Alan adınızı tescil ettikten sonra kimlik bilgilerinizi ücretsiz olarak gizleyin ve alan adınızı güvende tutun.
A Kaydı, Name Server Kaydı, CNAME, MX Kaydı vb. DNS yönetim işlemlerini doğrudan kontrol paneliniz üzerinden gerçekleştirin.
Ücretsiz park sayfası hizmetimizle web siteniz olmasa bile domain satışınızı gerçekleştirin.
Atak Domain’den aldığınız alan adlarını, ücretsiz olarak farklı bir kullanıcı hesabına anında transfer edin.
Kayıtlı e-posta adresinize göndereceğimiz alan adı yenileme bildirimleriyle alan adı süreniz dolmadan yenileme işleminizi yapın.
İstediğiniz kadar özel NS sunucusunu ücretsiz olarak tanımlayın, değiştirin ya da silin.
Alan adınızın yetkisiz üçüncü şahıslar tarafından transfer edilmesinin önüne geçin.
Alan adınızı farklı bir alan adına ücretsiz olarak yönlendirin.
Türkçe arayüzlü yönetim paneli sayesinde alan adlarınız üzerinde tam kontrol sağlayın.
Basit ve kullanımı kolay kontrol paneli ile tüm alan adlarınızı tek bir panel üzerinden yönetmenize olanak tanıyan Atak Domain, gelişmiş alan alanı yönetimi ile işletmelere ücretsiz strateji oluşturma, danışmanlık raporlama ve DNS yönetimi gibi çeşitli hizmetler sunar.
Markanız için kullanmadığınız ve daha önce kaydettiğiniz alan adlarını satışa çıkarmanıza olanak tanıyan Atak Domain, Satılık Domain platformu ile alan adlarınızın satışını hızlıca gerçekleştirmenizi sağlar.
2003 yılından beri ICANN tarafından akredite edilmiş bir alan adı kayıt kuruluşu olan (ICANN Id 1601) Atak Domain, 220 ülkede 1650+ farklı uzantıda hizmet vererek domain portföy yönetimi hizmetleri konusunda oldukça profesyonelleşmiş global ölçekli bir firmadır.
Domain yönetimi konusunda 19+ yıllık tecrübeye sahip olan Atak Domain, dünya çapında tanınmış yüzlerce çok uluslu firmaya hizmet vererek; ABD, Fransa, Rusya, Almanya gibi global ölçeğe sahip ülkelerin uluslararası markalarına ait domainleri yönetir.
Domain yani alan adı, kısaca web sitenizin adresidir. İnsanların web sitenizi bulmak için tarayıcılarının URL çubuğuna yazdıkları addır. Alan adları, bir alan adı kayıt şirketi veya hosting sağlayıcı aracılığıyla satın alınabilir.
Domain uzantısı veya üst düzey alan adları (TLD), bir alan adının sonundaki ektir. Örneğin, atakdomain.com’daki com., commercial anlamına gelir. En yaygın popüler uzantılar arasında; .com, .net, .org, .info ve .me vardır. Ayrıca nişinize göre satın alabileceğiniz; .shop, .online, .food, .football gibi yüzlerce genel domain uzantısı mevcuttur. Linke tıklayarak yeni uzantıların tamamını görebilirsiniz.
Name server (NS), alan adınızın hangi DNS sağlayıcısını kullandığını belirler. Alan adınızı hosting hizmetinize yönlendirmek için öncelikle ad sunucularını ve DNS kayıtlarını kullanmalısınız.
Eğer ad sunucularınızı (DNS sunucuları) güncellemek isterseniz, alan adınızı satın aldığınız kayıt kuruluşunun kontrol panelini kullanarak ad sunucularını güncelleyebilirsiniz.
Hosting, web sitenizin tüm dosyalarının bulunduğu yerdir. Birisi tarayıcısına alan adınızı yazdığında, alan adı web hosting şirketinizin bilgisayarının IP adresine çevrilir. Bu bilgisayar, web sitenizin dosyalarının bulunduğu yerdir ve gerekli dosyaları alan adını yazan kullanıcının tarayıcısına geri gönderir. Böylece, web hosting şirketleri web sitelerine hizmet verir ve dosyalarını saklar.
Alan adı ve hosting farklı hizmetlerdir, ancak web sitelerini çalıştırmak için birlikte çalışırlar. Alan adı, insanların web sitesine erişmek için tarayıcıda kullandığı adres, hosting web sitenizin dosyalarının ve email’lerinizin depolandığı alandır. Yani alan adınız evinizin adresiyse, eviniz de hosting sunucunuzdur.
