Kurumsal Markalar Neden “.TR” Uzantılı Domainler Almalı?
01.02.2023 11:46 805 Görüntülendi

Kurumsal Markalar Neden “.TR” Uzantılı Domainler Almalı?

Dünyanın en popüler alan adı uzantıları .com, .net, .org ve .edu'dur. Bu uzantılar sadece popüler değillerdir, aynı zamanda dünyanın herhangi bir yerindeki herkes tarafından da kullanılabilirler. Fakat bu uzantılardan herhangi birine sahip bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, sitelerindeki ilgili bilgileri görüntülemedikçe, ziyaret ettiğiniz sitenin hangi ülkeye ait olduğunu anlayamazsınız. Ancak ülke kodlu üst düzey alanları (ccTLD) sayesinde, ziyaret ettiğiniz marka, şirket veya tüzel kişiliğin bulunduğu ülkeyi alan adlarına bakarak öğrenebilirsiniz. Çünkü ülke kodlu üst düzey alanları (ccTLD'ler), bir ülkeye veya devlete özgü alan adlarıdır. Bunlar, Türkiye için ".tr", ABD için ".us", Kanada için ".ca", Birleşik Krallık için ".uk", Fransa için ".fr" gibi bir alan adının sonuna eklenen iki harfli kodlardan oluşur. Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tarafından korunur ve yerel bir kayıt kuruluşu tarafından yönetilebilr.

 

Ülke Kodlu Üst Düzey Alan Adı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısı kullanmanın çeşitli avantajları vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

    1. Hedef Kitle

Bir ülke kodlu üst alan adı uzantısı, bir web sitesi için hedeflenen kitleyi belirlemeye yardımcı olur ve o ülkedeki kullanıcıların siteyi bulmasını ve ziyaret etmesini kolaylaştırır.

    1. Yerel arama motoru optimizasyonu

Arama motorları, sonuçları arama yapan ülkedeki kullanıcılara gösterirken genellikle ülkeye özgü alan adı uzantılarına sahip web sitelerini tercih eder. Bu, bir web sitesinin yerel arama sonuçlarındaki görünürlüğünü ve sıralamasını iyileştirmeye yardımcı olur.

    1. Markalaşma

Ülke kodlu üst düzey alan adı, bir markanın belirli bir ülkede varlığının kurulmasına yardımcı olur ve kullanıcılara yerel alaka düzeyi ve güvenilirlik duygusu iletir.

    1. Yasal uygunluk

Bazı ülkelerde alan adlarının kullanımına ilişkin özel yasalar ve düzenlemeler vardır. Ülke kodlu üst düzey alan adı, bir web sitesinin bu yasalara uymasına yardımcı olur.

    1. Dil desteği

Ülke kodlu üst düzey alan adına sahip web siteleri, belirli bir dili konuşan kullanıcıları hedefler ve çok dilli bir deneyim sağlar.

    1. Siber saldırılara karşı koruma

Ülke kodlu üst düzey alan adı, aynı ada ancak farklı uzantılara sahip alan adlarını kaydederek marka adını korumak ve başkalarının bunları kötü amaçla kaydetmesini önlemek için de kullanılabilir.

 

Ülke Kodlu Üst Düzey alan Adı Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısı kullanmanın çeşitli avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

    1. Sınırlı kitle

Ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısı, bir web sitesinin erişimini sadece söz konusu ülkedeki kullanıcılarla sınırlayabilir ve potansiyel küresel kitlesini azaltabilir.

    1. Daha yüksek maliyetler

Ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısını kaydettirmek ve sürdürmek, .com, .org vb. gibi genel bir üst düzey alan adlarından (gTLD) daha pahalı olabilir.

    1. Karmaşık kayıt süreci

Ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısı kaydetme süreci, bir gTLD'yi kaydettirmekten daha karmaşık ve zaman alıcı olabilir. Alan adını kaydettirmek için ek belgeler ve uygunluk kanıtı gerekebilir.

    1. Dil engelleri

Ülke kodlu üst düzey alan adı uzantılı web siteleri, farklı dilleri konuşan kullanıcılar tarafından kolayca anlaşılmayabilir ve bu da sitenin hedef kitlesini sınırlayabilir.

    1. Markalaşma

Ülke kodlu üst düzey alan adı uzantısı kullanmak, markanın küresel çekiciliğini sınırlayabilir ve şirketin diğer ülkelere yayılmasını zorlaştırabilir.

 

Kurumsal Markalar Neden “.TR” Uzantılı Domainler Almalı?

Yukarıda sizinle ülke kodlu üst düzey alan adlarının hem avantajlarını hem dezavantajlarını paylaştık. Tüm bu bilgiler ışığında aşağıda “Kurumsal Markalar Neden “.TR” Uzantılı Domainler Almalı?” sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

Öncelikle .tr uzantısı ya da herhangi bir ülke kodlu üst düzey alan adı, dünyadaki herkesin kaydolmak için rekabet etmesi gereken genel alan adı uzantılarını (.com, .net vb.) kullanmak yerine hedef kitlenizin sizi bulmasını kolaylaştırır. Ayrıca, daha az yaygın bir uzantıya sahip benzersiz bir alan adı, doğru SEO ile sitenizin arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir. Böylelikle görünürlük ve insanları web sitenize çekme açısından .tr alan adı uzantısı sizi farklı kılmaya yardımcı olur.

Markanız veya işletmeniz özellikle Türkiye’de yaşayan insanları hedefliyorsa, üstte saydığımız nedenlerden ötürü, .tr alan adı uzantısı tescil yaptırmanız için oldukça mantıklıdır.

Ayrıca .tr uzantılı alan adı artık belgesiz şekilde kayıt edilebilir durumdadır. Diğer alan adı uzantılarında olduğu gibi ilk gelen alır prensibi ile satışa sunan .tr uzantılı alan adları, eğer alan adı kayıt edilebilir durumdaysa, dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir kişi tarafından belgesiz şekilde satın alınabilir.

 

Atak Domain’den .TR Uzantılı Alan Adı Nasıl Satın Alınır?

Türkiye’nin en popüler kayıt şirketlerinden biri olan Atak Domain’den, .tr uzantılı bir domain almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak hayalinizdeki .tr uzantılı domain’in kaydedilebilir durumda olup olmadığını kontrol etmek için linkte tıklayarak domain sorgulama işlemini gerçekleştirin.
  • Ülke Domain Sorgula” kutusuna kayıt ettirmek istediğiniz .tr  uzantılı domain’i girin.
  • Eğer domain’iniz müsaitse yani önceden başka biri tarafından kayıt edilmemişse, bir sonraki adımına geçin ve ödeme işleminizi yaparak alan adı kayıt işleminizi gerçekleştirin.