Teknoloji Nedir?
16.09.2020 10:19 33117 Görüntülendi

Teknoloji Nedir?

Teknoloji, bilimsel bilginin endüstride veya günlük yaşamımızda pratik amaçlar veya uygulamalar için kullanılmasıdır. Temel olarak, bilimsel bilgimizi belirli bir amaca ulaşmak için ne zaman kullanırsak, teknolojiyi kullanırız. Bundan biraz daha fazlası var. Teknoloji genellikle belirli bir ekipmanı içerir, ancak bu ekipman inanılmaz derecede basit veya göz kamaştırıcı derecede karmaşık olabilir. Bu tekerleğin keşfinden, bilgisayarlara kadar her türlü araç gereç olabilir.

Teknoloji Türleri Nelerdir?

Teknoloji Nedir - Atak Domain Hosting

Teknoloji çok basit veya çok karmaşık olabileceğinden, birçok teknoloji türü vardır. Bunlardan bazıları; tekerlekler, kamlar, kollar, dişliler, kayışlar ve motorları içeren mekanik teknolojidir. Dönen veya farklı bir hareket türüne sebep olmak için bir yönde harekete izin veren şeyler mekaniktir. Tekerlek muhtemelen insanlık tarihinin en önemli teknolojik gelişmelerinden biridir ve yine de çok basittir.

Elektronik teknolojisi, kullanan elektrikli devreler bir hedefe ulaşmak için bu teknolojinin karmaşık bir şeklidir. Genellikle elektronik, elektrik devreleri karmaşıklık bakımından da değişebilir.

Çeşitli bileşenlerle karıştırılmış düzinelerce rastgele yol içeren bir devre kartına baktığınızda, karmaşık elektroniklerin nasıl olabileceğini bilebilirsiniz. Buna bilgisayarlar, çamaşır makineleri, kurutucular, araba radyoları, televizyonlar ve duvar prizine taktığınız her şey dahildir. Teknolojiyi amaca göre türlere ayırabilirsiniz. Endüstri ve üretim teknolojisi, tıbbi teknoloji, iletişim teknolojisi ve diğerleri.

Endüstriyel ve üretim teknolojisi, ya büyük ölçekte bir ürün üretmek ya da müşterilerin doğrudan bulunmadığı başka bir büyük ölçekli işlev gerçekleştirmek amacıyla kullanılan bir teknolojidir.

Teknolojinin Tarihi

Taş Devri: Ağaç veya kaya parçalarından basit aletlerin geliştirilmesidir. Bunun yanında yemek pişirmenin, ısı, ışığın ve ateşin keşfi, insanların görevleri daha kolay-hızlı bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan önemli teknolojik gelişmelerdi.

Bronz Çağı: İnsanın metalle çalışma yeteneğidir. Özellikle güçlü araçlar oluşturma yeteneğini kazanması ve tekerleğin tanıtılması, insanların daha fazla seyahat etme ve iletişim kurma yeteneğini sağladı.

Demir Çağı: Bakır ve kalaydan daha sert metallerle çalışma, demiri eritme, medeniyete fayda sağlayan ve daha büyük performans sergileme araçlarının geliştirilmesini sağladı. imalat ve nakliye gibi görevler.

Bilgisayarlar ve İnternet: Temel düşünme süreçlerini çok daha hızlı gerçekleştirme yeteneğinin gelişmesidir. İşletme, bilim ve ticaretin çok daha verimli bir şekilde ilerlemesini sağlamıştır. Hayatın her alanında kullanılmaktadır. Anında bilgi erişimi olan herkes için güncel bilgileri hemen kullanıma sunan ve tüm dünyadaki olaylar hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlayan internettir.

Bir örnek de tıbbi teknoloji alanında verebiliriz; hastalığı teşhis etme, tedavi etme veya önleme amacına hizmet eden teknolojidir. Bu, insan vücudunun içinin görüntülerini çeken MRI tarayıcıları gibi şeyleri içerebilir; insanlar için nefes alan ventilatörler (Solunum cihazı, tıbbi cihaz türüdür. Bu cihazla gaz karışımı kanı oksijenle doyurmak ve karbondioksiti akciğerlerden çıkarmak için akciğerlere zorla verilir.) hatta basitçe insanların onları iyileştirmek için aldığı ilaçlardır.

Teknolojinin hem kişisel hem de çalışma hayatımızdaki rolü ve etkisi her geçen gün artmaktadır. İnsanların teknolojiyi nasıl şekillendirdiğini ve teknolojinin insanların birbirleriyle ve doğal dünyayla etkileşimlerini nasıl şekillendirdiğini görmek gerekir. Yeni teknolojileri araştıran, geliştiren ve uygulayanlar için değil, aynı zamanda bu teknolojileri çalışmalarında kullanan insanlar ve kuruluşlar için de çok önemlidir.

Teknoloji, bilginin sürdürülebilir hedefleri karşılayan insanları ve makineleri içeren organize görevlerin uygulandığını anlamakla ilgilidir. Bu tanımın üç önemli yönü vardır:

1. Teknoloji, bilimin amacı olan sadece doğal dünyanın işleyişini anlamaktan ziyade bir insan ihtiyacını karşılamak için harekete geçmekle ilgilidir. Mikroskobun icadı, yardımsız vizyonumuzun ötesinde küçüklerin dünyasını keşfetme ihtiyacı tarafından yönlendirildi. Uzun süredir devam eden bir soruna yönelik bu teknolojik çözüm, dünyanın daha fazla çalışmasını anlamamızı sağladı ve bu da daha fazla teknolojinin gelişmesine yol açtı.

2. Bilimsel bilgiden daha fazlasını kullanır ve teorik bilgi kadar gerçekler kadar pratik el sanatları bilgisi de içerir. İPod, küçük bir cihazın bu kadar müzik taşımasının fizikinin, ikonik bir aksesuara sahip olması için müthiş bir tasarımla buluştuğuna bir örnektir.

3. Ürünler (makineler, cihazlar, eserler) ile bunları yapan, kullanan veya bunlardan çeşitli süreçler yoluyla etkilenen insanlar ve sistemler arasındaki amaçlanan ve istenmeyen etkileşimleri kapsar. Birçok insan genellikle bir kafede kahve içmeyi sever. Bu kahve, küçük bir çiftçiyi ve ailesini destekleyen ancak başka bir ülkede geliştirilen ve üretilen pestisitleri gerektiren artan verim için özel olarak yetiştirilmiş ağaçlardan gelmiş olabilir. Hasat edilen kahve çekirdeklerinin kendileri dünya çapında taşınacak, işlenecek ve daha sonra kahveyi amaç için üretilmiş bir polistiren kapta yapan ancak daha sonra imha edilmesi gereken dükkanlara dağıtılan paketlere yerleştirilecek.

Teknoloji, mühendislik, iletişim, tasarım, geliştirme, yenilik, yönetim, üretim, modelleme ve sistem düşüncesidir. Ancak teknoloji aynı zamanda bize iyi ya da hasta için kullanılabilecek ya da faydaların tartışıldığı çeşitli ürünler sunar ve benzer şekilde teknoloji üretme ve kullanma süreçleri, hepimizin bize ve başkalarına sürdürülebilir bir geleceğidir.

İnsan, aklıyla birçok gelişmeye, teknolojiye imza atmıştır. Yeni icatlar ve üretim devam edecektir. İnsanlığa faydalı olacak teknolojik gelişmelere imza atarak faydalı olmalı. Böylece insanın aklını yanlış kullanmaması gerekir.