DNS Nedir Ve DNS Bilgileri Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?
01.04.2020 09:43 7389 Görüntülendi

DNS Nedir Ve DNS Bilgileri Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bir web sayfası için yönetici pozisyonunda bulunan kişilerin mutlak olarak bilgi sahibi olması gereken konular arasında DNS kavramı yer alır. Bu kapsamda DNS nedir sorusunun cevaplanması gerekir. Bir web sayfası üzerindeki en önemli bilgilerden birini oluşturan DNS (Domain Name System) kavramı, Türkçe karşılığı ile birlikte alan adı sistemi olarak bilinmektedir. Bu bağlamda internet ağı üzerinde yer alan site IP adresleri ile alan adlarının eşleştirilmesini sağlayan sistemi ifade etmektedir. 


Günümüzde internet üzerinde DNS adı verilen sistem sayesinde, internet tarayıcılarında arama çubuğu üzerine google.com yazıldığında da 172.217.17.46 IP adresi yazıldığında da aynı sayfa üzerine yönlendirme sağlanır. İşte bu nedenle DNS güncelleme işlemini de doğru bir şekilde nasıl sağlanacağını öğrenilmesi gereklidir.

1. Adım: Yapacağınız DNS güncelleştirme işlemi için öncelikle Atak Domain ve Hosting sayfası üzerinde “Hesabım” sekmesine tıklanarak, kullanıcı bilgilerinizi ile hesabınıza giriş gerçekleştirebilirsiniz.

2. Adım: Sayfanızda “Müşteri paneli” ana sayfasına giriş gerçekleştirdiğiniz için bu bölgede “domainlerim” bölümüne giriş gerçekleştirmeniz gerekir. 

3. Adım: Bir sonraki adımda açılan yeni menü içerisinde de “Aktif” alan adları seçilmelidir.

4. Adım: Aktif alan adları içerisinde DNS değişikliği gerçekleştireceğiniz alan adının sağ kısmında yer alan yönet sekmesine tıklayarak, bu alan adının ayrıntılarına ulaşabilirsiniz. 

5. Adım: Bir sonraki aşamada DNS Yönetimi butonu yer almaktadır. DNS Yönetimi seçeneğine tıklayarak, değiştirme işlemi için gereken sayfaya ulaşabilirsiniz. 

Not: Kontrolünüzde bulunan bir alan adını, sahip olduğunuz bir sunucuya yönlendirmeyi talep ederseniz, Özel Nameserver (NS) oluştur seçeneğine tıklanabilir. Bu konuda daha detaylı bir bilgi elde etmek açısından name server adreslerinin nasıl tanımlanacağı ile ilgili yazı incelenebilir. 


6. Adım: Değişim gerçekleştirmek istediğiniz DNS bilgilerini açılan küçük DNS değiştirme sayfası içerisinde belirlenmiş satırlara girerek, sonrasında ise kaydet seçeneğine tıklayarak, işlemi başarı ile tamamlayabilirsiniz. Bu noktada en önemli ayrıntılardan birisi Atak Domain üzerinden aldığınız DNS adreslerini yazma sırasında hata ile karşılaşmamak için yazım yanlışı yapmamanızdır. 


Not: Farklı bir firma üzerinde bulunan alan adınızı, Atak Domain üzerinde bulunan bir hosting paketi üzerine ekleyerek, aktif bir şekilde kullanıma devam etmemiz açısından alan adınızın DNS bilgilerinin Atak Domain tarafından belirtildiği şekilde olmasına dikkat etmeniz gerekir. 


Not: DNS güncelleme işlemi tamamlansa dahi site hemen aktif bir hale gelmeyebilir. Kayıtların tamamen sonuçlanması bazen bir dakika bazen ise 4 saate kadar sürebilir. Güncelleme işlemi sonrasında doğru sonucun elde edilmesi için ilk aşamada Whois üzerinden kontrol gerçekleştirebilir. Sonrasında da DNS önbellek temizliği sağlayabilirsiniz. Bu konuda da detaylı bilgi için bu noktadan inceleme yapabilirsiniz. 


Not: Son olarak alan adınızın DNS bilgileri hangi sunucu üzerinde yönlendirilmiş ise buna bağlı olarak;

  • A(Host) kayıtları
  • MX
  • PTT
  • CNAME
  • TXT türündeki kayıt işlemlerinin düzenlemeleri konusunda da sunucuya sahip firma üzerinde işlem gerçekleştirebilirsiniz.