Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Svaziland ve Namibya oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Yüzölçümü; 1.125.815 km2’dir. Başkentleri ise; Cape Town, Pretoria, Bloemfontein.
Güney Afrika’nın Telefon Kodu: +27
Güney Afrika’nın Para Birimi: Güney Afrika Randı.
Güney Afrika’nın Şehirleri
Johannesburg, Cape Town, Pretoria, Bloemfontein…
Güney Afrika’nın Ekonomisi
Ülke, ekonomik olarak gelişmiş ülkeler arasındadır. Ziraata elverişli toprakların hemen hemen tamamına yakın bir kısmı beyazların elindedir. Ülke topraklarının ancak % 10’u ziraata elverişlidir. Temel ziraat ürünleri; mısır, yerfıstığı, patates ve buğdaydır. Tropikal meyveler ve turunçgiller de yetiştirilir. Taze ve konserve meyve, en önemli zirai ihraç ürünleridir. Ayrıca önemli ölçüde üzüm yetiştirilir. Zirai ürünlerden şeker, tütün ve çiçek ihraç edilebilecek bir seviyede üretilir.
Ülke, hayvancılıkta dünya ülkeleri arasında söz sahibidir. Güney Afrika, topraklarının % 70’ini otlak olarak kullanır. Yetiştirdiği koyun sayısı ile dünyada yedinci sırada bulunan ülkede sığır üretimi de önemli bir seviyededir. Yün üretiminde dünyada beşinci sırada bulunmaktadır. Karakul koyunlarının derileri makbuldür. Ülkedeki Angora keçileri ise en güneyde beslenir. Tiftik keçisi üretiminde dünyada üçüncü sırayı almaktadır. Daha ziyade kuzey ve batıda beslenen sığırların et ve sütlerinden istifade edilir.
Ülkede, balıkçılık önemli bir seviyededir. Açık deniz balıkçılığı, özellikle balina avcılığı her geçen gün gelişmektedir. Balık ürünleri sanayii kurulmuştur.
Ülkede, maden rezervlerinin zenginliği ve işletilmesi ekonominin çehresini değiştirmiştir. Dünya altın üretiminin % 70’ini, elmas üretiminin % 65’ini, vanadyum üretiminin % 45’ini Güney Afrika yapmaktadır. Ülkedeki mevcut yedi altın yatağı 500 kilometrelik bir yay meydana getirir. Doğudan batıya uzanan başlıca elmas yatakları, Kumberley, Jagersfantain, Finsch, Pratoria’dadır. Transvaal ve Natal’da büyük kömür yatakları vardır. Ülkede büyük miktarlarda platin, uranyum, manganez, krom, demir cevheri, asbest ve antimon üretilir. Bunların haricinde 40 değişik maden daha üretilmektedir.
Ülkede, Afrika’nın sanayide en gelişmiş ülkesidir. Yılda beş milyon ton üretim yapan demir-çelik tesisleri, modern kimya sanayii, gıda sanayii (konservecilik, şeker, et ve balık), yünlü ve pamuklu dokumacılık sanayii bu yöndeki en önemli tesisleridir.
Turizm son senelerde büyük bir gelişme göstermiştir. Son on yılda gelen turistlerin sayısı iki katına çıkarak bir milyona ulaşmıştır. En çok turist çeken yerler temiz ve güneşli plajlar, av için tahsis edilen yerler ve göz alıcı manzaralara sahip milli parklardır.
Güney Afrika’nın İhracat Yaptığı Ürünler
Altın, Diamonds, Platin, Otomobil ve briketlerdir.
Güney Afrika’nın İthalat Yaptığı Ürünler
Ham Petrol, Altın, Otomobil, Rafine Petrol ve Yayın Ekipmanlarıdır.
Güney Afrika’nın İhracat Yaptığı Ülkeler
Çin, Büyük Britanya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Hindistan’dır.
Güney Afrika’nın İthalat Yaptığı Ülkeler
Çin, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Arabistan’dır.
Güney Afrika’da Yaşayan Milletler
Güney Afrika nüfusu, dört farklı etnik gruptan meydana gelmektedir. Siyahlar ve Bantular % 70 ile en kalabalık grubunu teşkil ederler. Beyazlar % 17, melezler % 10 ve Asyalılar ise % 3 ile nüfusun kalan bölümünü meydana getirirler. Beyazlar Hollanda, İngiliz, Fransız ve Alman menşelidir.
Güney Afrika’da Konuşulan Diller
Resmi dilleri: Afrikaans, İngilizce, Zuluca, Xhosa dili, Sotho dili.