💥 Süper İndirim | İlk .COM Domain $6.99 💥
Türkçe
İngilizceRusçaAlmanca
Bilgi Bankası Blog
Kampanyalar Üye Girişi Destek İletişim 0
Uluslararası Domain Tescili
Uluslararası Domain Tescili
  • Domain
    Domain Sorgulama
    Domain Sorgulama

    0.15$'dan başlayan fiyatlarla domain kaydedin

    ccTLD (Ülke Kodlu Domain Uzantıları)
    ccTLD (Ülke Kodlu Domain Uzantıları)

    9$'dan başlayan fiyatlarla ülke alan adı

    Popüler
    COM.TR Kaydet
    .COM Domain

    İşletmeniz için en popüler uzantı olan .COM Domain (Alan Adı) kaydedin ve işletmenize güç katın!

    Ucuz Domain
    Ucuz Domain

    Uygun fiyatlı alan adlarını hemen kaydedin!

    Domain Transfer
    Domain Transfer

    Kolay, hızlı ve ucuz domain transfer

    Domain Hizmetleri
    Whois Sorgulama Vekillik Servisi Toplu Domain Sorgulama TLD - Domain Uzantıları Ücretsiz Domain Domain Fiyatları
  • Fırsat Ucuz Domain
  • Hosting
    Web Hosting
    Web Hosting

    Çok daha hızlı ve esnek web sitesi yönetimi için

    Wordpress Hosting
    Wordpress Hosting

    Hızlı, güvenilir ve otomatik yedekli Wordpress Hosting hizmet alın

    Bayi Hosting
    Kurumsal Hosting

    En iyi, en ucuz bayi hosting paketleri

    Ucuz Hosting
    Ucuz Hosting

    En hızlı hosting hizmetine aylık sadece $0.49'a sahip olun!

    Ücretsiz Hosting
    Yönetilen Hosting

    Siz işinize odaklanın, hostinginizi biz yönetelim

    Profesyonel Hosting Çözümleri
    Bayi Hosting
  • Hazır Site
  • E-Posta
  • SSL
    Tüm SSL'ler
    Tüm SSL'ler

    Bir SSL sertifikasıyla daha güvenilir hale gelin

    Hızlı Kurulum SSL (DV) (DV)
    Hızlı Kurulum SSL (DV)

    Domain Doğrulamalı Hızlı Kurulum SSL

    Şirketler İçin SSL (OV)
    Şirketler İçin SSL

    Şirketinizi daha güvenli hale getirin!

    Comodo SSL (OV)
    Comodo SSL

    Comodo SSL ile web sitenizin güvenliğini artırın.

    Wildcard SSL Sertifikası (OV)
    Wildcard SSL Sertifikası

    Tek bir SSL Sertifikası ile bütün sitelerinizi güvence altına alın!

    Ek Hizmetler
    SSL Fiyatları Comodo SSL Rapid SSL DigiCert SSL GeoTrust SSL
  • Reseller
  • Whois
DNS Sorgulama
  1. Atak Domain
  2. DNS Sorgulama

DNS Sorgulama

Ücretsiz DNS Yönetimi
Sorgula
DNS sorgulaması başlatıldı. Bu işlem biraz vakit alabilir... DNS sorgulaması başlatıldı. Bu işlem biraz vakit alabilir
Hosting alımlarınızda ücretsiz .click domain uzantısı! - Atak Domain

DNS Nasıl Çalışır?

