Domain (Alan Adı) Sözlüğü
20.01.2023 22:26 759 Görüntülendi

Domain (Alan Adı) Sözlüğü

A

A Kaydı- Bu ayar, bir domain adresini belirli bir IP adresine yönlendirmek için kullanılır.

Available Status – Domain Tescile Müsait – Domain sorgulama sonrasında durumu “Available Status” ise domain tescile müsait demektir.

Active Status -  Domainin sorgu sonrası durumu “Active Status” ise bu domain başka birisi tarafından tescil edilmiştir.

B

Backorder - Geri Dönen Sipariş

Backorder sistemi silinme sürecindeki domain adresinin sistem tarafından sürekli kontrol edilerek uygunluk olması durumunda anında kayıt eden programdır.

C

ccTLD -Ülke Kodu Üst Düzey Domain- Bunlar, Türkiye için .com.tr, Amerika Birleşik Devletleri için .us veya Kanada için .ca gibi belirli bir ülkeyle ilişkili iki harfli alan adlarıdır.

Cybersquatting- Bir domain adresini, başkasının bunu yapmasını engellemek, trafiğini çalmak veya domain adresini diğer tarafa şişirilmiş bir fiyattan satmak amacıyla kaydetme işlemi.

D

Domain (Alan Adı)- URL'de 'www.'den sonra gelen ve aynı zamanda bir e-posta adresinde @ sembolünden sonra gelen web sitenizin adı. Örneğin, 'www.atakdomain.com' adresinde 'atakdomain.com' gerçek domain dır.

Domain Sistemi (DNS) - Bir IP adresinin numaralarını okunması kolay bir domain na çeviren sistem.

Domain Flipping - Bir domain adresini satın alma ve kâr amacıyla hızlı bir şekilde satma süreci.

Domain Privacy - Domain Gizliliği - Domain sahibi bilgilerini WHOIS sorgulamasının arama sonuçlarından gizleyen ve genellikle domain kayıt şirketleri tarafından sağlanan bir özellik.

E

Uzantı (Extension)- .com gibi bir domain adresinin son harfleri, domain adresinin ilişkili olduğu kayıt kuruluşunu ve ccTLD'lerde olduğu gibi ülkeyi belirtir

G

gTLD -Generic Top-Level Domain -  .COM veya .NET gibi en yaygın alan adları.

Grace Period –Ödemesiz Dönem- Bir domain kaydının süresi dolduktan sonra, ancak kayıt sahibi tarafından hala yenilenebilir ve domain genel satışa sunulmadan önceki dönem.

I

İnternet Protokolü - IP Adresi (Internet Protocol (IP) Address)

Belirli bir bilgisayarı veya bilgisayar sunucusunu etiketlemek için kullanılan benzersiz sayılar dizisi.

ICANN - İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (International Corporation for Assigned Names and Numbers) - İnternetin adlandırma sistemini koordine eden ve domain endüstrisini düzenleyen kuruluş.

IDN(Internationalized Domain Names) IDN Domain

IDN yani Uluslararasılaştırılmış Domain, yerel dildeki karakterleri de içerebilen, ASCII olmayan, lokal dil karakterleri içeren Domainlerdir.

M

Misspelled Domain Name -Yanlış Yazılmış Domain - Bir domain adresinin farklı, hatta yanlış yazılışlarını satın almak, işletmenizi veya markanızı çevrimiçi olarak arayan kitlenin, domain adresinizı birkaç hatayla yazsalar bile web sitenizi bulmasını sağlar.

N

nTLD - Yeni Üst Düzey Domain - TLD, "Üst Düzey Domain " anlamına gelir ve "n" harfi "yeni" anlamına gelir. TLD, domain adresinizı takip eden bir karakter dizisidir. Örneğin, "myawesomedomain.com" domain nda TLD veya domain uzantısı .com'dur. nTLD'ler piyasada daha yenidir ve .xyz, .club, .design, .online, .domains ve .news gibi uzantıları içerir.

Nameserver - Ad sunucusu - Bazen başka bir sunucu için kaynak dizini olarak duran bir web sunucusu.

O

On Hold (Registrar Hold) Status: Domainlerin kullanım süresi bittikten sonraki dönemde domain statusu On Hold olur. Domain kullanıma kapalıdır.

