Helpdesk
03.12.2021 17:13 1433 Görüntülendi

Veri Tabanı Nedir? cPanel'de MySQL Veri Tabanı Oluşturma Nasıl Yapılır?

Veri tabanını en basit şekilde özetleyecek olursak bilgi depolayan bir yazılımdır. Verilerin düzenli bir şekilde saklanmasını, hızlı bir şekilde yönetilmesini ve veriler üzerinde kolaylıkla değişiklikler yapılabilmesini sağlar. Günümüzde en sık kullanılan veri tabanı türleri aşağıdaki gibidir. 

  • MySQL
  • PostgreSQL
  • Oracle
  • SQLite
  • MsSQL

cPanel içerisinde yer alan veri tabanı başlığında MySQL’e yer verilmektedir. MySQL, genellikle linux tabanlı açık kaynak uygulamaların tercih ettiği bir veri tabanı yönetim sistemidir. Wordpress, Opencart, Joomla gibi PHP temelli yazılımları bu sistemi kullanır.

cPanel’de MySQL Veri Tabanı Oluşturma Nasıl Yapılır?

cPanel’e erişim sağladığınızda “Databases (Veri tabanları)” başlığını görüyor olacaksınız. Bu başlığın altında yer alan içeriklerde “MySQL Databases (MySQL Veri Tabanları)” butonuna tıklayınız.  Açılan sayfada;

  1. “Create New Database (Yeni Veritabanı Oluştur)” başlığının aşağısında yer alan kutucuğa veri tabanı ismini yazınız ve “Create Database (Veritabanı Oluştur)” butonuna tıklayınız. Burada önemli olan kısım veri tabanı isminde Türkçe karakter, boşluk, tırnak işareti kullanılmaması gerektiğidir. 

  2. Veri tabanı oluşturulduğunda “Current Databases (Mevcut Veri tabanları)” başlığı içerisinde bu veri tabanını görüntülüyor olacaksınız. Fakat kullanıcı alanını boş olarak görüyor olacaksınız. 

  3. Veri tabanınızı oluşturduktan sonra veri tabanınıza bir kullanıcı eklemelisiniz. Sayfanın aşağısında kullanıcı açabilmeniz için “MySQL Users (MySQL Kullanıcıları)” alanı bulunmaktadır. Kullanıcı adı ve şifre bilgisi eksiksiz bir şekilde yazıldıktan sonra “Create User (Kullanıcı Oluştur)” butonu ile işlem sağlanabilir. Anlık olarak şifre aklınıza gelmiyorsa “Password Generator (Şifre Üreticisi)” kullanabilirsiniz. Butona tıkladığınızda sizin için yeni bir şifre üretilmiş olacaktır. Ek olarak veri tabanı isminde olduğu gibi kullanıcı adında da Türkçe karakter, boşluk, tırnak işareti kullanılmamalıdır. 

  4. Kullanıcınızı oluşturduğunuzda “Current Users (Mevcut Kullanıcılar)” başlığı içerisinde bu kullanıcıyı görüntülüyor olacaksınız. 
  5. Veri tabanı ve kullanıcı ayrı ayrı oluşturulduğu için yapılması gereken işlem veri tabanına kullanıcıyı eklemektir. Yine aynı sayfa içerisinden “Add User To Database (Veri tabanına Kullanıcı Ekle)” bölümünden açılan kullanıcı ve veri tabanı seçilerek “Add (Ekle)” butonu ile bu işleme devam edilebilir. 

  6. Yukarıda bahsedilen veri tabanı ve kullanıcı birleştirme işlemi esnasında yetki sayfası karşınıza çıkacaktır. İstenilen veya tüm yetkileri tanımlayıp “Make Changes (Değişiklikleri Uygula)” butonu ile işlem tamamlanmaktadır.

Hosting paketleri için tıklayınız!

Veri Tabanı Nedir? cPanel'de MySQL Veri Tabanı Oluşturma Nasıl Yapılır MySQL Veri Tabanı MySQL Veri Tabanı Oluşturma Veri Tabanı MySQL