Potansiyel Müşteri Edinme Maliyeti Nedir? Nasıl Hesaplanır?
08.03.2024 11:58 95 Görüntülendi

Potansiyel Müşteri Edinme Maliyeti Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Potansiyel Müşteri Edinme Maliyeti Nedir? Nasıl Hesaplanır?Potansiyel Müşteri Edinme Maliyeti yani Customer Acquisition Cost  (CAC), işletmeniz tarafından bir müşteri oluşturmak için harcanan ortalama tutarı temsil eder. Bunu hesaplamak için, satış ve pazarlamaya yatırılan toplam tutarı belirli bir dönemde edinilen müşteri sayısına bölün.

Aşağıdaki formülü kullanarak potansiyel müşteri edinme maliyetini hesaplayabilirsiniz:

CAC = Toplam satış ve pazarlama maliyeti / Edinilen müşteri sayısı

Bu hesaplama ilk bakışta oldukça basit görünse de, hesaba katılması gereken çok çeşitli maliyetler bazen işi göründüğünden daha zor hale getirebilir.

  • Pazarlama edinim maliyetleri: Bunlar genellikle kolayca hesaplanabilir ve reklam, içerik oluşturma, yazılım lisansları ve etkinlikler gibi maliyetleri içerir.
  • Pazarlama insan kaynakları maliyetleri: Çalışan maaşlarının maliyeti genellikle aynı doğrulukla değerlendirilmez veya CAC hesaplanırken dikkate alınmaz çünkü hassas bir konu olabilir.
  • Satış maliyetleri: Satış ekibini donanım maliyeti, seyahat masrafları, dış yeterlilik maliyetleri ve müşteri arama maliyetleri gibi unsurları içerir.
  • Satış ekibinin maliyetleri: Satış personelinin maaş ve ikramiyelerinin maliyetidir.

Müşteri edinme maliyeti genellikle bir müşteri adayı edinme maliyeti veya pazarlama edinme maliyeti ile karıştırılır.

Müşteri adayı edinme maliyeti veya müşteri adayı başına maliyet (CPL), bir müşteri adayı oluşturmak için harcadığınız tutardır. Her kanal veya pazarlama kampanyası için kolayca hesaplanabilir.

Pazarlama edinme maliyeti, pazarlama faaliyetlerinin ve pazarlama insan kaynaklarının toplam maliyetini temsil eder. Satış maliyetini içermez ve satış döngüsünün uzunluğunu dikkate almaz.

Müşteri edinme maliyeti (CAC) nasıl hesaplanır?

Müşteri edinme maliyeti (CAC) nasıl hesaplanır? - Atak Domain

Müşteri edinme maliyetinizi hesaplamak için öncelikle her bir gideri kategorilerine göre bir Excel tablosunda veya benzer bir şeyde listelemeniz gerekir.

  • Pazarlama maliyetleri: Reklam, ticari fuarlar, web sitesi, yazılım, harici hizmet sağlayıcılar, içerik oluşturma vb. Buna tüm pazarlama insan kaynakları maliyetleri de dahildir (örneğin, çalışanların net maaşları).
  • Satış maliyetleri: Seyahat masrafları, tanıtım materyalleri ve diğer belgelerin maliyeti, çalışan maaşları ve ikramiyeleri vb.

Bu iki rakamı hesaplayıp birbirine ekledikten sonra, toplam tutarı belirli bir süre içinde (genellikle bir yıl) edinilen müşteri sayısına bölmeniz yeterlidir.