Güney Amerika kıtasının ortasında bulunan ve kuzeybatıda Bolivya, kuzeydoğuda Brezilya, güneyde ve batıda Arjantin ile komşu olan bir devlet. Paraguay Nehri ülkeyi birbirinden oldukça farklı iki bölgeye ayırır: Kurak ve boş bir bölge olan Batı Paraguay ve Doğu Paraguay. Yüzölçümü ise; 406.752 km2’dir. Başkenti; Asunción’dur.
Paraguay’ın Telefon Kodu: +595
Paraguay’ın Para Birimi: Paraguay Guaranísi
Paraguay’ın Şehirleri
Asuncion, Ciudad del Este, Concepcion.
Paraguay’ın Ekonomisi
Paraguay ekonomisi, tarıma dayanır. Çalışan nüfusun % 44’ü tarımla, % 34’ü sanayi ve ticaretle, % 22’si çeşitli hizmetlerde uğraşır.
Tarıma elverişli topraklarda iyi bir sulama sayesinde çok çeşitli bitkiler yetiştirirler. Belli başlı yetiştirilen bitkiler: Mısır, buğday, soya fasulyesi, yerfıstığı, tütün, turunçgiller meyveleri, yerbamatê (Paraguay’a has bir çeşit çay), kahve, pirinç, pamuktur.
Devletin yabancı sermayeyi teşvik etmesi ve çeşitli baraj projeleriyle kullanılabilen enerjinin artırılması gıda, tekstil, kâğıt, selüloz, kereste, çimento ve şeker sanayilerinin gelişmesini sağlamıştır. Makina, yakıt, yağlayıcı madde, alet ve araç ithalatındaki sürekli artış ekonominin modernleşmesine imkân vermektedir. Paraguay en çok Brezilya, Arjantin, ABD ve Almanya ile ticaret yapar.
Paraguay’ın İhracat Yaptığı Ürünler
Pamuk, soya fasulyesi, kahve, pirinç, sebze, tütün, ağaç gövdesi, yerbamaté ve tanendir, Elektrik, Soya Küspesi, Dondurulmuş Sığır Et ve Sığır eti.
Paraguay’ın İthalat Yaptığı Ürünler
Rafine Petrol, Yayın Ekipmanları, Otomobil, Pestisitler ve Bilgisayarlar.
Paraguay’ın İhracat Yaptığı Ülkeler:
Brezilya, Arjantin, Rusya, Şili ve İtalya.
Paraguay’ın İthalat Yaptığı Ülkeler
Çin, Brezilya, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri ve Şili
Paraguay’da Yaşayan Milletler
Paraguay nüfusunun % 95’ini İspanyollarla yerlilerin karışmasından meydana gelen melezler teşkil eder. Az sayıda Avrupalı, Japon ve Brezilyalı göçmenler ve zenci azınlıklar vardır.
Paraguay’da Konuşulan Diller
Resmi dilleri; İspanyolca ve Guaraní dili.