Belçika'da İş Kurmak - Belçika'da Nasıl İş Kurulur?
25.03.2020 14:35 14765 Görüntülendi

Belçika'da İş Kurmak - Belçika'da Nasıl İş Kurulur?

Belçika açık bir ekonomiye ve Avrupalı ​​komşularına benzeyen oldukça resmi bir iş kültürüne sahiptir. AB istatistiklerine göre, Belçika’da 620.000’den fazla aktif işletme var. Bunların çoğu, Belçika ekonomisine yaklaşık %62,4 değer üreten küçük veya orta ölçekli işletmelerdir (KOBİ). Yabancılar tarafından sahip olunan birçok Belçikalı işletme vardır, yabancı sermayeli şirketler özel sektördeki değerin yaklaşık %28'ini oluşturmaktadır. Şirketler genellikle daha az orta düzey yönetim ile organizasyon yapısında düzdür. Ancak, rütbe ve unvan önemlidir ve kararlar genellikle üst düzey personel tarafından verilir.
Belçika, bir iş kurmak için iyi bir yer olarak kabul edilir ve özellikle Brüksel’de ve bazı büyük şehirlerde güçlü bir girişimcilik kültürüne sahiptir. Belçika’da bir iş kurmayı düşünüyorsanız, yerel pazarda araştırma yapmanız ve uygun bir iş fikriniz olduğundan emin olmanız önemlidir. Genişlemeye değer bir iş fikriniz olduğunu düşünüyorsanız, Avrupa Kurumsal Ağından destek alabilirsiniz. Belçika’da gurbetçilerin bir iş kurmaya çalışabilecekleri birçok sektör var. Ülkenin en büyük sektörü turizm, finans ve bilişim hizmetlerinin güçlü olduğu hizmet sektörüdür. Üretim, Belçika imalatının önde gelen alanları arasında petrokimya, yiyecek ve içecek ve bilimsel ekipmanlarla GSYH’nin yaklaşık altıda birini oluşturan kilit bir sektördür.
Belçika’da Kimler İş Kurabilir?
Belçika’da bir iş kurmak, yerleşik ve 18 yaşından büyük herkes için oldukça basittir (zanaatkarlar için 16). Yabancılar Belçika’da bir iş kurabilir, ancak AB/EFTA vatandaşı olmayanlar Belçika’ya giriş için vize ve Belçika ikamet iznine ihtiyaç duyabilirler.
Hangi sektöre girdiğinize bağlı olarak, girişimcilik ve yönetim becerileri de dahil olmak üzere belirli beceri veya bilgiye sahip olduğunuza dair kanıt sağlamanız istenebilir. Belçika’da bazı meslekler düzenlenmiştir, yani çalışmaya başlamadan önce belirli koşulları yerine getirmeniz gerekir. Serbest meslek sahibi olarak çalışıyorsanız, bir sosyal güvenlik fonuna kaydolmanız ve katkı ödemeniz gerekir. Belçika’da bir iş kurmak için diğer süreçlerin ve gereksinimlerin ayrıntıları aşağıdaki bölümlerde verilmiştir.
Belçika’daki İşletmeler İçin Yasal Yapılar
Serbest meslek durumunuzu aşağıdakilerden herhangi biri olarak ayarlayabilirsiniz:
“Gerçek kişi” veya şahıs şirketi (entreprise individualuelle/eenmanszaak)
İşte siz ve işiniz arasında hiçbir ayrım yapılmadığı yer, bunun bir örneği serbest çalışanlar. Herhangi bir borçtan şahsen sorumlusunuz ve şirket vergisinden daha yüksek olan kişisel gelir vergisi ödüyorsunuz. Daha fazla bilgi için Expatica'nın Belçika'da serbest meslek sahibi olarak çalışma kılavuzuna bakın.
“Ortaklık”
Tüm tarafların şirket varlıkları, taahhütleri ve borçları için sınırsız sorumluluğa sahip olduğu ve işten elde ettikleri kazanç üzerinden kişisel gelir vergisi ödediği iki veya daha fazla kişi arasında bir iş anlaşması.