P

Parking - Park Etme - Bir domain adresini, domain adresinin satışının reklamını yapmak için bir alan olarak veya sahibi domain adresini kullanmaya başlamadan önce bekleme sayfası olarak kullanılan bir yerde tutma işlemidir.

Premium Domain - Daha önce kaydedilmiş yüksek değerli bir domain . Genellikle değerli SEO anahtar kelimeleri içerirler. Premium alan adları daha güçlü bir markalaşma potansiyeline sahiptir, hatırlanması daha kolaydır ve standart alan adlarına göre daha fazla web sitesi trafiği çeker. Bir domain adresinin premium olabilmesi için kısa, akılda kalıcı, jenerik anahtar kelime olması veya otorite kazanmış bir domain olması gereklidir.

Pending Delete: Silinmeyi sürescindeki domainler için kullanılan terimdir. Bu süre zarfında artık domain ne kayıt ettiren tarafından ne de farklı biri tarafından yenilenemez. Yaklaşık 5 gün sürer.

R

Redirect - Yönlendirme - Bir domain artık kullanılmıyorsa ancak hala kayıtlıysa, domain sahibi gelen trafiği yeni ve bağlı bir domain adresine yönlendirebilir.

Redemption Period Zaman Aşımı Süresi - Bir domain kaydının süresi dolduktan sonra ve ödemesiz dönemden sonra, sahibin domain adresini cezalı olarak yüksek bir fiyattan yine de yenileyebileceği domain dönemi.

Registrant - Domain Sahibi - Bir domain adresinin sahibi.

Registrar -Kayıt Kuruluşu - Kamuya domain kayıt hizmetleri satan akredite bir işletme veya kuruluş.

Registry - Tescil Kuruluşu - Domain Uzantısı sahibi Firma

Registry yani domain uzantısı sahibi firma veya üst düzey alan adlarını yöneten bir kuruluştur. Genellikle alan adlarını doğrudan halka satmazlar ve bunun yerine alan adlarını 3. taraf kayıt şirketleri (atakdomain.com gibi) aracılığıyla satarlar.

Reseller – Domain Bayi - Domain hizmetleri satan belirli bir kayıt şirketinin bireysel temsilcisi veya bağlı kuruluşu. Örn. Olipso.com

Renewal – Domain Yenileme - Domain adresinin sahipliğini devam ettirmek için bir domain adresini ilave yıl/yıllar daha kaydetme işlemi.

Reverse Domain Hijacking "RDNH" - Tersine Domain Gaspı - Sahipliğine itiraz etmek için yanlış iddialar kullanarak yasal olarak sahip olunan bir domain adresini elde etmeye çalışma süreci.

S

SEO (Search Engine Optimization)- Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda görünmek amacıyla web sitenizi veya bir sayfadaki içeriği değiştirme ve optimize etme uygulaması.

Second Level Domain (SDL) İkinci Seviye Domain

Başka bir domain adresinin altında bulunan bir domain , örneğin .com.us, .com .US domain adresinin ikinci seviyesidir.

SubDomain - Alt Domain

Bir domain adresinin altında bulunan ayrı bir adres, örneğin store.brand.com.

T

Top Level Domain (TLD) - Üst Düzey Domain - Bir domain adresinin son bölümü veya noktadan sonra gelen kısım. Örnek olarak .com, .net, .org .xyz, top ve .club verilebilir.

Transfer - Sahiplikten vazgeçmeden bir domain adresini bir kayıt kuruluşundan diğerine taşıma.

U

URL - Uniform Resource Locator, Birörnek Kaynak Konumlayıcı, Tekdüzen Kaynak Bulucu - Evrensel Kaynak Bulucu - Bu, web tarayıcınızın üst kısmındaki adres çubuğunda bulunan ve bilgisayarınızın bir web sitesinde doğru sayfayı, resmi veya belgeyi bulmak için ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri içeren sayı ve sembol dizisidir.

W

WHOIS - Kayıtlı bir domain adresinin sahip bilgilerinin yanı sıra iletişim bilgileri gibi diğer ayrıntıların aranmasını mümkün kılan bir sistem.

Örnek sorgulama işlemini Whois.com.tr adresinden yapabilirsiniz.