Cloudflare Nedir?
02.08.2023 11:26 599 Görüntülendi

Cloudflare Nedir?

Cloudflare, merkezi San Francisco'da, ofisleri Singapur ve Londra'da bulunan bir ABD içerik dağıtım ağı ve güvenlik şirketidir. 2 milyondan fazla web sitesine ev sahipliği yapan en hızlı büyüyen CDN sağlayıcılarından biridir. Cloudflare, bilgi ve verilerin zamanında dağıtımını verimli bir şekilde kolaylaştırmak için coğrafi olarak dağınık bir grup sunucu barındırır.

Cloudflare, içerik dağıtım ağı (CDN), DDoS koruması, web sitesi optimizasyonu, alan adı kaydı ve SSL/TLS şifreleme dahil olmak üzere web sitesi performansını ve güvenliğini iyileştirmek için bir dizi bulut tabanlı hizmet sunar. Ayrıca, web sitelerini bot saldırıları, SQL enjeksiyonu, siteler arası komut dosyası çalıştırma ve diğer güvenlik açıkları dahil olmak üzere çevrimiçi tehditlerden korumak için bir dizi güvenlik hizmeti sunar.

Cloudflare’ın Özellikleri Nelerdir?

Cloudflare’ın Özellikleri Nelerdir? | Atak Domain

Cloudflare, diğer şeylerin yanı sıra web siteniz için bir CDN (İçerik Dağıtım Ağı), güvenlik duvarı ve performans katmanı sağlayan bir hizmettir. 

Peki Cloudflare'in özellikleri nelerdir?

  1. Varlık önbelleğe alma

Cloudflare, bir kez talep edildikten sonra statik varlıklarınızı sizin için önbelleğe alan bazı mega sunuculara sahiptir. Bunun, sunucu yükünüzü ve bant genişliğinizi koruma konusunda büyük bir avantajı vardır. Cloudflare olmayan bir sunucuda, bir kullanıcı 10 resim içeren bir web sayfası isterse, tarayıcının sunucunuza 10 ek istekte bulunması gerekir. Her görüntü 1 mb ise, sunucunuzun bulması, işlemesi ve sunması gereken fazladan 10 mb olur. Bu, web sitenizdeki her kullanıcıyla çarpıldığında, daha fazla yük anlamına gelir ve diğer kullanıcıların performansını etkileyebilecek değerli kaynakları kullanır.

  1. Varlık önbelleğe alma

Her görüntü bir kez sunulduktan sonra sunucularında bir kopya saklar. İkinci kullanıcı aynı görüntüyü istediğinde, Cloudflare onu kendi sunucularından sunar, yani sunucunuzun bu işlemi işlemek veya o e-posta’yı göndermek gibi önemli şeyleri yapmak için daha fazla zamanı olur. Aynı zamanda web sitenizin performansına da yardımcı olur.

  1. Dünya çapında CDN

Varlık önbelleğe almanın yanı sıra Cloudflare, dünya çapında bir İçerik Dağıtım Ağına sahiptir. Bununla, önbelleğe alınmış varlığınız dünya çapında 200'den fazla şehirdeki sunucular arasında çoğaltabilirsiniz. Kullanıcınız bir varlık istediğinde, bunu tek bir konumdaki sunucunuzdan sunmak yerine Cloudflare varlığı en yakın sunucudan sunacaktır, bu da web sitenizin yalnızca sunucunuzun bulunduğu ülkenin yakınında değil, dünyanın her yerinde hızlı yüklendiği anlamına gelir. 

  1. Güvenlik duvarı ve DDOS koruması

Önbelleğe alma ve CDN ile birlikte Cloudflare, sitenizi kaba kuvvet saldırılarına ve web sitenize yönelik tehditlere karşı korumaya yardımcı olur. Cloudflare, 12 milyondan fazla web sitesine hizmet verme avantajına sahiptir ve bu nedenle kötü amaçlı botları ve kullanıcıları herhangi bir işletim sistemi güvenlik duvarından daha kolay tespit edebilir. Bu güvenlik duvarı ve güvenlik önlemleri sürekli olarak geliştirilmektedir. Bu web siteniz her gün daha güvenli ve korumalı hale geldiğini göstermektedir.

