Küresel LMS (Öğrenme Yönetim Sistemleri) pazarı 2020'de 10,48 milyar dolara kadar ulaştı. Zaten üstel bir oranda büyümeye devam ediyordu ancak küresel salgın bu sektörün büyümesini oldukça hızlandırdı. Ve 2028 yılına kadar mevcut boyutunun neredeyse dörtte biri kadar büyümesi bekleniyor.
Bu tarihin yapım aşamasındaki bir parçası olmak istiyorsanız, şimdi başlamak için mükemmel bir zaman. Sizin için biraz bunaltıcı olabileceğini anlıyoruz. Nereden ve nasıl başlayacağınızı, hangi platformu ve araçları seçeceğinizi vb. Bu yüzden bu yazıyı sizler için hazırlıyoruz.
Neye ihtiyacınız olacak
Domain adresiniz ve Hosting paketiniz haricinde LMS sitelerini sıfırdan kurmak için bazı çevrimiçi araçlara ihtiyacınız olacak. Tercih ettiğimiz CMS açıkçası WordPress’dir. Satış kısmı için ise eklentimiz olarak WooCommerce kullanacağız.
Kursunuzu Satmak İçin Neden WooCommerce'i Seçmelisiniz?
İster fiziksel ister dijital olsun, WordPress'te her türlü ürünü satmak için gidilecek en iyi çözüm WooCommerce'dir. Neredeyse 5 milyondan fazla aktif kurulumla, WordPress sitenizi bir mağazaya dönüştürmenin açık ara en popüler yoludur.
WooCommerce ile ayrıca nasıl ödeme almak istediğinizi seçme özgürlüğüne de sahipsiniz. Stripe, PayPal ve Square gibi popüler olanlar da dahil olmak üzere 100'den fazla ödeme yöntemi kullanarak kolayca ödeme alabileceksiniz.
Çevrimiçi bir kurs platformu oluşturmak ve bunu yapmak için mükemmel bir çözüm arıyorsanız, Tutor LMS'den başkasını aramayın. Tutor LMS, dünyanın en popüler 3. ve üssel bir hızla büyüyen pluginidir.
Kullanımı son derece kolay, ancak kullanıcıların büyük taleplerini karşılamak için bir LMS platformunu ölçeklendirebilir. 2019 yılında piyasaya sürülmesine rağmen, halihazırda LMS çözümlerinin pazar liderlerinden biridir. Ve bugün size çevrimiçi kursları nasıl satabileceğinizi göstermek için iki dünyanın en iyisi olan WooCommerce ile birlikte Tutor LMS'yi kullanacağız.
Tutor Starter'ı yükleyin
Yapmamız gereken ilk şey, TutorStarter'ı WordPress.org tema deposundan yüklemek.
Görünüm → Temalar → Yeni Ekle
Şimdi TutorStarter'ı arayın ve temayı yükleyin. Themeum'daki insanlar tarafından bakımı yapılan ve güncellenen tamamen ücretsiz bir temadır. Tutor LMS'den sorumludurlar ve herkesin hayallerindeki LMS platformunu oluşturmaya başlayabilmesi için ücretsiz bir WordPress LMS teması oluşturdular. Temayı kurun ve etkinleştirin ve bir sonraki adıma geçin.
Tutor Mate'i yükleyin
TutorStarter temasını kurup etkinleştirdikten sonra, TutorMate'i yüklemenizi isteyen bir pano bildirimi göreceksiniz.
Eklentiyi yüklemeye Başla'ya tıklayın. TutorMate eklentisini yükleyecektir. Yüklemeyi bitirdikten sonra etkinleştirin. Şimdi, kontrol panelindeki “Tutor Starter” bölümünde yeni bir Başlangıç Siteleri bölümü göreceksiniz.
Tutor Mate'den Demo İçe Aktarma
Artık Tutor Mate eklentisini yüklediğinize göre, farklı LMS türlerine hizmet veren çok çeşitli önceden oluşturulmuş demo sitelerinden içe aktarabileceksiniz. Bu eğitim için bir Eğitmen demosunu seçeceğiz.
İçe aktarabileceğiniz iki tür demo vardır. Biri Gutenberg'e dayanıyor, diğeri ise popüler sayfa oluşturucu Elemenetor. Bu sefer Elementor ile devam edeceğiz.
Elementro'yu tercih ettiğiniz “Builder” olarak seçerseniz, sağ tarafta demo için gerekli tüm eklentileri otomatik olarak yükleyeceğini göreceksiniz. Manuel olarak bir şey yapmanız gerekmeyecek.
Başlamak için Şimdi İçe Aktar butonuna tıklayın. Demo içe aktarma işlemi tamamlandıktan sonra sayfayı görüntüleyebilirsiniz.
WooCommerce Para Kazanmayı Etkinleştir
Kursunuzu Tutor LMS ve WooCommerce ile satmaya başlamak için Tutor LMS ayarlarından WooCommerce para kazanmayı etkinleştirmeniz gerekir.
LMS → Ayarlar → Para Kazanma seçeneğine gidin. Para kazanma seçeneğiniz olarak WooCommerce'i seçin. Ardından, değişikliklerin yürürlüğe girmesine izin vermek için kaydet'e basın.
