Domain Seçerken ve Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
07.03.2024 11:11 812 Görüntülendi

Domain Seçerken ve Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Domain yani alan adı, insanların belirli bir web sitesini ziyaret etmek için tarayıcılarına yazdıkları sanal adrestir. Bunu web için bir ev adresi gibi düşünebilirsiniz. Örneğin, "www.abc.com" web kullanıcılarını "abc.com" içeriğinin barındırıldığı belirli bir sunucuya yönlendiren geçerli bir alan adıdır.

Alan adları iki amaca hizmet eder. Yalnızca web siteleri için insan tarafından okunabilir bir adres sağlayarak karmaşık IP adreslerini hatırlamak zorunda kalmamanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda dijital alanda otorite ve markalaşma anlamına da gelir. 

Alan Adları Nasıl Çalışır?

Alan Adları Nasıl Çalışır ? - Atak DomainAlan adları, alan adlarını, bilgisayarların bir ağ üzerinde birbirlerini tanımlamak için kullandıkları sayısal etiketler olan IP adreslerine çevirmek için Alan Adı Sistemi (DNS) ile birlikte çalışır. 

  • Kullanıcı İsteği: Tarayıcınıza bir alan adı yazdığınızda, alan adı sistemini oluşturan küresel bir sunucu ağına bir istek gönderilir.
  • Alan Adının Bulunması: Bu DNS sunucuları alan adını bir IP adresine çevirir. Örneğin, biz "www.abc.com" adresini görürken, bilgisayarlar "192.0.2.1" adresini görebilir.
  • Sunucuya Bağlanma: Alan adıyla ilişkili IP adresi belirlendikten sonra tarayıcınız bu sunucuya bağlanır.
  • Web Sitesinin Getirilmesi: Sunucu daha sonra doğru web sayfasını getirir ve verileri tarayıcınıza geri gönderir, bu da web sitesini görüntüler.

Tüm bu süreç sadece saniyeler sürer ve sorunsuz bir tarama deneyimi sağlar. Bu sistemin çalışması için alan adının kayıtlı ve doğru IP adresiyle ilişkili olması ve web sitesinin verilerinin bulunduğu sunucunun çalışır durumda olması gerektiğini bilmeniz gerekir.

Üst Seviye Alan Adı Uzantı Türleri

Üst düzey alan adı veya TLD, bir alan adının ne tür bir kuruluşa ait olduğunu belirtir. Doğru TLD'yi seçmek, hedef kitlenize otorite, profesyonellik ve alaka düzeyini göstermek için çok önemlidir.

Sitelerin kullandığı iki ana üst düzey alan adı uzantısı türü vardır: jenerik TLD'ler (gTLD'ler) ve ülke kodu TLD'leri (ccTLD'ler). 

A) Jenerik Üst Düzey Alan Adları (gTLD'ler)

Domain Seçerken ve Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Jenerik TLD'ler küresel olarak herkes tarafından kaydedilebilir. Kuruluş türlerini temsil ederler ve aşağıdaki kategorilere ayrılırlar:

1. Orijinal gTLD'ler

Çoğu ticari sitenin kullandığı geleneksel jenerik uzantılar:

  • .com - Ticari işletmeler ve web siteleri için kullanılmaktadır. Verisign'a göre dünya çapında 142 milyondan fazla web sitesi tarafından kullanılan en popüler gTLD’dir.
  • .net - Başlangıçta ağ sağlayıcıları içindir, ancak artık her tür işletme tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • .org - Kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve hayır kurumları için kullanılmaktadır.
  • .biz - İşletmeler için tasarlanmıştır, ancak .com ve .net gibi geniş çapta benimsenmiştir.

2. Daha yeni özel gTLD'ler

Sitelere alan adlarını özelleştirmek için daha fazla seçenek sunmak amacıyla yakın zamanda yüzlerce ek jenerik uzantı kullanıma sunulmuştur. Bazı popüler örnekler aşağıdakileri içerir:

  • .blog - Bloglar için
  • .site - Jenerik web siteleri
  • .store - Çevrimiçi mağazalar
  • .app - Web veya mobil uygulamalar

Şu anda onaylanmış 1200'den fazla yeni gTLD vardır. Hepsini ICANN'de arayabilirsiniz.