TLD – Top Level Domains: Üst düzey domain, alan adınızda noktanın sağında bulunan uzantıdır. En yaygın TLD'ler; com, net, org ve biz'dir.
ccTLD – Country Code Top Level Domains: Ülke kodu üst düzey alan adları, farklı ülkelere özgü üst düzey alan adlarıdır. Türkiye için ccTLD .com. tr, Birleşik Krallık için ise ccTLD .co.uk veya .uk şeklindedir.
gTLD – Generic Top Level Domains: 2014’te tanıtılan genel üst düzey alan adları, standart bir TLD veya ccTLD yerine 1000'den fazla yeni alan adı uzantısı arasından seçim yapmanıza olanak tanır. En yaygın gTLD’ler; .shop, .online, .xyz, .photography’dir.
SLD – Second Level Domains: İkinci düzey alan adları, alan adınızda noktanın sağında bulunan, marka adınızı içeren kısımdır.
Domain transferi, alan adınızı, kayıt ettiğiniz firmadan farklı bir alan adı kayıt firmasına transfer etme sürecidir. Domain transferi yapmak için tescil tarihinden 60 gün sonra şu anda bulunduğunuz firmadan alan adınız için “Transfer Kodu - EPP kodu (AuthCode)” temin etmeniz gerekir. Ardından domain transfer sayfamıza giderek ilgili kodu girip domain transferini başlatabilirsiniz.
Web sitenizi yayına almak için ilk önce bir alan adı ve hosting planı satın almanız gerekir. Kod bilginiz yoksa; WordPress, Drupal, Joomla vb. hazır CMS'ler kullanarak sitenizi kolaylıkla hazırlayıp yayına alabilirsiniz.
Alternatif olarak alan adınızı satın aldıktan sonra Atak Domain Hazır Site Aracı ile hiçbir teknik bilginiz olmadan da dakikalar içinde web sitenizi kurabilirsiniz.
CNAME kaydı, alan adınızın alt alan adlarından diğer alan adlarına/alt alan adlarına yönlendirmeleri belirtir.
MX kaydı, alan adınız için e-posta’ların nereye teslim edilmesi gerektiğini belirtir.
TXT kaydı, alanınızla ilgili metin tabanlı bilgileri depolamak için kullanılır.
A kaydı, hangi IP adresinin bir alan adına ait olduğunu belirler. Bu kayıt, alan adını bir IP adresine çevirir.
Domain transfer kodu, bir alan adı transferi veya sahip değişikliği durumunda, mevcut alan adı sahibini tanımlama aracı olarak kullanılır. Olası kötüye kullanımı önleyen AuthCode, her zaman alan adınızın bulunduğu mevcut kayıt kuruluşundan alınır.
Domain sorgulama, gTLD'ler, ccTLD'ler ve yeni gTLD'ler dahil olmak üzere tüm domain uzantılarının sorgulanıp domain kayıt durumu hakkında kapsamlı bilgi sağlar. Sorgulanan domain adresinin kayıtlı veya tescile müsait olup olmadığını domain sorgulaması sonrası öğrenebiliriz. Kaydetmek istediğimiz domaini tek tek veya toplu olarak sorgulama yapabiliriz.
Kaydedilen bir domain adresinin aktif hale gelmesi genellikle anlık olmaktadır. Belgeli domainlerde, özel DNS ayarı gereken .it, .ru, .hu, .de gibi bazı domainlerde domain kaydolmakla birlikte DNS aktivasyon süreci doğru DNS aktivasyonu yapılana kadar aktif olmamaktadır. .us, .pt gibi bazı domain uzantılarında aktivasyon sonrası doğrulama maili onayı veya belge talep edilmektedir.
Bir domainin kime ait olduğunu öğrenmek için WHOIS sorgusu yapmalısınız. WHOIS sorgusu, bir domainin kayıt bilgilerini gösteren bir veri tabanıdır. Bu sorguyu yaparak domain sahibinin adı, kayıt tarihi, kayıt süresi ve iletişim bilgileri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. İşte WHOIS sorgusu yapmanın yolları:
- Domain sorgulama sonrası WHOIS linkine tıklayarak
- WHOIS sorgulama sayfamız üzerinden sorgu yaparak. Whois sorgulama için tıkla >>
WHOIS sorgusu sonrası aşağıdaki bilgilere ulaşabilirsiniz:
1. Domain sahibi (Registrant)
2. Domain kayıt tarihi (Creation Date)
3. Domain son güncelleme tarihi (Updated Date)
4. Domain bitiş tarihi (Expiration Date)
5. Domain kayıt firması (Registrar)
6. İletişim bilgileri (e-posta, telefon numarası vb.)