“Tüzel kişi” veya limitet şirket (Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid / Société Privée à Responsabilité Limitée; BVBA / SPRL)
Şirketin kendi sermayesi vardır ve hak ve yükümlülükleri olan bir tüzel kişidir, ancak yöneticiler sadece şirketin kurulduğu tarihte yatırılan miktardan sorumludur. Kurumlar vergisi, bireysel vergiden çok daha düşüktür. Bir limitet şirket en az iki kişi tarafından hissedar olarak kurulmuş olup, burada yükümlülük paylar karşılığında yatırılan sermaye miktarı ile sınırlıdır. Bunun daha az sermaye gerektiren tek kişilik bir versiyonu da var. Halka açık limitet şirketler için minimum 61,500 € sermaye yatırımı gerekmektedir. Belçika’da bir şirket kurmanın farklı yolları hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

  • Belçika’da Bir Yabancı Olarak Bir İş Kurma
  • İş kurmak için profesyonel bir kart (Belçika izni) edinme
  • AB/EFTA vatandaşlarının izne ihtiyacı yok
    Bir AB/EFTA vatandaşıysanız, Belçika’da herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir işe başlayabilirsiniz ve izne ihtiyacınız yoktur.
    AB/EFTA vatandaşı olmayan kişiler için profesyonel bir karta ihtiyaç duyuyorsanız AB/EFTA dışından vatandaşıysanız, daha önce Belçika’da oturma izniniz yoksa profesyonel bir kart (carte professionelle/beroepskaart) almak için başvuruda bulunmanız gerekir. Profesyonel kart, çalışma izniniz gibi davranır. Belçika vizesine başvururken, kendi ülkenizdeki Belçika büyükelçiliği veya konsolosluğuna başvurarak karta başvurabilirsiniz. Belçika’ya gelmeden önce. Başvurunuzu 140 €’luk bir ücret karşılığında Federal Kamu Hizmeti (FPS) yetkilendirme hizmetine ileteceklerdir. Önerilen işiniz, mali durumunuz, kalifikasyonlarınız ve deneyiminiz hakkında bilgi içerebilecek ne sağlamanız gerektiğine dair size bilgi verilecektir.
    Başvurunuz başarılı olursa, FPS başlangıçta 1-5 yıl arasında geçerli bir kart verir. Daha sonra kartınızı yılda 90 € ücret karşılığında uzatabilirsiniz.
    İşletmenizi Kaydetme
    Şirket Adını Seçmek: Bu, yasal iş yapınıza karar verdikten sonraki ilk aşamadır. Bu, işletmenizin resmi olarak kaydedileceği ve markalı olacağı addır. Belçika'da şirket adı seçimi ücretsizdir ve yasalara uyulduğu ve başka hiçbir şirket aynı isim altında işlem yapmadığı sürece herhangi bir kısıtlama yoktur. Mevcut aktif şirketleri arama bağlantısı ile birlikte daha fazla bilgi FPS web sitesinde bulunabilir.
    Şirket Evraklarını Yazmak: Belçika’da sınırlı bir şirket kuruyorsanız kuruluş maddelerini hazırlamanız ve bunları noterden almanız gerekir. FPS web sitesi bu nasıl yapılacağına ilişkin bilgi de içerir.
    Şirketler İçin Crossroads Banka Kaydolma: İş faaliyetlerini gerçekleştirmeden önce ticaret için kaydolmanız gerekir. Bunu yaptıktan sonra, KDV ve sosyal güvenlik numarası olarak da hizmet veren bir şirket numarası alırsınız. Bu, herhangi bir yetkili ofiste yapılabilir.
    KDV Makamlarına Kayıt: Belçika KDV kodu kapsamındaki mal veya hizmetleri sağlayan şirketler, KDV için kayıt olmanız gerekecektir.
    Bir Sosyal Sigorta Fonuna Kaydolma: Belçika'daki tüm serbest çalışanlar kendi sosyal güvenlik düzenlemelerini yapmaktan sorumludur ve sosyal güvenlik katkılarının yapıldığı bir sosyal sigorta fonuna kaydolmaları gerekir. Ayrıca Belçika'da bir sağlık sigortası fonuna kayıtlı olduğunuzdan emin olun.
    Belçika’da işletmenizi kaydettirdiğiniz yetkili ofisler, KDV ve sosyal sigorta gereksinimlerini de çözebileceğiniz tek adresli mağazalar olarak çalışır.
    Lisanslar ve İzinler
    Belçika’daki bazı meslekler düzenlenmiştir ve bunları ülke içinde uygulamak için bir lisans veya mesleki yeterlilik belgelerine ihtiyacınız olacaktır. Farklı bölgelerde hangi mesleklerin düzenlendiği ve yurtdışı yeterliliklerin tanınmasının nasıl hızlandırılacağı hakkında bilgi edinmelisiniz.