B) Ülke Kodlu Üst Düzey Alan Adları (ccTLD'ler)

Adından da anlaşılacağı gibi, ülke kodlu TLD'ler, sitelerin kaynak ülkesini belirtir. ccTLD'ler aşağıdaki gibi iki harfli ülke kodlarından gelir:

  • .tr - Türkiye
  • .us - Amerika Birleşik Devletleri
  • .ca - Kanada
  • .uk - Birleşik Krallık
  • .br - Brezilya
  • .in - Hindistan

Bir ccTLD kullanmak, ziyaretçilere işletmenizin belirli bir ülkede faaliyet gösterdiğini veya o ülkeye hitap ettiğini gösterir. Bu, konuma dayalı ek güven ve alaka düzeyi oluşturmaya yardımcı olur.

C) Diğer Alan Adı Türleri

Yukarıda listelenen yaygın olarak kullanılan alan adı türleri dışında, başka özel alan adları da vardır:

  • sTLD (Sponsorlu Üst Düzey Alan Adı): sTLD özel kuruluşlar tarafından denetlenir. Akredite edilmiş eğitim kurumları için tasarlanmış olan .edu buna bir örnektir.
  • IDN ccTLD (Uluslararasılaştırılmış Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adları): Latin tabanlı olmayan alfabelerdeki (Arapça veya Mandarin gibi) alan adlarının bir ülke koduyla birleştirilmesine izin verirler. Örneğin, Çin'in IDN ccTLD'si Çinli şirketlerin kendi alfabelerinde bir alan adına ve ardından .中国'ye sahip olmalarını sağlar.
  • İkinci ve Üçüncü Seviye Alan Adları: Web siteleri ikinci veya üçüncü seviye alan adlarına da sahip olabilir. Örneğin, "en.wikipedia.org" alan adında "wikipedia" birincil alan adı, "org" TLD ve "en" İngilizce sürümü gösteren ikinci düzey alan adıdır.

Tüm alan adı türleri her amaç için uygun değildir. Bir alan adı seçerken içeriğinizle ilgisini, hedef kitlenizin konumunu ve tercihlerini ve sitenizin amacını göz önünde bulundurmanız gerekir. Doğru alan adının marka kimliğinizi ve arama motoru optimizasyonunuzu (SEO) önemli ölçüde etkileyebileceğini unutmayın.

Alan Adları Neden Önemlidir?

Alan Adları Neden Önemlidir - Atak Domain

Bir alan adını güvence altına almanın önemli olmasının birkaç temel nedeni vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Web Sitesi Adresinizin Sahibi Olun

Bir alan adı kaydettirmek, web sitenizin veya web sayfanızın adresi üzerinde size sahiplik sağlar. Siz sahip olduğunuz sürece başka hiç kimse bu alan adını kullanamaz. Alan adı üzerinde sadece siz tam kontrol sahibi olursunuz.

2. Marka Kimliğinizi Güçlendirin

Harika bir alan adı markanızın, ürününüzün veya şirketinizin ne hakkında olduğunu pekiştirir. Bu yüzde alan adınız kısa, akılda kalıcı ve hatırlaması kolay olmalıdır.

Örneğin, "abc ayakkabı" adlı bir online ayakkabı mağazası işletiyorsanız abcayakkabi.com marka adınızı mükemmel bir şekilde yansıtır. Alan adınızı işletme kimliğinizle eşleştirdiğinizde, bu müşterinizin aklında kalır.

3. Güvenilirlik Oluşturun

İşletme adınızla eşleşen bir alan adı daha profesyonel ve güvenilir görünür. Site ziyaretçilerine çevrimiçi varlığınız konusunda ciddi olduğunuzu gösterir.

abc.wordpress.com gibi bazı web sitesi oluşturucularla ücretsiz olarak sağlanan genel alan adları meşru görünmez. Sitenizi ve markanızı bir üst seviyeye taşımak için kendi özel alan adınızı kaydettirmeniz gerekir.

4. Web Sitesinin Akılda Kalıcılığını Artırın

Hatırlanması kolay bir alan adı, daha fazla ziyaretçinin alan adınızı yazarak doğrudan sitenize erişmesi anlamına da gelir. Alan adınız ne kadar basit olursa, hatırlanması da o kadar kolay olur.

Örneğin, hangisini hatırlamak daha kolay olurdu: apple.com mu yoksa computersdesignedincalifornia.com mu? 

5. Rakiplerinizden Öne Çıkın

İşletmenizi mükemmel şekilde yansıtan bir alan adı almak sizi SERP'lerdeki rakiplerinizden ayırır. Harika bir alan adını yüksek kaliteli içerikle birleştirdiğinizde siteniz arama sonuçlarında üst sıralarda listelenecektir.