  1. DNS yönetimi

Cloudflare içindeki DNS yönetimi mükemmeldir ve bir API aracılığıyla kontrol edilebilir. DNS kayıtları, tarayıcınız için yol tarifleri gibidir. Alan adınızı girdiğinizde, DNS kayıtları tarayıcınıza hedeflerine ulaşmak için nereye gitmesi gerektiğini söyler. Bu, normalde günlük işlemleri etkilemez, ancak sunucunuzu değiştirmeniz veya bir doğrulama kaydı eklemeniz gerektiğinde (genellikle Google Search Console bunu gerektirir) kayıtlarınızı kolayca güncelleyebilmeniz çok zaman kazandırır.

  1. Gelişmiş özellikler

Yukarıdaki özelliklerin tümü ücretsiz Cloudflare hesabıyla birlikte gelir. Pro'ya (hatta Business'a) yükseltmeye karar verirseniz, bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi özelliğin kilidini açar:

Görüntü optimizasyonu - Kullanıcının tarayıcısı destekliyorsa (daha küçük, daha hızlı yüklenen görüntüler) görüntüleri yeni nesil bir görüntü biçiminde sunabilirsiniz.

Yeni nesil teslimat - Hızı optimize eden ve web sayfasının yüklenmesini düzenleyen HTTP/2'yi etkinleştirebilirsiniz.

Daha fazla sayfa kuralı - Sayfa kuralları, kullanıcı sunucunuza ulaşmadan önce sayfaları ve url'leri önbelleğe almanıza, yönlendirmenize veya çok sayıda başka şey yapmanıza olanak tanır. 

Daha iyi güvenlik - Pro paketinden itibaren daha gelişmiş bir güvenlik duvarına sahip olursunuz.

DDOS'a Karşı En İyi Çözüm Cloudflare Mı?

DDOS'a Karşı En İyi Çözüm Cloudflare Mı? | Atak Domain

Siber suçlular, hedef ağları meşru paketlerin akışını durduran kötü niyetli trafikle doldurarak DDoS'u yaygın bir siber saldırı yöntemi haline getirdi. DDoS saldırılarının sıklığı, özellikle akıllı cihazların, IoT'nin ve 5G'nin artan popülaritesi ile artmaya devam etmektedir.

Güvenlik devi McAfee, "DDoS saldırılarının siber güvenlikteki en sorunlu alanlardan biri olduğunu, çünkü bunların önlenmesi ve hafifletilmesinin inanılmaz derecede zor olduğunu" ifade etmektedir. Bunun nedeni, kötü amaçlı trafiğin güvenliği ihlal edilmiş tahmini 12,5 milyon cihazdan gelmesidir. Şüphelenmeyen kullanıcılar, cihazlarının siber saldırı rampaları olarak kullanıldığının farkında olmayabilir.

Cloudflare, uç bilgi işlem uygulamalarını koruyarak DDoS saldırılarını azaltır. Bulut tabanlı altyapı, bir veri merkezi arızalanırsa, veri merkezleri bağlı olduğundan ve gerektiğinde trafiği neredeyse anında yeniden yönlendirebildiğinden operasyonların çalışmaya devam etmesi anlamına gelir.

Cloudflare'nin sunduğu DDoS koruması, The Forrester Wave’s DDoS Mitigation Solution for Q1 2021 güvenlik operasyon merkezleri, yanıt otomasyonu, uygulama hızı, ürün vizyonu ve performansta mümkün olan en yüksek puanları aldı.

Cloudflare'ı Nasıl Kurarsınız?

Cloudflare'ı Nasıl Kurarsınız? | Atak Domain

Web siteniz için Cloudflare kullanmakla ilgileniyorsanız, kurulum biraz teknik bilgi birikimi ile oldukça basittir. Başlamadan önce alan adınızı şu anda kimin kontrol ettiğini bilmeniz gerekir, geçiş yapmaya hazır olduğunuzda bir değişikliğin yapılması gerekecektir.