Fakat, bazı domain sahipleri whois gizlilik hizmeti kullanarak bilgilerini gizleyebilirler.
1. Müşteri panelinize giriniz.
2. Domain adresinizin karşısında “Yönet” linkine tıklayınız.
3. Domain detayda sağ alt kısımda "Domain Yönlendirme" bölümünden domain adresinizi yönlendirebilirsiniz.
Evet, kendi domain adresinizle e-posta adresleri satın alabilirsiniz. Kurumsal e-posta size profesyonel bir görünüm sağlar ve güvenilirlik kazandırır. Kendi domaininizle e-posta adresi almak için aşağıdaki adımları takip ediniz:
Adım 1: Domain sorgulayıp kaydedin
Eğer henüz bir domain adresiniz yoksa yukarıda domain sorgulama barından bir domain sorgulayıp kaydediniz.
Adım 2: Bir E-posta Paketi Seçin
Alan adınızla e-posta adresi almak için üst menüde E-Posta linkine tıklayarak eposta paketlerimizi inceleyiniz ve sipariş geçiniz.
Adım 3: E-posta Hesaplarını Ayarlayın
Müşteri paneliniz üzerinden domain adresinize e-posta ekleyip aktif edebilirsiniz (örneğin, [email protected], [email protected] gibi).
Adım 4: Outlook, Thunderbird, Apple Mail Üzerinden veya MailLB.com dan yönetin
E-posta hesaplarınızı oluşturduktan sonra, bu hesapları e-posta istemcinize (Outlook, Thunderbird, Apple Mail vb.) ekleyebilirsiniz POP3/IMAP ve SMTP ayarları size mail olarak gelecektir. Ayrıca “E-posta Kur” sayfamız üzerinden e-posta kurulumlarına dair resimli ve videolu detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bakınız >>
Alan adımı her yıl yenilemeyi hatırlamak zorunda mıyım?
Domain adresinizi her yıl yenilemek zorunda olup olmadığınız, domain uzantısına göre değişmektedir. .com, .net, org, .biz, .info gibi bazı domain uzantıları 1-10 yıl arasında kaydedilir. .com.tr, .tr gibi domain uzantıları 1-5 yıl arasında kaydedilir. .de, .it, .lv, .ru gibi bazı domainler sadece 1’er yıl kaydedilmekte ve yenileme zamanına 1 ay veya 2 ay kala yenilenebilmektedir.
Domain Yenilemeyi Unutma!!
Domain adresinizi yenileme yapmayı unutursanız, alan adınız süresi dolduktan sonra cezalı yenileme, restore gibi yaptırımlarla yüz yüze kalırsınız. Boşa çıkan önemli domainler backorder yapılarak veya boşa çıkınca başkası tarafından alınabilir.
Evet, kayıtlı alan adınızı Atak Domain'e transfer edebilirsiniz. Alan adı transferi genellikle şu adımları içerir:
1. Domain Transfer Kodu (EPP Kodu) Alınması:
Mevcut domain firmanızdan alan adı transferi için gerekli olan EPP kodunu (yetkilendirme kodu) almanız gerekmektedir. Bu kod, alan adınızın transfer edilmesi için gereklidir ve mevcut sağlayıcınızın kontrol panelinden veya müşteri hizmetlerinden temin edilebilir.
2. Domain Transfer Hazırlığı:
Alan adınızın transfer edilebilmesi için kilitli olmadığından emin olun. Çoğu sağlayıcı, alan adının transfer edilmesini önlemek için bir kilit özelliği sunar. Bu kilidin öncelikli olarak kaldırılması gereklidir.
3. Atak Domain'de Transfer İşleminin Başlatılması:
4. Transfer Onayı:
Transfer işlemi başlatıldıktan sonra, mevcut sağlayıcınızdan transferi onaylamanızı isteyen bir e-posta alabilirsiniz. Bu onayı verdikten sonra, transfer süreci tamamlanacaktır.
5. Transfer Süresi:
Alan adı transferi .com, .net gibi domainlerde genellikle 6 gün sürebilir. .de, ru, .it, .uk gibi domainlerde hemen gerçekleşir.