    Belçika’da Şube veya İştirak Açan Yabancı Şirketler
    Belçika’da ticaret yapmak isteyen yabancı şirketler bunu şube veya yan kuruluş olarak açabilirler. Bağlı ortaklık olarak açılması, Belçika’daki işyerinin, ana şirketten farklı, sınırlı bir şirkete benzer ayrı bir tüzel kişilik olarak ele alınacağı anlamına gelir. Şube olarak açılması, sınırsız sorumluluğa sahip olduğu anlamına gelir (tek mülkiyet veya ortaklığa benzer) ve ana şirket yasal olarak tüm borç ve yükümlülüklerden sorumludur. Yabancı şirketlerin Crossroads Bank of Enterprises’a kaydolmaları ve genellikle diğer işletmelerle aynı prosedürleri izlemeleri gerekir.
    Belçika’da İşinizi Yönetmek
    Belçika’daki tüm işletmeler vergi amaçları için doğru ve ayrıntılı hesaplar tutmalıdır. Bunların, karşılık geldikleri vergi döneminden sonra yedi yıl saklanması gerekir. Muhasebe yükümlülükleri işletme türünüze bağlıdır:
    Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler: Çift giriş prensibini kullanarak tam bir hesap kümesi tutmalı ve hesaplarını kısaltılmış olarak göndermeyi tercih edebilirler.
    Büyük İşletmeler: Yıllık hesaplarını eksiksiz göndermeleri gerekir.
    İyi ticari hesapların tutulması, gelir ve giderlerin izlenmesi ve kurallara göre mal ve hizmetler için fatura düzenlenmesi anlamına gelir. Belçika faturası şunları içermelidir:
    Şirket bilgileri (yasal ad, KDV numarası, adres vb.)
    Başka bir şirket ise müşteri bilgileri
    Fatura bilgileri (fatura numarası, tarih, son ödeme tarihi)
    Ürün veya hizmet bilgileri (açıklama, birim fiyat, toplam tutar, KDV oranı vb.)
    Belçika’daki muhasebe ve finansal düzenlemeler hakkında daha fazla bilgi. Belçika’da bulunan işletme muhasebesi yazılımı hakkında bilgi edinme.
    Belçika’da Ofis Alanı Bulma
    Belçika'daki işletmeniz için tesis maliyetlerini azaltmak istiyorsanız, neden diğer benzer işletmeler ve girişimcilerle alan paylaşma olasılığına bakmıyorsunuz? Bazı öneriler için Belçika'nın en iyi çalışma alanlarına ilişkin bu kılavuza bakın.
    Belçika’da Bir İş Kurarken Destek ve Tavsiye
    Belçika’daki yeni işletmeler için birçok destek ve tavsiye bulunmaktadır. Belçika bankalarının çoğu başlangıç ​​tavsiyesi sunmaktadır. Belçika bölgelerinin üçü de belirli kriterleri karşılayan işletmeler için destek ve sübvansiyonlar sunmaktadır ve AB ayrıca KOBİ'lere ve girişimcilere bir dizi destek sağlamaktadır. Buna Avrupa Yatırım Fonu aracılığıyla girişimciler için mali destek de dahildir.
    Belçika’da Yabancı Olarak Bir İş Kurmak
    Belçika'daki faaliyetlerinize başlamaya hazır mısınız? Belçika’dan başlayarak A’dan Z’ye Belçika’da bir şirket mi kuruyorsunuz ve Belçika’da kayıtlı bir ofisiniz veya adresiniz mi var? O zaman şirketiniz Belçikalı bir şirket olarak görülecektir.
    Bir Ticaret Şirketi Kuracaksanız: Bölgeye bağlı olarak, iş yönetimi bilginizi ve muhtemelen mesleki yeterliliğinizi göstermek zorunda kalabilirsiniz. Ticari olmayan şirketler genellikle kendi mesleki düzenlemelerine uyar.
    Başlamadan Önce Profesyonel Kart
    Avrupa Birliği vatandaşı değil misiniz? O zaman bağımsız aktiviteler gerçekleştirmeden önce muhtemelen bir yabancıların profesyonel kartına ihtiyacınız vardır. AB vatandaşlarının yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre vatandaşları da profesyonel bir karta sahip olmaktan muaftır. Örneğin, bir AB vatandaşıyla evliyseniz veya ortak çalışma ortağı olarak başlıyorsanız, başka nedenlerden de muaf olabilirsiniz.
    Kalıcı olarak ikamet ettiğiniz ülkede Belçika diplomatik postasına veya konsolosluğuna profesyonel bir kart başvurusunda bulunabilirsiniz.
    Belçika’da bir iş birimi olmadan serbest meslek sahibi olarak başlıyorsunuz. Belçika’da serbest meslek sahibi bir kişi olarak şunları yapmalısınız:
    Belçika’da Faaliyet Gösteren Bir Bankada Cari Hesap Açmak:
    Belçika’da faaliyet gösteren bir bankada cari hesap açmak.
