Mail Yazarken CC, TO ve BCC Nedir?
23.11.2017 06:20 220559 Görüntülendi

Mail Yazarken CC, TO ve BCC Nedir?

E-posta yazarken her gün karşılaştığınız TO, CC ve BBC alanlarının ne anlama geldiğini, ne zaman kullanıldığını ve diğer detayları merak ediyorsanız, bu yazımızda ayrıntılı şekilde her bir kavrama değindik. Fakat öncesinde bu e-mail terminolojileri ile ilgili kısa bir özeti aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Mail Yazarken To, CC ve BCC Nedir?

TO CC BCC
Birincil kişi/kişiler İkincil kişi/kişiler Üçüncül kişi/kişiler
Tek tek veya birden fazla kişiye e-posta göndermek için kullanılır Tek tek veya birden fazla kişiye e-posta göndermek için kullanılır Bireysel veya birden fazla kişiye e-posta göndermek için kullanılır
Herkes tarafından görüntülenebilen e-posta adresleri Herkes tarafından görüntülenebilen e-posta adresleri Yalnızca gönderen tarafından görüntülenebilen e-posta adresleri

E-posta’da TO Nedir?

E-posta yazarken ''TO'' yani ''Alıcı'' alanı e-posta’nın ana alıcılarını ifade eder. E-posta gönderirken, "To" alanına alıcının e-posta adresi yazılır. Bu, e-posta’nın direkt olarak belirtilen alıcıya gitmesini sağlar. Eğer birden fazla alıcı varsa, e-posta adresleri virgülle ayrılarak yazılabilir veya ayrı "To" alanları oluşturulabilir.

E-posta’da CC Nedir?

CC kısaltması carbon copy ifadesinden gelmektedir. Bir e-posta’da CC'lenen kişi, orijinal mesajın veya yanıtın bir kopyasını alır. Konuşmaya eklenen herkes diğer alıcıları da görebilir (CC'lenenler dahil).

Kime alanıyla birlikte çalışarak kullanıcıların birincil alıcı dışındaki kişileri de belirli bir görüşmeye dahil etmesini sağlar. Bu ek kişilerin mesajdaki bazı bilgilere ihtiyacı olsa da, size yanıt vermeleri veya birden fazla mesaj için zinciri takip etmeye devam etmeleri gerekmeyebilir.

E-posta’da BCC Ne Anlama Gelir?

BCC, blind carbon copy anlamına gelir. Bu, diğer alıcıların kime bir kopya gönderildiğini göremeyeceği anlamına gelir. Çok fazla yan konuşma yapmadan insanları döngü içinde tutmak için iyi bir yoldur.

Bununla birlikte, BCC alanı bile gönderen alanını alıcıların görünümünden kaldırmaz. Yani e-posta’yı siz gönderdiyseniz, herkes posta adresinizi görmeye devam edebilir. Bunun yerine insanların gönderen olarak adresinizi görmesini engellemek istiyorsanız, anonim bir e-postanın nasıl gönderileceğini öğrenmeniz gerekir.

CC Ne Zaman Kullanılır?

Birden fazla kişiyi ilgilendiren e-posta’lar gönderiyorsanız, CC alanını kullanabilirsiniz. Örneğin, bir proje üzerinde birlikte çalışan ekip üyelerinin hepsinin güncellenmesi gerekiyorsa, tüm e-posta’larda onları CC'lemeniz gerekir.

Bu, birbirlerinin e-posta bilgilerini görebilecekleri için insanların sizin müdahaleniz olmadan birbirleriyle iletişim halinde kalmalarını da sağlar.

BCC Ne Zaman Kullanılmalıdır?

BCC kullanmanın daha iyi olduğu bazı senaryolar vardır. BCC ile amaçlanan, kopyalanan kişi veya kişilere bilgi paylaşmadan mesajın içeriğini vermektir.

1. Toplu E-postalar ve Haber Bültenleri

Büyük bir gruba güncellemeler veya haber bültenleri gönderirken, alıcı gizliliğini ve tümünü yanıtla kaosunu korumak için BCC kullanmanız gerekir. Bu, her alıcının e-posta adresinin gizli kalmasını sağlayarak daha düzenli ve profesyonel bir iletişim ortamını teşvik eder.