Atak Domaine domain transfer için Domain Transfer sayfamızı kullanabilirsiniz >>
Evet, genellikle domain transfer işlemi için bir ücret talep edilmektedir. Bu ücret, transfer işlemi sırasında bir yıllık yenileme ücreti olarak alınmakta olup domain +1 yıl yenilenmektedir.
Domain transfer ücretleri, domain uzantısına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, .com, .net, .org gibi domain transfer ücretleri farklıdır. Bununla birlikte .com.tr, .tr, .ru, .de, .it gibi domain uzantıları ücretsiz transfer edilmekte olup domainler yenilenmemektedir.
Transfer işlemi sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, Atak Domain müşteri hizmetleri size memnuniyetle yardımcı olacaktır.
Domain DNS ayarlarına erişmek ve yönetmek için genellikle aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
Müşteri panelinize Giriş Yapın:
1. Domainlerim Bölümüne Girin:
Hesabınıza giriş yaptıktan sonra, "Domainlerim" linkine tıklayın. Bu bölümde, kayıtlı alan adlarınızın listesini görebilirsiniz.
2. DNS Ayarları Seçeneğini Bulun:
Her listelenen domain karşısında DNS ayarları mevcuttur.
DNS yönetimi bölümüne girdikten sonra, mevcut DNS kayıtlarını (A, CNAME, MX, TXT vb.) görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Yeni DNS kayıtları ekleyebilir, mevcut kayıtları güncelleyebilir veya silebilirsiniz.
3. Değişiklikleri Kaydedin:
DNS ayarlarında yaptığınız değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın. DNS değişikliklerinin aktif olma süresi 1 dakika - 48 saat arasında domain uzantısına ve bulunduğunuz ülkedeki telekom belleğine göre değişmektedir.
Evet, domain süresi dolduğunda ve yenilenmezse, başka biri bu domaini satın alabilir. Domain süresi dolduğunda genellikle aşağıdaki süreç gerçekleşir:
1. Domain Grace Period (Lütuf Dönemi):
Domain süresi dolduktan sonra genellikle 10-20-30 gün süren bir lütuf dönemi başlar. Bu dönemde domainin sildirme hakkı ICANN kuralları çerçevesinde web sitesinde yayınlamak kaydıyla Domain Registrar firmalar tarafından belirlenmektedir. Domain kayıt firmaları eksiye düşen domainlerde -1 günden başlayarak domaini silebilirler. Atak Domain olarak jenerik domainlerde -20 güne kadar geç yenileme ücreti ödeyerek domain adresinizi yenileyebilirsiniz. .de, .it, .nl gibi domainlerde domainler son günde silinme sürecine girmektedir. Dolayısı ile restore edilmesi gereklidir.
2. Redemption Period (Restoration grace period - Geri Kazanım Dönemi):
Grace Period döneminden sonra, 30 gün süren bir 2. Redemption Period dönemi başlar. Bu dönemde domain adresinizi yüksek bir restore ücreti ödeyerek yenileyebilirsiniz. Domain restor ücretleri domain adresine göre değişmektedir.
3. -51 gün * son kullanma tarihinden sonra:
Bizimle iletişime geçmediyseniz domain adresiniz 30 gün sonra silinecek ve daha sonra başkaları tarafından satın alınabilecek. Bu dönemde domaini kurtarmak mümkün değildir. Fakat sizin için backorder servisimizi kullanarak domain adresinizi son bir şans geri alabiliriz.
4. Pending Delete – 5 gün (Silinme süreci)
Evet, WHOIS bilgilerinizin gizlenmesi mümkündür. WHOIS gizliliği (WHOIS privacy) veya WHOIS koruması (WHOIS protection) olarak bilinen bu hizmet, kişisel bilgilerinizi WHOIS veritabanından gizler. Bu hizmeti kullanarak, adınız, adresiniz, telefon numaranız ve e-posta adresiniz gibi kişisel bilgileriniz yerine hizmet sağlayıcınızın bilgileri gösterilir.
Atak Domain tarafından WHOIS gizleme hizmeti ücretsiz sağlanmaktadır.
WHOIS gizliliği hizmetini etkinleştirmek için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Müşteri panelinize giriniz.
2. Domainlerime tıklayınız.
3. İlgili domain karşısında yönete tıklayınız ve WHOIS gizlemeyi aktif ediniz.
Domain kaydı sırasında veya sonrasında aşağıdaki ek hizmetleri alabilirsiniz;
İhtiyacınız olan her anda yanınızdayız!
Transfer kodunuzu aşağıdaki alana giriniz.
Transfer kodunuz olmadan da sepete ekleyebilirsiniz.
Sepete Ekle