DNS sunucuları olarak adlandırılan ve dünyanın çeşitli noktalarında bulunan sunucular ile çalışır. Bu sistem siz farkında olmadan alan adı ve IP adresi arasında bağlantı kurar.
DNS Nasıl sorgulanır ?
Herhangi bir websitesinin DNS kayıtlarını bulabilmek için sitemizde bulunan DNS Sorgulama kısmını kullanabilirsiniz.
DNS Sorgulama
DNS Sorgulama
DNS Kayıtları
DNS kayıtları bir domainin adını açıklayan bilgi kümeleridir. Bu kayıtlar domaininizi yönetebilmeniz için DNS sağlayıcınızın size sunduğu şeylerdir.DNS kayıt türleri nelerdir;
SOA, A, CNAME, NS, MX, PTR, AAAA, TXT
DNS Kayıt yönetimi
DNS kayıtlarınızı güncellemenizi sağlayan işlemdir. DNS ayarları genellikle sunucu kontrol panelinden yapılır genel olarak yalnızca sunuclarınızı veya web barındırıcınızı değiştirdiğinizde DNS kayıtlarını güncelleştirmeniz gerekir.
DNS sorgulamalarına karşı alınabilecek önlemler
DNS bilgileri önemli bilgilerdir. DNS sunucuları ayarlanırken sistemle ilgili çok az bilgi verilmelidir. Sunucuya isim verilirken işletim sistemini çağrıştıracak bir isim verilmemelidir. Ayrıca kulanılan işletim sistemiyle ilgili yer boş bırakılmalıdır.

Güvenlik duvarı kullanılmalıdır ya da yetkisiz bağlantıları önlemek için ağ geçitlerindeki yönlendiricilerdeki port durumlarına dikkat edilmelidir. DNS, UDP ile 53 numaralı portu; bölge transferi(Zone Transfer) ise TCP ile 53 numaralı portu kullandığından bunun önlemleri alınmalıdır. Bu portlar yetkisiz bağlantılara karşı kapatılmalıdır.

İç ağ için ayrı, internet için ayrı bir DNS sunucusu kullanmak. Kullanıcı internete çıkmak isterse iç DNS sunucusu bu isteği alıp proxy sunucusu gibi davranarak isteği dış DNS sunucusuna iletir. Böylece ağ dışından olan biri sadece dış DNS'teki isimlere erişir.
DNS Çözümleyici nedir ?
DNS çözümleyici DNS aramasındaki ilk duraktır ve ilk isteği yapan istemciyle ilgilenmekten sorumludur. Çözümleyici nihai olarak bir URL’nin gerekli IP adresine çevrilmesine yol açan sorgu dizisini başlatır.
İleri DNS Aramaları
İleriye doğru arama veya basit DNS araması, DNS için en yaygın kullanılan yaklaşımdır. DNS'ye yönelik ileri yaklaşım, bir etki alanının IP adresini bulmaktır. İnsanlar uzun sayı dizilerini hatırlamakta zorlanırlar. Bunun yerine, kelimeler kullanan bir alan adını hatırlamak daha kolaydır. Bununla birlikte, elektronik cihazlar iletişim kurmak için 1'lerin ve 0'ların akışlarını kullanır. Bir bilgisayarın diğeriyle iletişim kurmasının tek yolu benzersiz tanımlamadır. İnternette kullanılan yöntem tanımlaması IP adreslerine göre yapılır.