2. İş Başvuruları ve Tavsiyeler

Özgeçmişleri iletirken veya referans verirken, iş arayanların yanı sıra işe alım yapanların da gizliliğini korumak için BCC kullanabilirsiniz. Bu uygulama, hassas bilgilerin yalnızca gerekli taraflarla paylaşılmasını sağladığı için gizliliğin çok önemli olduğu profesyonel ortamlarda çok önemlidir.

3. Müşteri İletişimi

Müşterileri güncellemeler veya promosyonlar hakkında bilgilendirirken müşteri e-posta adreslerini korumak ve profesyonel bir imaj sağlamak için BCC kullanabilirsiniz. Bu sadece müşteri gizliliğini korumakla kalmaz, aynı zamanda daha gösterişli ve güvenli bir iletişim stratejisine katkıda bulunarak müşterilerinizle aranızdaki güveni pekiştirir.

4. Ekipler Arası İşbirliği

Bir projede birden fazla ekiple koordinasyon gerektiren durumlarda, ekip üyelerini e-posta’lara boğmadan bilgilendirmek için BCC'yi kullanabilirsiniz. Bu kolaylaştırılmış yaklaşım, özellikle farklı ekipler genellikle iletişim kurmuyorsa, her ekip üyesinin gereksiz ayrıntılarla boğulmadan iletişimden haberdar olmasını sağlar.

5. Hassas Konuların Ele Alınması

Hassas konuları tartışırken veya çatışmaları ele alırken, bireysel gizliliği korumak ve gizli bir iletişim ortamını teşvik etmek için BCC kullanabilirsiniz. Bu uygulama, özellikle gizliliğin önemli olduğu durumlarda gizliliğe bağlılık göstererek güven oluşturur.

E-postada CC Kullanma İle İlgili Sorunlar Nelerdir?

Ne yazık ki, carbon copy yani CC kullanımı düzgün yapılmadığında sorunlara neden olabilir. Çoğu zaman sorun, insanların bu işlevi aşırı kullanmasıdır. Bu, gelen kutularını karıştırır ve özellikle de insanlar CC'lenmiş kişilerin bulunduğu bir zincire ''Tümünü Yanıtla'' dediğinde karışıklığa neden olur.

Ayrıca, mesajın büyük bir kısmı yalnızca ''TO - Kime'' alanındaki kişiye yönelikse, CC'lediğiniz kişi mesajda hangi bilgilere ihtiyacı olduğunu belirlemekte zorlanabilir. Bu durum, açıklığa kavuşturmak hem sizin hem de diğer kişinin zamanını alabilir.

E-postada BCC Kullanma İle İlgili Sorunlar Nelerdir?

İstenmeyen sonuçlar olmadan BCC'den en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için insanların yaptığı en yaygın hataların farkında olmanız çok önemlidir. Bu tuzaklara karşı dikkatli olmak, profesyonel yaşamınızda utanç verici anlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

1. Grup E-postalarında BCC Yapmayı Unutmak

Grup e-postalarında BCC kullanmayı ihmal etmek herkesin e-posta adreslerini açığa çıkarabilir. Bu yüzden e-posta’nızı yollamadan önce gizliliği korumak için her zaman iki kez kontrol edin ve BCC'nin uygun şekilde kullanıldığından emin olun. Bunun yasal yansımaları da olabilir, özellikle de e-posta adreslerinin gizli ve güvenli kalmasını bekleyen müşterilere haber bültenleri gönderiyorsanız.

2. Küçük Ekiplerde BCC'nin Aşırı Kullanımı

Küçük ekiplerde veya birbirine sıkı sıkıya bağlı gruplarda, BCC'nin aşırı kullanımı gereksiz görünebilir. Bu yüzden BCC'yi alıcı gizliliğinin gerçekten önemli olduğu durumlar için kullanın. Ekibinizde birbirleriyle düzenli olarak iletişim kuran yalnızca birkaç üye varsa, BCC normal CC'lerin basit kullanımından daha fazla karışıklığa ve bilgi tekrarına neden olabilir.