Örneğin, bir İtalyan yemeği sitesi işletiyorsanız, tastypasta.com veya pastalove.com gibi alan adları sunduğunuz içeriği genel bir myitalianrecipesite.com adresinden daha iyi ifade eder.

6. Otorite Kazanın

Alan adınız ne kadar uzun süredir ve ne kadar iyi sıralanıyorsa, o kadar fazla otorite kazanır. Otorite, sitenize hem bağlantı hem de güven kazandırır.

Çok sayıda kaliteli backlink’e sahip eski ve yüksek otoriteli bir site, arama sıralamalarında genellikle daha yeni bir alan adından daha iyi performans gösterir. Bu nedenle, otorite oluşturmaya başlamak için alan adınızı en kısa sürede güvence altına alın.

Domain Nasıl Seçilir?

Domain Nasıl Seçilir ? - Atak DomainSitenizin marka kimliğinde çok önemli bir rol oynayan domain’lerin seçimi ile ilgili önemli ipuçlarını aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

1. Kısa Tutun

İdeal olarak alan adınız, uzantıyı saymazsak yalnızca 1-3 kelime veya toplamda yaklaşık 10-15 karakterden oluşmalıdır.

Tumblr.com ve facebook.com gibi kısa alan adlarının hatırlanması daha kolaydır ve doğrudan organik trafik çekme şansları daha yüksektir. Ayrıca çok kelimeli uzun bir alan adına kıyasla daha profesyonel görünürler.

2. Marka Adınızı Dahil Edin

Eğer mümkünse şirket adınızı, ürün grubunuzu veya sloganınızı alan adınıza dahil etmeye çalışın. Bu, çevrimiçi marka kimliğinizi güçlendirerek site ziyaretçileri nezdinde güvenilirlik oluşturmanıza yardımcı olur.

Örneğin, nike.com, snapchat.com, burgerking.com alan adındaki marka adlarını mükemmel bir şekilde yakalar.

3. Yazımı Kolay Anahtar Kelimeler Kullanın

Site ziyaretçilerinin teklifleriniz ile ilgili olarak Google'da araması muhtemel terimleri alan adınıza ekleyin; ancak bu sözcüklerin basit ve hecelenmesi kolay olması gerektiğini unutmayın. Heceleme zorluğu olan çok heceli sözcükler daha düşük trafik ve etkileşimle sonuçlanacaktır.

4. Akılda Kalıcılığı Test Edin

Birden fazla kişi site adınızı doğru bir şekilde hatırlamakta zorlanıyorsa, maksimum akılda kalıcılık için ince ayar yapmanız gerekir.

5. Sosyal Medya Kullanılabilirliğini Araştırın

İstediğiniz alan adının Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram gibi sosyal platformlarda zaten mevcut olup olmadığını ön kontrolden geçirin. Amaç, hem alan adınız hem de sosyal hesaplarınız arasında isim tutarlılığını sağlamaktır. 

Alan Adı Kayıt Kuruluşu Nedir?

Alan Adı Kayıt Kuruluşu Nedir? - Atak DomainAlan adı kayıt kuruluşu, müşteriler adına alan adlarını rezerve etme yetkisine sahip akredite bir şirkettir.

Bu şirketler kayıtlı alan adlarını sahibi ile ilişkili tanımlayıcı ayrıntılara bağlayarak bir kayıt tutarlar. Bu veriler, tüm alan adı kayıt şirketlerinin kullandığı global WHOIS veri tabanı dizininde saklanır.

Bir alan adı kaydettirdiğinizde, kayıt kuruluşuna kayıt evrak işlerini halletmesi için yıllık bir ücret ve alan adının sizin adınıza kalması için yıllık yenilemeler ödersiniz.

Alan adı kayıt ücreti aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olarak değişir:

  • TLD - .com gibi popüler TLD'ler, yeni nesil ve bilinmeyen uzantılardan daha pahalıdır.
  • Alan adı yaşı - Köklü alan adları genellikle daha pahalıdır.
  • Kayıt kuruluşu promosyonları - İlk kez yapılan kayıtlar veya transferler için birçok kayıt şirketi tanıtım indirimleri sunar.
  • Premium alan adları - Bazı çok kısa jenerik alan adları premium fiyatlara sahiptir.