DNS çözümlemesi için basit adımlar şunlardır:
  • Bir kullanıcı, İnternet tarayıcısına bir alan adı girer. (atakdomain.com/ip-sorgulama)
  • Bilgisayar, etki alanı adını kullanıcının İnternet Servis Sağlayıcısına (ISS) bir DNS isteği olarak gönderir.
  • ISP, bu adla ilişkili IP adresine sahip olup olmadığını belirler;
  • Değilse, ISS, verileri içeren DNS kaydını bulmak amacıyla isteği diğer sağlayıcılara iletir.
  • Kayıt bulunduğunda, etki alanının IP adresi kullanıcıya döndürülür.
  • Artık kullanıcının bilgisayarı doğrudan sunucuyla iletişim kurabilir.
  • Birçok kişi DNS'yi çok karmaşık bir sistemin aşırı basitleştirilmiş hali olan bir "telefon rehberi" ile karşılaştırır.
  • DNS Protokolü
    DNS protokolü, sorgular ve yanıtlar olmak üzere iki tür DNS mesajı kullanır. Hem sorgular hem de cevaplar bir başlık ve dört bölümden oluşur: soru, cevap, yetki ve ek bir alan:
  • Başlık bölümü, yanıtları sorgularla eşleştirmek için kullanılan Tanımlamayı içerir; Bayraklar; Soru sayısı; Cevap sayısı; Yetkili kaynak kayıtlarının (RR'ler) sayısı; ve Ek kaynak kayıtlarının sayısı.
  • Bayrak alanı, mesajın bir sorgu mu yoksa bir cevap mı olduğunu belirten bir veya dört bitlik bölümler içerir; mevcut paket bir yanıt, bir durum veya bir istek ise; DNS sunucusunun yetkili olup olmadığı; istemcinin özyinelemeli bir sorgu ("RD") göndermek isteyip istemediği; DNS sunucusunun özyinelemeyi destekleyip desteklemediği; isteğin kesilip kesilmediği ("TC"); ve sonunda durumu gösteren dört bit.
  • Soru bölümü, çözümlenmekte olan alan adını ve kayıt türünü (A, AAAA, MX, TXT, vb.) içerir. Alan adı etiketlere bölünür ve her bir etiketin önüne o etiketin uzunluğu eklenir.
  • Cevap bölümünde, sorgulanan ismin kaynak kayıtları bulunur. Bir alan adı, kendisiyle ilişkilendirilmiş birden çok IP adresine sahipse, birden çok kayıtta yer alabilir.
  • Protokol Taşımacılığı
    DNS, istekleri sunmak için öncelikle 53 numaralı bağlantı noktasındaki Kullanıcı Veri Birimi Protokolünü (UDP) kullanır. DNS sorguları, istemciden gelen tek bir UDP isteğinden ve ardından sunucudan gelen tek bir UDP yanıtından oluşur. İletim Kontrol Protokolü (TCP), yanıt veri boyutu 512 baytı aştığında veya bölge aktarımları için kullanılır. Bazı DNS çözümleyiciler, tüm iletişim için TCP kullanır.

    Sıkça Sorulan Sorular

    DNS Nedir Kısaca : DNS, Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. Yani internetin telefon rehberi diyebiliriz. Kolay hatırlanan isimleri (isimkayit.com) IP adreslerine çevirir (185.92.0.250)

    Ağ üzerinden gelen alan adı veya IP numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amaç için çok yaygın olarak “Berkeley Internet Name Domain (BIND)” yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerede, hangi IP hangi bilgisayara ait olduğu belirlenir ve istediğiniz yere erişirsiniz.!

    Reverse DNS bir diğer adıyla PTR kaydıdır. Tüm domain adreslerinde bulunmaktadır ve genel olarak e-posta iletişiminde kullanılır. Güvenlik nedeniyle gereklidir.

    Adres (A) kaydı, host adını bir IP adresine yönlendirir. Örneğin, bilgisayarim.domainadiniz.com adresinin direkt olarak sizin ana bilgisayarınıza (ip adresi 111.111.111.111 olsun) yönlendirilmesini istiyorsanız, şunun gibi bir kayıt girmeniz gerekir: atakdomain.com. A 111.111.111.111
    En çok kullanılan kayıt türü denilebilir. Alan adınıza bağlı bir alt alan adının hangi IP adresine yönlendirileceği bilgisini içerir. Örnek olarak alan adınıza bağlı “www” alt alan adının, web sitenizin barındırıldığı sunucu IP adresine yönlendirilmesinde kullanılır.

    MX (Mail Exchanger) kaydı, e-posta adresinize gelen maillerin, e-posta hesabınızın yer aldığı sunucuya yönlendirilmesi görevini üstlenen, alan adınızla ilişkilendirilmiş bir DNS kaydı türüdür. Bu noktada eğer ki alan adınıza bağlı birden fazla mail sunucusu kullanımınız varsa, MX kayıtlarını 0, 5, 10, 20 vb. değerler ile önceliklendirerek birden fazla kayıt oluşturabilirsiniz.