3. BCC Alıcılarının Yanlışlıkla Ortaya Çıkması

BCC alıcılarını Kime veya CC alanına yanlışlıkla eklemek, BCC kullanımının amacını ortadan kaldırır. Bu yüzden alıcıların BCC alanına doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olmak için e-postaları oluştururken dikkatli olun. Bir BCC alıcısı eklediyseniz, e-posta’nızın içeriğinin bunu yaptığınızı göstermediğinden emin olmanız gerekir. BCC bir düzeyde anonimlik sağlasa da kusursuz değildir. Alıcıların, içeriğe veya yanıtlara dayanarak e-posta’yı başka kimin aldığını anlayabileceğini unutmayın.

E-postada CC Nasıl Kullanılır? Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Yapılması Gerekenler Yapılmaması Gerekenler
CC'yi bir kişiyle bilgi paylaşmanın veya onu belirli bir konuda "döngüde" tutmanın bir yolu olarak kullanın. CC'yi pasif-agresif bir yol olarak kullanmak. (Örn. bir iş arkadaşınızdan memnun olmadığınızda CC'yi patronunuzu dahil etmek için kullanmayın).
Eninde sonunda devreye girmeleri gerekecekse, halihazırda devam eden bir e-posta zincirine ek personel eklemek için CC'yi kullanın. CC'yi herkesi mikro yönetmek veya ekibinizdeki herkesi her şeye dahil etmek için bir yol olarak kullanmayın, çünkü bu onların gelen kutularını karıştırır.
Birbirini tanımayan kişileri bağlamak için CC'yi kullanın, böylece birbirlerinin iletişim bilgilerine sahip olurlar. İletişim bilgilerinin bir yabancıyla paylaşılmasını istemeyebilecek kişilerle bilgi paylaşmak için CC'yi kullanmayın.
Önemli bilgileri e-posta’sını paylaşmanın güvenli olduğu biriyle paylaşmak için CC kullanın (örneğin, sigorta acentenizle bir mesajda eşinizi CC'ye almak veya bir e-posta bülteninde bir iş arkadaşınızı CC'ye almak). Önemli bilgileri kurum veya aile dışından biriyle paylaşmak için CC'yi kullanmayın.
Birinin tek bir mesaja dahil edilmesi gerekiyorsa, ancak ''To'' alanındaki biriyle aranızda daha sonra oluşabilecek alışverişe ihtiyaç duymuyorsa CC'yi kullanın. CC satırı içeren mesajlarda ''Tümünü Yanıtla'' seçeneğine basmayın.

BCC Kullanmanın Avantajları

Blind Carbon Copy (BCC), e-posta iletişiminde onu değerli bir araç haline getiren çeşitli avantajlar sunar.

1. Alıcı Gizliliğinin Korunması

Birbirini tanımayan bir grup insana e-posta gönderirken veya gizliliğin önemli olduğu durumlarda, BCC kullanmak her alıcının e-posta adresinin gizli kalmasını sağlar.

2. Yanlışlıkla Tümünü Yanıtla'yı Önleme

Tüm alıcıların adreslerini listedeki herkese gösteren CC’nin aksine BCC odağı gönderen ve birincil alıcılar üzerinde tutar. Bu, diğer taraf e-posta adreslerini hiçbir zaman almadığı için yanlışlıkla ''Tümünü Yanıtla'' tıklamalarının önlenmesine yardımcı olur.

3. Grup İletişimini Kolaylaştırır

BCC, uzun bir görünür alıcı listesi oluşturmadan büyük bir grupla iletişim kurmanın etkili bir yoludur. E-posta dizisini basitleştirerek alıcıların konuşmayı takip etmesini ve uygun şekilde yanıt vermesini kolaylaştırır.

Gmail'de CC ve BCC Nasıl Yapılır?

Gmail'de, ''Kime'' alanının sağındaki CC'ye tıklayarak (masaüstünde) veya ''Kime'' alanının altındaki açılır menüye tıklayarak (mobil) CC alanını açabilirsiniz.

Benzer şekilde, Gmail'de BCC için de aynı adımları takip edebilirsiniz.

Outlook'ta CC ve BCC Nasıl Yapılır?

Outlook'ta CC alanı ''Kime'' satırının hemen altında görünür ve posta adreslerini kutuya kolayca ekleyebilirsiniz.

Ancak, Outlook'ta BCC'nin nasıl yapılacağını bulmak biraz daha karmaşıktır, çünkü bir e-postada ''Seçenekler'' menüsünü açmanız ve görünmesi için BCC butonuna tıklamanız gerekir.