  • Başlamak için Cloudflare'a gidin ve "Sign Up - Kaydol"a tıklayın.
  • Bir hesap oluşturun.
  • Ardından, web sitenizin adresini girin (ör. www.atakdomain.com).
  • Bir plan seçin. Planı daha sonra değiştirebilirsiniz. Cloudflare kullanmak istediğinizden eminseniz, Pro planını seçin, aksi takdirde Free - Ücretsiz'i seçebilirsiniz.
  • Cloudflare daha sonra mevcut DNS kayıtlarınız için alan adınızı tarar. Mevcut alan adı DNS kayıtlarınıza erişiminiz varsa, Cloudflare'in mevcut tüm kayıtları doğru bir şekilde algıladığından emin olmak için bu fırsatı kullanabilirsiniz. Değilse endişelenmeyin, Cloudflare'a geçmeden önce bunu onaylayabiliriz.
  • Onaylandıktan sonra size iki isim sunucusu sunulacak (ör. abc.ns.cloudflare.com). Bunları not edin. İsim sunucuları, alan adınıza (ve alan adınızı giren herkese) sunucunun nerede olduğunu söyler.
  • Bu adımda ve sonrasında "Done, check nameservers - Bitti, ad sunucularını kontrol et" ve "set up later - daha sonra kur" seçeneğini tıklayın.
  • Yapılandırmanıza yardımcı olması için başka birinin Cloudflare hesabınıza erişmesini istiyorsanız, sağ üstteki kişi silüetine ve ardından "Account Home - Hesap Ana Sayfası"na tıklayabilirsiniz. Üst kısımdaki "Members - Üyeler"i tıklayın ve erişim vermek istediğiniz kişinin e-posta adresini girin.
  • Yapılandırma tamamlandıktan sonra alanınızın denetimi kimdeyse, isim sunucularını 6. adımda not ettiğiniz Cloudflare sunucularıyla değiştirebilir. Bunu yapmadan önce, DNS kayıtlarının Cloudflare'dakilerle eşleştiğini doğrulamalarını sağlayın.

Özetle Cloudflare, güvenlik ve performans geliştirmelerini tek bir çözümde entegre eden ilk CDN sağlayıcılarından biriydi. 200'den fazla veri merkezinden oluşan güvenilir bir temele sahip olan Cloudflare, sürekli olarak 7 milyardan fazla isteğe ulaşır. Cloudflare, geçmişte olduğu gibi işaret edilen güvenlik açıklarını da hızlı bir şekilde kapatır. Ayrıca, yeni bir güvenlik açığına işaret eden, müşteri verilerini mümkün olan her şekilde korumaya yönelik güçlü bir taahhüt gösteren ve bir süre daha pazar lideri olarak kalanlar için bir ödül programı yürütür.

Cloudflare İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

Cloudflare İle İlgili En Çok Sorulan Sorular | Atak Domain

  1. Cloudflare neden farklıdır?

Cloudflare, her türlü hizmet sağlayıcı ve içerik yönetim sistemi için bir eklenti paketi sunar ve çoğu CDN sağlayıcısının aksine, Cloudflare geleneksel bir CDN değildir ve 285'ten fazla şehirde veri merkezleri vardır. Sunucu içeriğini son kullanıcılara yaklaştırmak için ters bir proxy sunucusu görevi görür.

  1. Cloudflare'dan daha iyi olan alternatifler nelerdir?

Piyasada Cloudflare kadar hatta ondan daha iyi olan birçok oyuncu vardır. Popüler CDN sağlayıcılarından bazıları Google Cloud CDN, StackPath, KeyCDN, Azure CDN, Akamai vb.’dir. 

  1. Cloudflare’ın en büyük rakibi kimdir?

Cloudflare'ye bazı olası alternatifleri; Akamai, Fastly, Amazon CloudFront ve Azure CDN'dir.

  1. Cloudflare neden bu kadar popülerdir?

Cloudflare, coğrafi olarak dağınık sunuculardan oluşan küresel ağı aracılığıyla 2 milyondan fazla web sitesine ev sahipliği yapan en hızlı büyüyen CDN sağlayıcılarından biridir. Küçük işletmeler ve bireysel kullanıcılar arasında ideal bir seçim olmasını sağlayan uygun maliyetli bir fiyatlandırma yapısı sunar.