.
Bir web sayfası adresine ilk tıkladığınız andan itibaren ortaya çıkan URL metninin son uzantısında TLD bulunduğunu görebilirsiniz. Sonrasında bir web sayfası içerisindeki farklı bir bağlantıya tıkladığınızda, genellikle adres satırında farklı bir metin grubu görünür. İşte bu durumda görülen farklı metin grupları dizin veya klasör şeklinde adlandırılır. Dizinler ve klasörler, bir web sayfası içerisindeki belirli iç sayfaların karşılıklarını oluştur. Yani yine bir evi üzerinden örnek verilirse, web sayfası ev olarak düşünülürse, dizinler ve klasörler bu evdeki farklı odaları ifade etmektedir.
İlk noktada açıklanan örnekte yer alan “Alan.com” gibi bir örneğe tekrar bakıldığında, buradaki “Alan” kelimesi ikinci seviye domain bilgisini oluşturmaktadır. İkinci seviye domain, bir web adresinde her zaman önemlidir. Bu önemin arkasındaki gerekliliğe bakıldığında;
Günümüzde alan adlarının düzenlenmesi açısından IANA kısaltması ile bilinen The Internet Assigned Numbers Authority yani İnternette Atanan Numaralar Kurumu bir domain içerisindeki farklı unsurları göstermek için 3 farklı domain ayrımı yapmıştır. Bu 3 ayrılmış alan adı içerisinde genel olarak kullanılabilecek, asla halk tarafından kullanılamayacak veya belirli durumlarda kullanılabilecek alanları bulunmaktadır. Yani yine örnek üzerinden gidilirse,
İkinci seviye domain kaydı gerçekleştirmeden önce uzun bir süre yaptığınız araştırmalar ve düşünme süresi sonucunda yine aklınızda bulunması gereken önemli birkaç nokta da yer alacaktır. Çünkü bu sayede alan adını uzun bir süre koruyabilir ve her zaman daha fazla trafik elde edebilirsiniz. Bu açıdan;