Ülke Kodlu Domain ccTLD Nedir? Neden Tercih Edilir?
19.11.2018 10:57 4437 Görüntülendi

Ülke Kodlu Domain ccTLD Nedir? Neden Tercih Edilir?

Günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte ticarî faaliyetlerin kapsamı da genişledi. Önceleri bireysel tüketiciler ülke içi satıcılardan ihtiyaçlarını karşılayabilirken, bugün artık dünyanın öteki ucundan bir tedarikçiye ulaşarak beğendikleri ürünlere hızlı ve kolay bir şekilde erişebiliyorlar. Global pazarda kendine yer edinmek isteyen marka ve firmaların, farklı ülkelerdeki potansiyel müşteri kitlelerine ulaşmak için hem dijital pazarlama faaliyetlerine önem vermeleri hem de ürünlerini vitrine koydukları websitelerindeki teknik detaylara dikkat etmeleri gerekir. Bu ayrıntılardan en önemlisi ise ülke kodlu domain anlamına gelen ccTLD’dir.

ccTLD Nedir?

ccTLD Domain Tescili ccTLD (country-code Top Level Domain); internet ülke alan kodu anlamına gelir ve internet adreslerinin hangi ülkeye ait olduğunu gösteren iki harflik en son uzantıdır. Domain adı kayıtlarının yapılmasından sorumlu olan ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), her ülkeye özel uzantılar tahsis etmiştir. Örneğin Türkiye’nin ccTLD’si “tr” iken, Fransa’nınki “fr”, Amerika’nınki ise “us”dir. İnternet ülke üst seviye alan adı olarak da bilinen ccTLD, ICANN bünyesindeki Amerika denetiminde bir kuruluş olan IANA (Internet Assigned Numbers Authority - Üst Düzey Alan Kayıt Defteri) tarafından belirlenen 3 en üst düzey alan uzantısından biridir. Diğer üst düzey alan uzantıları ise; gTLD (Genel Alan Kodu) ve iTLD (Altyapı Alan Kodu) ‘dir. Ülke kodlu üst seviye alan adı olan ccTLD, bir URL’nin konumlandırıldığı ve hedeflediği ülkeyi işaret etmek için kullanılır. ccTLD domainleri herkes tarafından alınamaz, bu tür domainleri almak için resmi evrakla başvuru yapmak gerekir. ccTLD domaini almak Google’ın arama sonuçlarını, internet kullanıcılarının bulunduğu ülkeye göre konumlandırması açısından önemlidir.

Ülke Kodlu Domain ccTLD Neden Tercih Edilir?

ccTLD global pazarda kendine yer edinmek ve e – ihracat yapmak isteyen firmalar, uluslararası markalar ve girişimciler tarafından tercih edilir. Ülke kodlu domain olan ccTLD hitap edilmek istenen pazarda tüketiciye güven verir. Türkiye’deki alıcı kitlenin “tr” uzantılı bir internet sitesini daha güvenilir ve ulaşılabilir olarak algılaması ccTLD domainleri markalar açısından gerekli hâle getirir. Bu durum satış ve pazarlama faaliyetlerini hızlandırmasının yanı sıra marka kimliğini de güvence altına alır. Firma ve markalara ait isimle farklı bir ccTLD uzantısının alınarak başka bir ülkede farklı ürünlerin satışının yapılması veyahut rakip firmaların bunu fırsat bilerek aleyhine propaganda yapmasının da önüne geçilmiş olur. Bu yüzden özellikle e – ihracat yapmak isteyen firma, marka ve girişimcilerin hem tüketici güvenini kalıcı hâle getirmek hem de marka kimliklerini korumak için diğer ülkelerin de alan adı uzantılarını (ccTLD) almaları önemlidir. Markasını uluslararası platformda bilinir hâle getirerek global pazardaki potansiyel müşterilerine ulaşmak isteyen firmaların websitelerini Google açısından doğru GeoTarget kriterleri ile şekillendirmeleri gerekir. En doğru uluslararası site mimarisini oluşturmanın yolu ise ccTLD’dir. Bir websitesi ccTLD kullanılarak yapılandırıldığında yerel sıralamalar en yüksek seviyede olacak, arama motorları tarafından en verimli dizin oluşturulacak ve uluslararası bilinirliğe sahip olan ya da globale açılmak isteyen markalar için en iyi seçenek olacaktır.

Coğrafi hedefleme için çoğunlukla ccTLD’yi veya Search Console ayarını kullanıyoruz, bu nedenle websitenizin sunucusunu sizin için en uygun yerde bulundurun.

 

ccTLD Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Ülke Kodlu Domain Sorgula & Tescil EtOnline kanallar üzerinden e – ihracat yaparak globalde kendine yer edinmek isteyen firma, marka ve girişimcilerin ccTLD alırken akılda kalıcı, güven veren, doğru URL yapısına sahip, popüler ve marka odaklı kelimelerin seçildiği, telif haklarına uygun, ülkeye göre kelime anlamı analizi yapılmış ve SEO odaklı olmasına dikkat etmeleri gerekir. Tüm bunların yanı sıra en önemlisi ise alan adı alırken güvenilir ve alanında tescilli bir firma tercih edilmelidir. Türkiye’de hangi firmadan ccTLD alabilirim diye düşünüyorsanız 220 ülkede 1516+ domain uzantısı kayıt hizmeti sunan ve kendi domain alt yapısına sahip olan Türkiye’nin lider ccTLD kayıt operatörü Atak Domain & Hosting firmasını seçebilirsiniz. 2003 yılında kurulan Atak Domain & Hosting, kendi IP kaynaklarına sahip olmasının yanı sıra RIPE NCC üyeliği ile 50+ kayıt operatörü ile anında direkt bağlantı sunuyor. Aynı zamanda birçok firmanın sunmadığı bir hizmet olan ülke kodlu domainleri kaydetme işlemini müşterileri için gerçekleştirerek onlar için tüm evrakları hazır hâle getiriyor. Uluslararası markalar için de ücretsiz domain pazar analizi yaparak, domain satın aldıkları takdirde sürekli takip hizmeti sunuyor ve domain adreslerinin yönetimini sağlıyor. ICANN akredite kayıt operatörü olan Atak Domain & Hosting ile siz de tüm dünyada domain tescilinizi gerçekleştirerek e – ihracat hedeflerinizi büyütebilirsiniz.

ccTLD Domain Sorgula ve Tescil Et

Hemen Sorgula!