Helpdesk
03.12.2021 16:28 2134 Görüntülendi

Web Hosting - cPanel Directory Privacy / Dizin Gizliliği Nedir ve Nasıl Kullanılır?

cPanel’e erişim sağladığınızda “Files (Dosyalar)” başlığının içerisinde “Directory Privacy (Dizin Gizliliği)” butonunu görüyor olacaksınız. Butona tıkladığınızda açılan sayfa içerisinde FTP hesabınızda yer alan dizinleri görüyor olacaksınız. Buradaki amaç FTP hesabınızda yer alan dizinlerde koruma sağlamak için şifre yöntemi kullanmaktır. Bu özelliği etkinleştirdiğinizde korumalı bir klasörü açmaya çalışan kullanıcıdan, sizin belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyi yazması talep edilir. Eğer bilgiler kullanıcı tarafından doğru yazılmazsa erişilmek istenen içeriklere ulaşım sağlanamaz.

Şifre korumasını aktif etmek için;

  1. Hangi dizine şifre tanımlamak istiyorsanız yanında bulunan “Edit (Düzenle)” butonuna tıklayınız. 

  2. Açılan sayfadan “Password protect this directory (Bu dizini parolayla koruyun.)” kutucuğunu işaretleyiniz. 

  3. Aktif olan yeni kutucuğa korumalı dizin için bir bilgi yazmanız talep edilmektedir. Burada yazılacak bilgi şifre ekranında talep edilmemektedir. Daha sonradan yapacağınız düzenlemelerde adresi kolay hatırlayabileceğiniz bir bilgiyi yazabilirsiniz veya standartta gelen yazıyı değiştirmeden “Save” butonu ile kaydedebilirsiniz. 

  4. Kaydetme işlemini sağlayıp “Go Back (Geri)” butonuna tıkladığınızda otomatik olarak kullanıcı adı ve şifre yazmanız için bir ekran karşınıza gelecektir. Dizin koruması için güvenli bir kullanıcı adı ve şifre oluşturmalısınız. Anlık olarak şifre aklınıza gelmiyorsa “Password Generator (Şifre Üreticisi)” kullanabilirsiniz. Butona tıkladığınızda sizin için yeni bir şifre üretilmiş olacaktır.

  5. Şifrenizi belirledikten sonra “Save” butonu ile işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Şifre belirlemiş olduğunuz dizini tarayıcının adres çubuğuna yazdığınızda karşınıza bir kullanıcı adı ve şifre ekranı gelecektir. Bu bilgilerin hatalı yazılması durumunda içeriğe erişim mümkün olmayacaktır. 

    Önemli Bilgi: Wordpress gibi hazır yazılımlarda bu işlemden sonra web sitesi hata verebilmektedir. .htaccess dosyanızın içerisinde yer alan kodlarda bir çakışma yaşanıyor olabilir. Yönlendirmelerinizi kontrol etmeniz durumunda sağlıklı bir şekilde dizin gizliliğini kullanabilirsiniz. 

    Dizin gizliliğini kaldırmak için;

    • Tekrardan cPanel’e erişim sağlayarak “Directory Privacy (Dizin Gizliliği)” butonuna tıklayınız.
    • Gizliliği belirlemiş olduğunuz dizine ulaşım sağlayınız. 
    • Dizin adında kilit simgesi görüyor olacaksınız. 
    • “Edit (Düzenle)” butonuna tıklayınız
    • Açılan sayfadan “Password protect this directory (Bu dizini parolayla koruyun.)” kutucuğunda bulunan tik işaretini kaldırıp “Save” butonu ile işlemi tamamlayabilirsiniz. 

    Eğer dizin gizliliğini kaldırmak istemiyor, sadece bir kullanıcı bilgisini silmek istiyorsanız tiki kaldırmanıza gerek bulunmamaktadır. Mevcut sayfa içerisinde “Authorized Users (Yetkili kullanıcılar)” bölümünden kullanıcıyı seçip “Delete User (Kullanıcıyı Sil)” butonu ile işlem sağlayabilirsiniz. 

Hosting paketleri için tıklayınız!

Directory Privacy Dizin Gizliliği Dizin Gizliliği Nedir dizin gizliliği nasılkullanılır cpanel directory privacy not working Directory Privacy nedir Directory Privacy nasıl kullanılır