    Belçika’da bir şirket kuruyorsunuz (= Belçika şirketi)
    Belçika’da bir şirket kuruyorsanız, Belçika’da aktif olan bir bankada cari hesaba ihtiyacınız vardır. Ayrıca, çoğu şirket türü için resmi olarak dahil etmek üzere bir notere gitmeniz gerekir. Belçika Crossroads Bank for Enterprises'a kayıt olmak diğer gereksinimleri araştırma (işletme yönetimi ve mesleki yeterlilik)
    Sosyal Güvenlik Fonuna Katılmak.>
  • KDV numaranızı etkinleştirme ve lisans başvurusu gibi diğer formalitelerle ilgili bilgi edinin.
  • Örneğin Flanders’da İşinize Başlamak İçin Yedi Adım
  • 1. Adım: Doğru işletme türünü seçin
    Yönetim, muhasebe, vergi sistemi ve yükümlülük, şube veya iştirak kurmayı seçmenize bağlı olarak farklılık gösterir. Farklılıklar hakkında daha fazla bilgi edinin.
    2. Adım: Geçerli Bir Hesap Açın. Yeni bir girişimci olarak, Belçika’da kurulmuş bir finans kurumu ile şirket adına geçerli bir işletme hesabı açmalısınız. Banka hesap numarası, hesabın bulunduğu finansal kurumun adıyla birlikte tüm ticari belgelerde (örn. Mektuplar ve faturalar) belirtilmelidir.
    3. Adım: Bir Tüzel Kişilik Oluşturun. Ana sözleşmeyi hazırlayın. Şirketin ortaklık muhtırasına eklenmesi gerekir. Tipik esas sözleşmede şirket kurucularının isimleri, şirketin adı ve amacı, genel kurulun nasıl yürütüldüğü ve şirketin yönetimine ilişkin diğer kurallar yer almaktadır.
    Banka sertifikası için başvurun, halka açık bir limitet şirket kurmak için sabit bir minimum sermaye gereklidir. Hollandaca “naamloze vennootschap” veya NV olarak adlandırılır. Asgari sermaye, NV’nin kurulması üzerine tam olarak abone olunmalıdır. Finansal kurum tarafından verilen banka belgesi, asgari miktarda sermayenin şirket adına bloke bir cari hesaba yatırıldığını kabul eder.
    İlişkilendirme Notu Hazırlayın
    Bir şirket kurarken, belirli şirket türleri için noter tarafından hazırlanan bir dernek muhtırası gerekmektedir. Hareket hazırlanan ve yürütülecek için şunlar gereklidir: Mali planı ve banka sertifikası nakit katkı yanı sıra bir şirket denetçi raporu.
    Bir Finansal Plan Hazırlayın
    Bir şirketi dahil ederken, finansal planı planlayan notere teslim etmeniz gerekir.
    Dernek Muhtırasını Kaydedin
    Bu işlemin 15 gün içinde FOD Finans’ın bir kayıt ofisinde yapılması gerekir.
    Dernek Muhtırasını Yayınlayın
    Bir şirketin kurucuları, noter (varsa) ve tüm sorumlu ortaklar tarafından imzalanan dernek mutabakat zaptı özetini şirket merkezinin kurulduğu tarihten itibaren 15 gün içinde bulunduğu yargı alanındaki ticari mahkeme siciline sunmak zorundadır.
    Gerekli Belgeler:
  • Özü Esas Mutabakat
  • Bu Ekstraktın Bir Transkripsiyonu.
  • Özgün Veya Özel Emirler Senet Takılı
  • Banka Belgesi
  • Varsa, Ayni Katkı İçin Bir Şirket Denetçisinin Raporu.
  • Şirket, tüzel kişilik muhtırasının çıkarıldığı gün tüzel kişiliği kazanır. Dernek muhtırasının özeti, tevdi edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde Belçika Resmî Gazetesi Eklerinde yayınlanmalıdır. Bu mahkeme kâtibi tarafından yapılır. Şirket, söz konusu üçüncü tarafların muhtıra hakkında zaten bilgi sahibi olduğunu kanıtlayamadıkça, üçüncü taraflar yalnızca yayın gününden itibaren kuruluş muhtırasına itiraz edebilirler.