Bazı kayıt şirketleri ayrıca özel e-posta, DNS, yönlendirme, gizlilik kaydı eklentileri veya web sitesi oluşturucuları gibi maliyetleri artıran ekstralar da içerir. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Profesyonel E-posta - Alan adınızı kullanarak [email protected] gibi profesyonel e-posta adresleri oluşturabilirsiniz. Bu, size e-posta gönderen ziyaretçilere sitenizin daha meşru görünmesini sağlar.
  • Özel Kayıt - Alan adları, varsayılan olarak yöneticinin iletişim bilgilerini WHOIS'te herkese açık olarak listeler. Özel kayıt kişisel bilgilerinizi gizler ve spam'e karşı korur.
  • Alan Adı Yönlendirme - Alan adınızdaki ziyaretçileri mevcut farklı bir siteye yönlendirebilirsiniz. Bu, sitenizi oluşturmadan önce gelecek için bir alan adını güvence altına almayı sağlar. Park edilmiş alan adları için kullanışlıdır.
  • Alan Adı Gizliliği - WHOIS kaydı ve DNS kayıt detaylarındaki iletişim bilgilerinizi maskeler. Spam'i önler ve anonim kalmanızı sağlar.
  • Alan Adı Hırsızlığı Koruması - Alan adlarını başka bir yere aktarmak veya hesap değişiklikleri yapmak için çok faktörlü kimlik doğrulama gerektiren gelişmiş kayıt düzeyinde güvenlik sağlar ve ele geçirmeyi önler.
  • SSL Sertifikası - Güvenli veri iletimi için web sitelerine HTTPS şifrelemesi ekler. Asma kilit sağlar ve SEO'yu artırır. Her site sayfası için ayrı ayrı yüklemek yerine alan adı düzeyinde etkinleştirilebilir.
  • Yönetilen DNS - Kendiniz yönetmek yerine kayıt şirketlerinin ad sunucularını ve DNS kayıtlarını yapılandırmayı tamamen ele almasını sağlar. Teknik bilgisi olmayan alan adı sahipleri için kurulum sürecini basitleştirir.
  • E-posta Yönlendirme - Özel alan adınızın gelen kutusundaki e-postaları otomatik olarak harici bir e-posta sağlayıcısına yönlendirmenize olanak tanır. Web hosting sağlayıcıya gerek kalmadan kısa e-posta adreslerinin alan adına kaydedilmesini sağlar.
  • CDN - İçerik dağıtım ağı, site yükleme sürelerini hızlandırmak için verileri uç sunuculardan küresel olarak dağıtır. Doğrudan kayıt şirketi ve web hosting sağlayıcı aracılığıyla etkinleştirilebilir.
  • Web Hosting - Web sitesi dosyalarını 7/24 çalışma süresi için uzak sunucularda depolar. Genellikle alan adlarına bağlı aktif siteler için gereklidir.

Bazı alan adı kayıt şirketleri özel e-posta, gizlilik koruması ve otomatik yönlendirme gibi seçenekleri ücretsiz olarak sunar. Bazıları ise eklentiler için ekstra ücret alır veya bunları daha üst düzey paketler ve aboneliklerle birlikte sunar.

Alan Adı Nasıl Kaydedilir?

  • Araştırma yapın: Her şeyden önce potansiyel alan adları hakkında beyin fırtınası yapın. Bunu yaparken markanızı, içeriğinizi ve iletmek istediğiniz mesajı göz önünde bulundurun.
  • Kullanılabilirliği Kontrol Edin: Potansiyel alan adlarının bir listesini oluşturduktan sonra tercih ettiğiniz alan adının kullanılabilir olup olmadığını görmek için alan adı kayıt şirketlerini veya alan adı arama araçlarını kullanın.
  • Bir Alan Adı Kayıt Kuruluşu Seçin: Atak Domain gibi güvenilir bir alan adı kayıt hizmeti seçin.
  • Kaydolun: Seçtiğiniz alan adı mevcutsa, kayıt işlemine devam edin. Bu işlem genellikle bir hesap oluşturmayı, iletişim bilgilerini doldurmayı ve alan adını satın almayı içerir.
  • Süre: Alan adları genellikle bir yıl için kaydedilir, ancak isterseniz alan adınızı birden fazla yıl için kaydettirmeyi seçebilirsiniz.
  • Ödemeyi Tamamlayın: Alan adınız için ödeme yaparak işlemi tamamlayın.
  • Alan Adı Gizlilik Korumasını Ayarlayın: Bu, kişisel bilgilerinizi (alan adını kaydetmek için kullanılan) gizli tutarak sizi potansiyel spam göndericilerden veya istenmeyen kişilerden korur.

Domain Satın Al!