.TR Uzantılı Domain Nedir? .TR Uzantılı Domain Nasıl Alınır?
06.10.2023 09:50 1159 Görüntülendi

.TR Uzantılı Domain Nedir? .TR Uzantılı Domain Nasıl Alınır?

.TR, Türkiye’nin ülke kodlu alan adı uzantısıdır. 14 Eylül 2023 itibari ile kayda açılan .TR; COM.TR ve .NET.TR gibi 2. seviye bir alan adı uzantısı değildir.

Örneğin, geçmişte abc.com.tr gibi bir alan adınız olduğunu varsayalım. 2023 itibari ile artık abc.tr adresini de alabilmeniz mümkün olacaktır. .COM.TR adresinin sizin üzerinize kayıtlı olması, .TR uzantısı kaydında size öncelik verilmesini sağlayacaktır.

Tıpkı Avustralya’nın .AU, Kanada’nın .CA, Almanya’nın .DE ülke kodlu uzantıları gibi doğrudan kullanılabilecek olan .TR uzantısı, 2023’ten sonra kayıt gerekliliklerini karşılamanız koşuluyla, kayda açılacaktır. Şu an sadece ön sipariş ile kayıt yaptırmanız mümkündür.

.TR Kayıt İşleminde Bir Öncelik Sırası Olacak mı?

Evet, .TR uzantılı alan adı kayıtları için bir öncelik sırası olacak. 2024 öncesinde önceliğe sahip olup olmadığınızı merak ediyorsanız, aşağıdaki listeden kontrolünü sağlayabilirsiniz:

  • 14 Eylül 2023 tarihi ile başlanan .TR domain uzantılı kayıt süreci kamu kuruluşlarına öncelik verilerek başlayacak. Kamu kuruluşları 1 yıl ücretsiz olacak şekilde daha önce tescil ettikleri mevcut GOV.TR, EDU.TR, TSK.TR,BEL.TR, POL.TR, K12.TR alan adları için doğrudan .TR uzantısı için başvuruda bulunabilecek.
  • 14 Ekim 2023 – 14 Kasım 2023 tarihleri arasında ise, ORG.TR kaydı bulunan dernekler, vakıflar ve meslek kuruluşları .TR uzantılı domain için kayıt işlemi gerçekleştirebilecek.
  • Bu dönemin ardından ise 1. A.KEP.TR”, 2. “A.AV.TR”, 3. “A.DR.TR”, 4. “A.COM.TR”, 5. “A. ORG.TR”, 6.    “A.NET.TR”, 7. “A.GEN.TR”, 8.  “A.WEB.TR”, 9. “A.NAME.TR, 10. “A.İNFO.TR, 11. “A.TV.TR, 12. “A.BBS.TR, 13. “A.TEL.TR diğer uzantı sahipleri için .TR uzantılı domain kayıt dönemi başlayacak.

.TR Uzantılı Domain’in Avantajları Nelerdir?

.TR alan adı uzantısı, çoğu insanın zaten kullanmaya alışkın olduğu .COM.TR’den daha kısa ve daha hızlıdır. Daha uzun soluklu alan adlarına göre hatırlanması daha kolaydır ve web adresinin daha kısa olmasını sağlar.

.tr, .org.tr, .gov.tr veya .net.tr gibi bir .TR alan adı uzantısı, şirketinizin Türkiye pazarına olan bağlılığını gösterir ve yerel bir işletme olduğunuzu belirtmenizi sağlar. Bu, müşterileriniz arasında güven ve güvenilirlik oluşturmanıza yardımcı olarak müşteri sadakatinin artmasına ve uzun vadeli başarıya yol açabilir.

Bir .TR alan adını kaydetmenin, yerel arama motoru optimizasyonu (SEO) çabalarınız üzerinde de olumlu bir etkisi olabilir. Arama motorları, yerel arama sonuçlarında genellikle ülkeye özgü alan adı uzantılarına sahip web sitelerine öncelik vererek, Türkiye’deki potansiyel müşterilerin işletmenizi çevrimiçi bulmasını kolaylaştırır.

Ayrıca dünyanın dört bir yanından çoğu ülke bu modele dayalı bir tür alan adı sonlandırması vardır. Bu da insanların işletmenizi abc.tr adresinde arama olasılığının diğer seçeneklerden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla, Türkiye’deki işletmenizin bir .TR alan adı uzantısı yoksa, trafiği kaçırıyor olabilir veya daha da kötüsü, ziyaretçileriniz rakiplerinize yöneliyor olabilir.

.COM.TR ve .TR Domain Uzantısı Arasındaki Fark Nedir?

