Neden .COM Domain Almalısınız? .COM Domain Almak İçin 10 Önemli Sebep
20.01.2023 16:48 806 Görüntülendi

Neden .COM Domain Almalısınız? .COM Domain Almak İçin 10 Önemli Sebep

.COM, ticari web siteleri için kullanılan bir üst düzey alan adıdır (TLD) ve internet altyapısını işleten bir şirket olan Verisign tarafından yönetilir. 

.COM alan adı uzantısı başlangıçta ticari kuruluşlara yönelikti, ancak artık kişisel bloglar, e-ticaret siteleri ve kurumsal web siteleri de dahil olmak üzere çok çeşitli web siteleri tarafından kullanılır.

 

.COM Alan Adı İstatistikleri

Verisign'ın Domain Name Industry raporuna göre, 2021'in ikinci çeyreği itibariyle dünya çapında kayıtlı yaklaşık 358,9 milyon .com alan adı vardır ve 2021 yılının ikinci çeyreğinde .com alan adı kayıtlarında bir önceki çeyreğe göre %3,3 artış yaşanmıştır.

Pazar payı açısından, .com alan adları tüm kayıtlı alan adlarının yaklaşık %60'ını oluşturur. .COM’dan sonraki en popüler TLD'ler, sırasıyla yaklaşık %7 ve %4'lük pazar paylarına sahip olan .net ve .org'dur.

Genel olarak .com; insanların aşinalığı, popülerliği, profesyonellik ve güvenilirlik konusundaki itibarı nedeniyle çevrimiçi bir varlık oluşturmak isteyen bireyler ve işletmeler için popüler bir seçim olmaya devam edecektir.

 

.COM Alan Adı Uzantısını Kullanmak İçin 10 Sebep

.COM alan adı uzantısı kullanmanız için en önemli 10 sebep aşağıdaki şekildedir:

 

1. Aşinalık

.COM alan adları en tanıdık ve yaygın olarak kullanılan alan adı uzantısıdır. Bu nedenle, kullanıcılara ve potansiyel müşterilere daha fazla güven verir.

 

2. Arama motoru sıralaması

.COM alan adları, genellikle daha güvenilir ve itibarlı kabul edildikleri için arama motoru sonuçlarında biraz daha üst sıralarda yer alma eğilimindedir.

 

3. Akılda kalıcılık

.COM alan adları, genellikle daha kısadır ve diğer uzantılardan daha kolay hatırlanır. Bu da pazarlama ve marka bilinci oluşturma amaçları için faydalı olabilir.

 

4. Popülerlik

.COM alan adları, küresel bir kitleye ulaşmak isteyen işletmeler için önemli olan ve dünya çapında tanınan bir alan adı uzantısıdır.

 

5. Kullanılabilirlik

.COM en popüler alan adı uzantısı olduğundan, tüm işletme türleri için kullanılabilirdir.

 

6. Profesyonellik

Bir .COM alan adı, web sitenize profesyonel bir görünüm verebilir ve işletmenizin meşru ve güvenilir görünmesine yardımcı olur.

 

7. Marka koruması

.COM alan adının kaydedilmesi, markanızın korunmasına yardımcı olabilir ve başkalarının farklı uzantılara sahip benzer veya aynı alan adlarını kaydettirmesini engelleyebilir.

 

8. Pazarlama potansiyeli

.COM alan adının diğer uzantılara göre hatırlanması daha kolaydır ve daha yaygın olarak tanındığından, pazarlama ve marka bilinci oluşturma amaçları için daha etkili olabilir.

 

9. Çok yönlülük

Bir .COM alan adı, kişisel bloglardan e-ticaret sitelerine ve kurumsal web sitelerine kadar her türlü web sitesi için kullanılabilir.

 

10. Geleceğe hazırlık

.COM, en çok tanınan ve güvenilen alan adı uzantısı olduğundan, uzun vadeli bir marka oluşturmak ve çevrimiçi varlığınızı geleceğe hazırlamak için iyi bir seçim olabilir.

 

.COM Alan Adı Nasıl Kaydedilir?