    4. Adım: Benzersiz İşletme Numaranız İçin Başvurun.
    Ticari veya ticari faaliyette bulunmak için Crossroads Bank for Enterprises'a (Kruispuntbank van Ondernemingen, KBO) kayıt olmalısınız. Bu amaçla, seçtiğiniz bir kurumsal sayaca dönmelisiniz. Şirketinizin tüm gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını doğrulayacaklardır. Öyleyse, şirketinizi Crossroads Bank for Enterprises’a kaydedeceklerdir.
    Kayıt olduktan sonra, on basamaktan oluşan ve KDV numaranızla aynı olan benzersiz iş numaranızı alacaksınız.
    Kaydı Tamamlamak İçin Aşağıdaki Belgeleri Yanınızda Getirin:
  • Kimlik Kartı (Başvuru Sahibinin Adı, Adı, Eyalet Kayıt Numarası);
  • Banka Hesap Numarası.
  • Gerekirse Özel Lisanslar.
  • Ortaklıklar İçin: Esas Sözleşmeden ve yönetim yetkisine ilişkin sertifikadan alıntı.
  • 5. Adım: KDV Numaranızı Etkinleştirin
    Ekonomik bir faaliyeti düzenli olarak yürüten ve bağımsız olarak, KDV Kodunda listelenen mal veya hizmet sağlayan herhangi bir kurumun KDV ödemesi ve / veya tahsil etmesi gerekir. İle iş tek noktadan dükkanında alınan işletme numarası size bölgenin KDV yönetim ofisi ile kayıt olabilirsiniz. Bu, şahsen veya elektronik olarak (işletme sayacı üzerinden ödeme üzerine) yapılabilir.
    6. Adım: Sosyal güvenlik fonu ve sağlık sigortası fonuna kaydolun.
    Bir şirket kurarsanız, kendinizi ve şirketinizi serbest çalışanlar için bir sosyal güvenlik fonuna kaydettirmelisiniz.
    7. Adım: İşletmeye Açık!
    Flanders’te Bir İşe Başlarken Akılda Tutulması Gereken Beş Şey:
  • Belgelerin tercüme edilmesinde (hepsi Hollandaca olmalıdır), belgelerin yayınlanmasında ve noterlerin ödenmesinde ödenen maliyetlerin farkında olun.
  • Benzersiz bir şirket adı seçmek şarttır.
  • Belçikalı şirketler, Belçika muhasebe hukukuna uymak zorundadır.
  • Şirketler, kiralama, satın alma veya bina inşa etme seçeneğine sahiptir.
  • Şirketler, tüm AB veri koruma ve gizlilik gereksinimlerine uymak zorundadır.
  • Belçika’da İş Yapmanın Fırsatları ve Zorlukları
    Belçika’nın yurtdışında bir işe başlamak veya yatırım yapmak isteyen yabancılar arasında popüler olmasının başka nedenleri de var. Avukatların hem yabancıların hem de yabancıların Belçika’daki şirketlere yatırım yapmalarına, şirket kurmalarına ya da genişletmelerine yardımcı olan bir hizmet, diğer faydaların şunları yazdığını söylüyor:
  • Ekonomik Değişimleri Öngören ve Bunlara Uyum Sağlayan Dinamik Bir Vergi Sistemi.
  • Hem Yetenekli Hem De Nitelikli Yeteneklere Sahip Bir İşgücü.
  • Uluslararası Çifte Vergi Anlaşmaları Ağı (Çifte Vergilendirmeyi Azaltmak)
  • Yabancı Yatırımı Çekmek İçin Tasarlanmış Bir İş Ortamı.
  • Belçika’daki Tüzel Kişilik Türleri
    Belçika’da yabancıların açabileceği birkaç şirket türü vardır. Bunlar Belçika Ticaret Kanunu'nda belirtilmiştir ve aşağıdakileri içerir:
  • Özel Limitet Şirket (SA/NV)
  • Kamu Limitet Şirket
  • Kooperatif Şirketi (Sınırlı ve Sınırsız Sorumluluk)
  • Özel sınırlı sorumluluk (SPRL/BVBA)
  • Çeşitli Ortaklıklar.
  • Web Sitenizi Güncelleyin
  • Bir Web siteniz varsa, web sitesinin Belçika’ya uygun olduğundan emin olun. Web sitesi sahiplerinin eksik bir bilgi veya yanlış ilişkilendirilmiş fotoğrafları olduğu için olumsuz hikayeleri var.
  • Bu adımları takip ederek, Belçika’da kurmuş olduğunuz şirketinizin domain ve hostinglerinizi www.atakdomain.com adresinden uluslararası domainlerinizi çok rahatlıkla tescil edebilir veya transfer edebilirsiniz. Firmamız size atak çözümler sunmaya devam edecektir.