İki alan adı uzantısı arasında önemli bir fark bulunmamakla birlikte, .TR uzantısı, Türkiye alan adı kayıt seçeneklerini genişletmek ve alan adı arayan işletmeler için yeni ve daha kısa seçenekler sunmak amacıyla başlatılmıştır.

.TR alan adı uzantısı, Türkiye merkezli bir alan adı kaydettirmek isteyen işletmeler için çok daha idealdir ve daha önce mevcut olan normal seçeneklere çok yönlü bir alternatiftir.

Peki Hangi Alan Adı Uzantısını Kayıt Ettirmelisiniz?

Hem .TR hem de .COM.TR, Türkiye için resmi alan adı uzantılarıdır. Bu nedenle abc.com.tr veya abc.tr alan adlarından birini seçebilirsiniz, ancak her ikisini de kaydettirmek daha idealdir.

.TR alan adı, daha yeni olduğu için bu uzantı ile daha çok alternatif bulmanız mümkündür. Türkiye’de bir alan adı kaydettirmeyi seçerken şu an .COM.TR hala ilk tercih olsa da, 2023 yılında .TR kayıt sürecine geçilmesi ile birlikte bu durum çok uzun sürmeyecektir.

.TR Uzantılı Domain Nasıl Alınır?

.TR uzantılı domainler şu an yalnızca ön sipariş ile garanti altına alınmaktadır. Fakat 2023 yılından sonra tıpkı .COM.TR’de olduğu gibi önce gelen alır kuralına tabi tutulacaktır.  

Ön sipariş vermek isterseniz, linke tıklayarak .TR domain uzantısı sayfamızdan hemen ön sipariş vermeniz mümkündür.

Ön kayıt sürecinde sizden sadece kayıt ücreti tahsil edilir. Alan adı size verilmezse, bu ücret kesinti yapılmadan size iade edilir.

.TR Uzantılı Alan Adlarını Neden Atak Domain’e Kayıt Ettirmelisiniz?

Aşağıdaki listede .TR uzantılı alan adlarını neden Atak Domain’e kayıt ettirmelisiniz, sorusunun cevabını bulabilirsiniz:

  1. Uygun Maliyetli Alan Adı Kayıt Fiyatlandırması

.TR alan adı kaydı için uygun maliyetli fiyatlar sunarak istediğiniz alan adını bütçenizi zorlamadan güvence altına almanızı sağlar. Atak Domain, her büyüklükteki işletmenin bütçelerini aşmadan güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmasına olanak tanır.

  1. İndirimli Kayıt ve Ücretsiz Alan Adı Transferi

Atak Domain, .TR alan adlarını kaydettirmek için indirimli fiyatlar sunarak her büyüklükteki işletmenin bütçelerini aşmadan güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmasına olanak tanır. Ayrıca mevcut .TR alan adları için ücretsiz alan adı transferleri sağlar, böylece tüm alan adlarınızı Atak Domain ile ek transfer maliyeti ödemeden birleştirebilir ve yönetebilirsiniz. Bu, alan adı yönetim sürecini kolaylaştırır ve hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlar.

  1. Kolay Alan Adı Kaydı ve Yönetimi

Atak Domain, alan adı kayıt sürecini basitleştirerek işletmeniz için mükemmel .TR alan adını güvence altına almanızı kolaylaştırır. Kapsamlı alan adı yönetimi hizmetleri, alan adı transferlerini, yenilemelerini ve DNS yönetimini içerir ve alan adınız ve ilgili hizmetler üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar.

  1. Profesyoneller Ekip

Deneyimli ve bilgili profesyonellerden oluşan bir ekibe sahip olan Atak Domain, alan adı kayıt süreci boyunca ve sonrasında size mümkün olan en iyi hizmeti ve desteği sağlar, alan adınız ile ilgili ortaya çıkabilecek her türlü sorun veya soruda size yardımcı olur.

  1. Ücretsiz Hosting

.TR domain kaydı ile birlikte gelen ücretsiz hosting paketi ile birlikte çevrimiçi varlığınızı oluşturmak için hemen ilk adımı atabilir, mevcut bir web siteniz varsa, premium hosting planımızın özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

Sonuç olarak, .TR alan adınızı Atak Domain aracılığıyla kaydederek, uygun fiyatlandırma, gelişmiş alan adı özellikleri ve kapsamlı alan adı yönetim hizmetlerine erişim dahil olmak üzere çok sayıda avantaj sağlarsınız. Profesyonellerden oluşan özel ekip ve olağanüstü müşteri desteği sağlama taahhüdü ile Atak Domain, güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmak isteyen Türk şirketleri için ideal bir seçimdir.