    Nameserver (NS), alan adınızın sorgulanmasında kullanılacak olan isim sunucularıdır. Nameserver (NS) adresleri karşılarındaki IP adreslerine göre sorgulama yapar ve o ip adresi hangi sunucu ise o sunucuyu bulur. NS kayıtları, alan adları için, geçerli sunucu isimlerini belirlemeyi sağlar.

    CNAME, bir bilgisayarın, bir veya daha fazla host adı tarafından bilinmesini sağlar. Öncelikli olarak bir A kaydı mutlaka olmalıdır ki bu resmi bir isim olmalı. Örneğin: atakdomain.com A 111.111.111.111 CNAME’i kullanarak, diğer host adlarını bir resmi (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz.
    Örneğin: atakdomain.net. CNAME atakdomain.com. atakdomain.org. CNAME atakdomain.com. atakdomain.biz. CNAME atakdomain.com.

    TXT kayıtları, alanınız dışındaki kaynaklar hakkında metin biçiminde bilgiler içeren bir Alan Adı Sistemi (DNS) kaydı türüdür. Bu kayıtlar, alan ayarlarınıza eklenir. Txt Kaydı özel amaçlı bir kayıt türüdür.İsme ip adresinden eşleme yapmaktadır. Bir host için birden fazla TXT kaydı olabilir.

    Ip adresinden isme eşleşme yapan kayıttır. Yani 111.111.1.1 li ip'ye sahip makinenin ismi nedir sorusuna DNS server PTR kayıtlarına bakarak cevap verir. Sadece Reverse Lookup Zone da kullanılabilir. Kısacası, PTR kaydı A kaydının ters bir versiyonu gibidir. A kaydı, etki alanı adını bir IP adresine eşler. PTR ise IP adresini bir ana makine adına eşler.
    Pointer (imleç) kaydı, aramaları tersine çevirmek için kullanılır. PTR kaydı, sadece web siteniz kendi IP’sine sahipse etkili olur.

    Sertifika Yetkilisi Yetkilendirme (CAA) DNS Kaynak Kaydı, DNS etki alanı adı sahibinin bir veya daha fazla Sertifika belirtmesine olanak tanır.

    SOA(start of authority) Kaydı, Bir DNS Server’ın o zone dan (bölgeden) sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır.

    Özel bir servisin hangi IP üzerinden verildiğini tutan kayıt olarak, bu kayıt ile o servise yönlendirme yapılabilir. Internel DNS kayıtlarında Active Directory bu kaydı kullanarak LDAP ve Kerberos servislerine ulaşır. Dışarda da kullanılan bir özel servis için yönlendirme yapılabilir.

    AAAA kaydı aynı A kaydındaki görevi yerine getirir, ancak sunucu adresini IPv6 formatında belirtir.

    Tüm alan adları name server (NS) bilgisi barındırmak zorundadır. Bu bilgiler tüm alan adları için açık ve ulaşılabilirdir. NS bilgileri üzerinden alan adının yayın yaptığı sunucunun ip adresine ulaşılabilir. Ulaşılan IP adresi üzerinden IP Trace sorgulamaları ve Ping servisleri gibi ilgili sunucunun anons edeceği tüm bilgilere erişim mümkündür.

    Herhangi bir alan adı için NS bilgilerinin değişimi ilgili alan adının DNS yönetim ekranından gerçekleştirilebilir ancak alan adı uzantısı kurtarma periyodunda ya da alan adı statüsü “on hold” durumuna alınmış ise NS değişimi mümkün değildir. İstisnai bir durum da olsa .TEL uzantısı gibi spesifik kullanım amacı ile servis veren alan adlarında özel NS tanımlamak mümkün değildir.

    NS (name server) tanımlanacak alan adının yönetim paneli üzerinden DNS ya da NS yönetimi bölümü gidilerek alan adına istek gönderildiğinde yanıt vermesi istenen isim sunucularına ait bilgiler kaydedilmek sureti ile NS (name server) oluşturulması mümkündür.

    NS sorgulama yalnızca alan adının adreslendiği sunucu veya ip adresine bağlı bilgileri sağlarken, Whois sorgulama alan adına ait tüm kontak ve kayıt bilgilerini sunmaktadır.