Hem Türkiye’de hem de yurt dışında, domain kayıt hizmetleri sunan ve çeşitli uzantılara sahip alan adlarını aramanıza ve satın almanıza olanak tanıyan birçok kayıt şirketi vardır. Fakat Türkiye’nin, en popüler alan adı kayıt kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Atak Domain’de milyonlarca alan adı barındırılır. Atak Domain hem uygun maliyet seçeneklerine sahiptir hem de “Ücretsiz Whois Gizleme, Ücretsiz Yönlendirme, Ücretsiz İç Transfer, Ücretsiz DNS Yönetimi, Ücretsiz Domain Kilidi, Ücretsiz Domain Paneli” birçok ücretsiz domain servisi sunar.

Eğer Atak Domain üzerinden .COM uzantılı bir alan adı kaydetmek isterseniz, öncelikle linke tıklayarak domain sorgulama işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir.

Sorgu işlemini gerçekleştirmek için arama barına hayalinizdeki alan adı girin. Eğer istediğiniz alan adı daha önce kayıt edilmemişse, hemen ödeme adımına geçerek domain kayıt işleminizi gerçekleştirin.

 

.COM Domain İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

 

1. .COM'un açılımı nedir?

.com TLD, herhangi bir özel ifade veya kısaltma anlamına gelmez. Sadece "commercial"ın kısaltılmış bir versiyonudur.

 

2. Ticari web siteleri için kullanılabilen tek TLD .com mu?

Hayır, .net, .biz ve .org gibi ticari web siteleri için kullanılabilecek başka birçok TLD vardır.

 

3. Herkes .com alan adı kaydettirebilir mi?

Genel olarak, önceden alınmadığı ve seçilen adın kayıt kuruluşunun politikalarına uygun olduğu sürece herkes bir .com alan adını kaydettirebilir.

 

4. Bir .com alan adını nasıl kaydederim?

Bir .com alan adını kaydettirmek için bir alan adı kayıt şirketi seçmeniz ve kayıt işlemleri için atmanız gereken adımları takip etmeniz gerekir. 

 

5. Bir .com alan adı kaydı ne kadar sürer?

Bir .com alan adı kaydının uzunluk süresi değişebilir, ancak çoğu kayıt şirketi bir ila on yıl arasında kayıt süreleri sunar.

 

6. .COM alan adımı başka bir kayıt kuruluşuna transfer edebilir miyim?

Evet, dilerseniz .com alan adınızı başka bir kayıt kuruluşuna transfer edebilirsiniz. Bu süreç genellikle mevcut kayıt şirketinizden bir aktarım talebinde bulunmayı ve gerekli tüm adımları yeni kayıt şirketinizde tamamlamayı içerir.

 

7. Birden fazla .com alan adına sahip olabilir miyim?

Evet, farklı web siteleri veya amaçlar için birden fazla .com alan adı kaydedebilir ve kullanabilirsiniz.

 

8. .COM alan adlarında herhangi bir kısıtlama var mı?

.com alan adlarında, belirli karakterlerin (boşluk gibi) kullanılamaması veya halihazırda kullanımda olan veya fikri mülkiyet haklarını ihlal eden adların kaydedilmemesi gibi bazı kısıtlamalar vardır.

 

9. .COM alan adımı yenilemezsem ne olur?

.com alan adınızı süresi dolmadan yenilemezseniz, başkaları tarafından kaydedilebilir hale gelir. Alan adınızı elinizde tutmak istiyorsanız süresi dolmadan yenilemeniz gerekir.

 

10. .COM alan adını ticari olmayan bir web sitesi için kullanabilir miyim?

.COM başlangıçta "ticari" anlamına gelse de, artık kişisel bloglar ve ticari olmayan siteler dahil olmak üzere çok çeşitli web siteleri için yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

11. İyi bir .com alan adını nasıl seçerim?

Bir .com alan adı seçerken akılda kalıcılık, web sitenizin içeriği veya amacı ile alaka düzeyi ve istenen adın kullanılabilirliği gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir. Arama motoru görünürlüğünü artırmak için alan adınızda anahtar kelimeler kullanmak da avantajlı olabilir.

 

12. Ülkeye özgü bir web sitesi için bir .com alan adı kullanabilir miyim?

Evet, ülkeye özgü bir web sitesi için bir .com alan adı kullanabilirsiniz. Ancak, belirli bir ülkeyi hedefliyorsanız, Türkiye için .com.tr veya Almanya için .de gibi ülkeye özgü bir TLD kullanmayı düşünebilirsiniz.