Bir WooCommerce Ürünü Oluşturun
LMS'niz için bir kurs oluşturmanın ilk adımı, karşılık gelen bir WooCommerce ürünü oluşturmaktır. Bunu yapmak için;
Wp-admin → Ürünler → Yeni Ekle
Yeni bir WooCommerce ürünü eklemek için “Yeni Ekle” butonuna tıklayın. Üzerine tıkladığınızda, yeni bir Woo ürünü eklemek için bir gösterge panosu göreceksiniz.
Burada, yukarıda ok ile belirtilen özelliklerin ayarlandığından veya etkinleştirildiğinden emin olun.
Şimdi WooCommerce ürünü için bir fiyat belirleyin, bu da oluşturmak istediğiniz kurs için bir fiyat belirleyecektir. İşiniz bittiğinde, kurs sayfasından seçebilmeniz ve herkese açık hale getirmek için Yayınla'ya basın.
Bir Kurs Oluşturun ve WooCommerce Ürün Özelliklerini ekleyin
Demo içeriğini içe aktardığınıza göre, siteniz görüntülenmeye ve neredeyse tamamlanmış görünmeye hazır olmalıdır. Neredeyse dememize dikkat edin. Bunun nedeni, Demo içeriğin canlı bir site için olmamasıdır. Sadece demo amaçlıdır.
Not: Demo içeriği yalnızca test amaçlıdır. Canlı site amacı için tasarlanmamıştır.
Yeni oluşturulmuş LMS sitenizin neredeyse her yönünü özgürce özelleştirebilirsiniz. Örnek olarak bir ders oluşturalım ve yayınlayalım.
Tutor LMS eklentisine gidin ve Kurslar bölümüne tıklayın. Orada Yeni Ekle butonunu bulacaksınız. Kursunuzu eklemek için üzerine tıklayın.
Tutor LMS, gelişmiş bir kurs oluşturucu ile birlikte gelir. Kursunuzun birçok yönünü özelleştirebileceksiniz. Ad, açıklama vb. gibi tüm kurs ayrıntılarınızı belirledikten sonra, şimdi önceden oluşturduğunuz WooCommerce ürününü ekleme zamanı.
Ürün Ekle'deki listeden seçin. Ayrıca kursunuzu satmak mı yoksa kullanıcılar için ücretsiz yapmak mı istediğinizi belirleyebilirsiniz.
Her Tutor LMS kursu oluşturmak istediğinizde bir WooCommerce ürünü oluşturmanın çok zaman alan bir görev olduğunu ne yazık ki söyleyebiliriz. Tutor LMS Pro, yalnızca size zaman kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda eğitmenlerinizin (bir LMS pazarı oluşturmayı seçtiyseniz) kurslarını oluşturmasını kolaylaştıracak bir ön uç kurs oluşturucu ve otomatik WooCommerce ürün oluşturma özelliği ile birlikte gelir.
Kursu yayınlayın ve Satışa Başlayın
Artık her şeyi ayarladığınıza göre, Son olarak Ürün Ekle listesinden WooCommerce kurslarını hazırlayıp, genel kullanıcı için kursu yayınlamaya geldi.
Satın almak için Kursa tıkladıktan sonra, ödeme sayfasına yönlendirilecek ardından Kursu satın alırsa, kurs içeriğine ve onunla birlikte gelen her şeye erişebilecektir.
Satın almayı tamamladıktan sonra da kullanıcıya şöyle bir mesaj iletilir: “Tebrikler 🎉 Tutor LMS ve WooCommerce kullanarak ilk kursunuzu sattınız.”
LMS sitenizi oluşturmaya başlamak ve WooCommerce ile kurs satmaya başlamak son derece kolaydır. Hepsi ücretsiz olarak yapılabilir. Yukarıda bahsettiğimiz adımları atarak kolayca Kurs sitenizi açabilirsiniz. Bu adımları Demo sürümü üzerinden test edebilirsiniz fakat eğer her şey yolunda gidiyorsa işlevsel bir site yapmanız için normal sürümünü satın almanız gerekir.
Bir diğer husus ise henüz Domain ve Hosting paketinizi almadıysanız birkaç tavsiye verelim. Sitenizin Domain adresini akılda kalıcı maksimum 3 heceden oluşacak şekilde almanız öneriyoruz. Sitenin adı akılda kalıcı, özgün ve kaliteli olması çok önemlidir. Sitenin alan adını da (.com, .org vb.) eskisi kadar çok önemli olmasa da .com almanızı öneririz.
Hosting ise bir Domain adı kadar önemli olduğunu hatırlatalım. Hosting sağlayıcınız tarafından örneğin Atakdomain üzerinden uygun bir hosting almak istiyorsunuz. Fakat hangi paketi almak istediğinizi bilmiyorsunuz. Sitenizin hızlı olması diğer her husus kadar önemlidir. Üstelik %63 indirim ile gelen PREMİUM paketini aylık 5,92 dolar karşılığında edinebilirsiniz. Bu paketi satın aldığınızda sınırsız disk alanı, sınırsız site trafiği, ücretsiz SSL ve herhangi bir ters durum olması durumunda otomatik olarak yedekleme hizmeti gibi önemli özellikleri edinebilirsiniz.