    DNS olarak da bilinen Alan Adı Sistemi, İnternet'in önemli bir bileşenidir. DNS, bir alan adının bir IP adresine çözümlenmesidir. Nasıl çalıştığını bilmeyenler için, temel bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin.

    DNS çözümleyici, DNS aramasındaki ilk duraktır ve ilk isteği yapan istemciyle ilgilenmekten sorumludur. Çözümleyici, nihai olarak bir URL'nin gerekli IP adresine çevrilmesine yol açan sorgu dizisini başlatır.

  • A Kaydı
  • AAA Kaydı
  • CNAME Kaydı
  • MX (Posta Değiştirici) Kaydı
  • TXT (Metin) Kaydı
  • NS (Ad sunucusu) Kaydı
  • SOA (Yetki Başlangıcı) Kaydı
  • SRV (Hizmet Kaydı) Kaydı


  • Uzman Ekibimizden Yardım Alın

    İhtiyacınız olan her anda yanınızdayız!

    Bizi Arayın!  

    Talep Açın  

    Online Destek Alın  

    Domain
    • Domain Sorgulama
    • Toplu Domain Sorgulama
    • ccTLD - Ülke Kodlu Domain
    • TLD - Domain Uzantıları
    • Domain Transfer
    • Domain Yönetimi
    • Ucuz Domain
    • Domain Fiyatları
    • Domain Aracılık
    • Ücretsiz Domain
    • IDN Çevirici
    • DNS Sorgulama
    • IP Sorgulama
    • Whois Sorgulama
    • Domain Vekillik Hizmeti
    Hosting
    • Hosting
    • Kurumsal Hosting
    • Wordpress Hosting
    • Ucuz Hosting
    • Yönetilen Hosting
    • Ücretsiz Hosting
    Bayilik Programı
    • Reseller
    • Bayi Hosting
    SSL
    • SSL Sertifikası
    • RapidSSL SSL Sertifikası
    • Comodo SSL Sertifikası
    • GeoTrust SSL Sertifikası
    • DigiCert SSL
    • Wildcard SSL Sertifikası
    • Multi Domain SSL
    • SSL Sertifikası Fiyatları
    • CSR Decoder
    Popüler Domainler
    • .COM Domain Satın Al
    • .NET Alan Adı Satın Al
    • .ORG Domain Satın Al
    • .AI Domain Kaydı
    • .IO Domain Kaydı
    • .US Domain Kaydı
    • .DE Domain Tescil
    • .IN Alan Adı Tescil
    • .CN Domain Tescil
    • .TOP Alan Adı Tescil
    • .SITE Alan Adı Tescil
    • .COM.TR Domain Tescil
    • .TR Domain Satın Al
    • .RU Domain Satın Al
    E-Posta
    • Kurumsal E-Posta
    • E-Posta Kur
    • DMARC Kaydı Sorgulama
    • DKIM Kaydı Sorgulama
    • SPF Sorgulama
    • MX Sorgulama
    Yardım
    • Domain Nedir
    • Hosting Nedir
    • SSL Nedir
    • Ücretsiz SSL
    • E-posta Nedir
    • Reseller Nedir
    KVKK ve Sözleşmeler
    • KVKK
    • Kullanıcı Sözleşmesi
    • Gizlilik Sözleşmesi
    • Domain Sözleşmesi
    • Hosting Sözleşmesi
    Kurumsal
    • Hakkımızda
    • İnsan Kaynakları
    • Ödeme Seçenekleri
    • Online Ödeme
    • Blog
    • İletişim
    Uluslararası Domain Tescili
    ©©2025 Atakdomain Tüm hakları saklıdır.
    Türkiye İngiltere Kıbrıs
    Kötüye Kullanım Bildir: [email protected]
    DNS: tr.atakdomain.com
    eu.atakdomain.com
    Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan
    KVKK ve Sözleşmeler Çerez Politikası
    Kabul Ediyorum