Yahoo Mail'de CC ve BCC Nasıl Yapılır?

Yahoo'da, web tarayıcısındaysanız ''Kime'' alanının en sağında CC ve BCC'ye tıklayabileceğiniz bir yer vardır. Mobil uygulamada, CC alanı ''Kime'' alanının altında görünür ve açmak için tıklayabilirsiniz.

En Çok Sorulan Sorular

1. Bir e-postada birini CC yapmak ne anlama gelir?

CC, Carbon Copy anlamına gelir ve belirli bir mesaja ek ve dolaylı alıcıları dahil etmenin bir yoludur.

2. Bir e-postada neden birini CC yaparsınız?

İnsanlar genellikle CC özelliğini, bilgiye ihtiyaç duydukları ancak yanıt vermeleri veya herhangi bir işlem yapmaları gerekmeyen kişileri bir mesaja dahil etmek için kullanır.

3. E-postada CC gerekli midir?

CC alanı hiçbir şekilde bir mesajda gerekli değildir. Kullanmak istiyorsanız, bu alana dolaylı olarak dahil olan tüm adresleri ekleyin.

4. E-postada BCC ne işe yarar?

BCC, listelenen alıcıları adreslerini göstermeden bir posta zincirine dahil eden bir alandır.

5. Bir e-postada BCC'yi ne zaman kullanmalısınız?

Birbirini tanımayan birden fazla adrese bilgi gönderirken her zaman BCC kullanmalısınız. Bu, herkesin adresini gizli tutar ve spam'i önler.

6. BCC alıcıları birbirlerini görebilir mi?

Hayır, BCC alanındaki alıcılar birbirlerinin e-posta adreslerini göremezler. Yalnızca kendi adreslerini, göndereni ve "Kime" veya "CC" alanlarında listelenen kişileri görürler.

7. Profesyonel e-postalarda her zaman BCC yapmalı mıyım?

BCC gizliliği artırabilse de, bağlamı göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu yüzden profesyonel ortamlarda, BCC'yi mantıklı bir şekilde kullanın ve şirket politikaları ile görgü kurallarına uyun.

8. Birden fazla alıcıya e-posta göndermek etik dışı mıdır?

Evet. Çünkü bu bir gizlilik ihlalidir. Dolayısıyla, birden fazla kullanıcıya bilgileri veya önceden izinleri olmadan e-posta göndermek etik değildir. Ancak, ihtiyaç duyduğunuzda istisnalar vardır. 

9. CC ve BCC arasındaki fark nedir ve her bir seçeneği ne zaman kullanmalıyım?

Tüm alıcıların birbirlerinin e-posta adreslerini görmesini istediğinizde CC seçeneğini, alıcıların e-posta adreslerini birbirlerinden korumak istediğinizde ise BCC seçeneğini kullanın.

10. Toplu e-posta gönderirken alıcıların e-posta adreslerini nasıl koruyabilirim?

Alıcıların e-posta adreslerini korumak için BCC kullanabilir, posta listeleri oluşturabilir veya bu işi üstlenen profesyonel e-posta erişim hizmetlerini kullanabilirsiniz.

11. Birden fazla alıcıya bilgileri olmadan e-posta gönderirken yasal hususlar var mı?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki CAN-SPAM Yasası, AB'de ikamet edenler için GDPR, Türkiye’deki için KVKK kapsamında yasal hususlar vardır. Genellikle açık rıza ve pazarlama e-postalarına abonelikten çıkma seçeneğinin dahil edilmesini gerektiren bu tür yasalara uymak çok önemlidir.

12. Büyük bir gruba e-posta gönderirken BCC kullanmamanın riskleri nelerdir?

BCC kullanmadığınızda, ana risk alıcıların e-posta adreslerini listedeki herkese göstermektir. Bu durum gizlilik endişelerine, spam veya istenmeyen e-postalara yol açabilir.

13. BCC kullanırken alıcıların birbirlerinin e-posta adreslerini görmemesini nasıl sağlarım?

BCC kullanırken gizliliği sağlamak için tüm alıcıların e-posta adreslerini TO veya CC alanlarına değil BCC alanına eklemeniz yeterlidir. Artık alıcılar yalnızca kendi e-posta kimliklerini görebilir.

Hemen EPosta Satın Al!