.ai Domain Nedir?
16.10.2023 11:52 1949 Görüntülendi

.ai Domain Nedir?

.ai domain Artificial Intelligence- yani Yapay Zekânın kısaltması ile oluşan bir domain uzantısıdır.

.ai domain uzantısı Karayipler'deki küçük bir ada olan Anguilla domain uzantısıdır. Bu domain uzantısı Yapay Zekânın İngilizce kısaltması- Artificial Intelligence- olmasına binaen çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle ChatGPT'nin kullanıma sunulmasıyla birlikte Yapay Zeka konusunun  .ai altındaki alan adlarına olan talep de hızla arttı.

Bugün yapay zekâ ile ilgili hizmetlerini bir .ai domain adresi ile .ai web sitesi altında sunan çok sayıda şirket ve girişim var. Microsoft, Facebook gibi küresel bilişim markaları .ai domain kullandığından yeni yapay zekâ girişimleri .ai domain uzantısını tercih etmektedirler.

.ai alan adlarını popülerleştiren ayrı bir etkende Google'ın artık .ai domain uzantısını yalnızca bir ülke kodlu domain uzantısı olarak değil, jenerik bir domain olarak kabul etmesidir. .ai üzerinden verilen yapay zekâ temelli web siteleri Google tarafından önceliklendirilmektedir.

Neden Bir .ai Alan Adı Almalıyım?

Yapay zekâ alanında çalışıyorsanız, mutlaka bir .ai domain uzantısını tercih etmenizi öneririz. Yapay zeka sizin işiniz fakat domain kaydı konusunda Atak Domain çeyrek asırlık bir tecrübeye sahiptir. 

Projeniz konusunda kullanıcılar herhangi bir fikri olmasa dahi .ai domain uzantısına sahip bir web sitesinin Artificial Intelligence- Yapay Zekâ ile ilgili olduğunu ilk web sitenize ulaştıklarında domain adresinizden anlayacaklardır.

Kimler .ai Domain Satın Almalı?

Yapay zekâ projelerinde yer alan, makine öğrenimi ve robotik kodlama alanlarında faaliyet gösteren şirketler, .ai uzantılı domain tescil edebilir. .ai domain kullanmakta olan büyük projeler arasında blok zincirleri için yapay zeka sağlayan Fetch.ai ve derin öğrenme yetenek zekası platformu Eightfold.ai örnek verile bilinir.

Domain Yatırımcılarının Yeni Gözdesi .ai Domain

1995 yılında ilk kayıtlarını yapan .ai domain sıkı domain politikasından dolayı 2017 yılına kadar fazla satış yapmadı. 2017 de gevşetilen kayıt kuralları ve yapay zeka projelerinin artması sonucunda popülerlik kazandı. Bu yıldan itibaren domain yatırımcıları tüm köşelerin kapıldığı .com domain uzantısına alternatif olarak .ai, .io gibi domainleri satın almaya başladılar.

.ai Alan Adı Satışları Artacak

Yeni kayıt ve ikinci el domain pazarında .ai alan adlarının satın alımının sürekli artmaktadır.  2023 yılı son çeyreği itibariyle 224.374 adet .ai domain satılmıştır.
İkinci el pazarda Sedo, Afternic, Dan, Atak Domain üzerinden .ai domain satışlarında pozitif ivme gözükmektedir.

Satılık Domain Piyasasında .ai Domain Fiyat Gelişimi

.ai domain uzantısı diğer domain uzantılarına göre satış fiyat ortalaması yüksek seyretmektedir. Örneğin şu anda Sedo'daki bir .ai alan adının ortalama değeri 3.000 $ ABD dolarıdır; bu, üst düzey alan adlarının kralı olan .COM'un yaklaşık 300 ABD doları olan ortalama değerinden önemli ölçüde daha yüksektir. Satılık .ai domain piyasasında 30.000 den fazla domain adresi satılık olarak listelenmektedir.

.ai Domain Tescil Kuralları Nelerdir?

.ai domain sahipleri Anguilla yasalarını ihlal etmemelidir. Özellikle dolandırıcılık yasalara aykırıdır. Özellikle .ai domain uzantısı üzerinden sahtekarlık, dolandırıcılık, gayri ahlaki yayın yapılması durumunda .ai alan adı iptal edilmektedir. .ai domainler önce gelen alır kuralına göre çalışmaktadır.

.ai Domain Uzantısı Kullanan Bazı Markalar

  • Jenni.ai: öğrencilere yazma konusunda yardımcı olan yapay zeka tabanlı bir mesajlaşma hizmeti.
  • Voices.ai: Yapay zekayla ses geliştirmeye yönelik bir platform.
  • Eightfold.ai: İnsan kaynakları arayışına yardımcı olmak için tasarlanmış yapay zeka destekli bir yazılım.
  • SongDonkey.ai: ses verilerini çıkarmak ve bunları vokal, davul, bas, piyano vb. olarak ayrıştırmak için yapay zekayı kullanıyor.

.ai Domain Uzantısı Soru Cevap

.ai domain uzantısı hangi ülkenin?

.ai, Anguilla'nın CcTLD yani ülke kodlu domain adresidir. Bu uzantı Anguilla hükûmeti tarafından işletilmektedir. Atak Domain üzerinden doğrudan satın alabilirsiniz.

.ai domain uzantısı nasıl alınır?

.ai fiyatı diğer domain uzantılarına göre biraz pahalıdır. Fakat Atak Domainde en ucuz fiyata bir .ai domain satın alabilirsiniz. ICANN akredite bir domain firması olan Atak Domain olarak .ai alan adlarını 195 $ /2 yıl karşılığında tescil etmekteyiz.