Domain Ne Zaman Düşer?
01.02.2023 11:36 798 Görüntülendi

Domain Ne Zaman Düşer?

Domain süresinin ne zaman dolacağını yani domaininizin ne zaman düşeceğini takip etmeniz, karşılaşabileceğiniz felaket senaryolarının önüne geçmeniz için oldukça oldukça önemlidir. 

Neden mi?

Çünkü böyle bir durumla karşılaştığınızda yani domaininiz düştüğünde, web sitenize yaptığınız tüm emeğin boşa gidebilir, değerleneceğini düşündüğünüz bir domain başkası tarafından satın alınabilir ya da kurumsal e-posta’nızadaki tüm bilgilere ulaşamayabilirsiniz.

Tüm bu felaket senaryolarını göz önüne aldığınızda, muhtemelen domaininizin düşmesini göze alamazsınız. Bu yüzden domain yaşam döngüsünü tam olarak bilmeniz ve herhangi bir problemle karşılaşmamak için tüm adımlarda gerekli tedbirleri aldığınızdan emin olmanız gerekir.

 

Domain Yaşam Döngüsü

Domain yaşam döngüsü, bir alan adının ilk kaydedildiği andan süresinin dolması veya silinmesi anına kadar geçtiği aşamaları ifade eder. Alan adı yaşam döngüsünün ana aşamaları aşağıdakileri içerir:

    1. Available Periyod - Kayıt Edilebilir Periyot

Bir alan adının bir kişi veya kuruluş tarafından tescil edildiği ilk aşamadır. Kayıt işlemi, bir alan adı seçmeyi, uygunluğunu kontrol etmeyi ve alan adını belirli bir süre, genellikle bir yıl boyunca kaydettirmek için bir ücret ödemeyi içerir.

    1. Active Periyod - Aktif Periyot

Alan adı kaydedildikten sonra bir web sitesi, e-posta veya diğer çevrimiçi hizmetleri barındırmak için kullanılabileceği aktif aşamaya girer.

    1. Renewal Periyod - Yenileme Periyodu

Süre sona erme tarihinden sonra alan adı, domain sahibinin yine normal yenileme ücreti üzerinden alan kaydını yenileyebileceği ödemesiz bir süreye girer. Ödemesiz dönemin uzunluğu değişebilir, ancak genellikle 30-45 gün civarındadır.

    1. Redemption Periyod -  Rehinde Periyodu

Süre bitiminden sonra alan adı itfa aşamasına geçer. Bu aşamada, alan adı teknik olarak hala aktiftir, ancak kullanılabilir durumda değildir. Alan sahibinin alan adını kullanma imkanı vardır, ancak bu, normal yenileme ücretinden daha pahalı mal olacaktır. Redemption süresinin uzunluğu değişebilir, ancak genellikle yaklaşık 30-90 gündür.

    1. Pending Delete - Silinme Periyodu

Alan adı, ödemesiz süreler boyunca yenilenmez veya itfa edilmezse, silinme aşamasına girer, alan adı kayıt defterinin veri tabanından silinir ve artık etkin olmadığı silme aşamasına girer. Pending delete aşamasının uzunluğu değişebilir, ancak genellikle 5-7 gün civarındadır.

    1. Kayıt için uygunluk

Alan adı silindikten sonra, herkesin tekrar kayıt yapması için uygun hale gelir.

Alan adı yaşam döngüsünün her aşaması için kesin süreç ve zaman çizelgesinin, alan adı kayıt kuruluşuna ve ilgili üst düzey alana (TLD) bağlı olarak değişebileceğini bilmeniz önemlidir.

Ek süre boyunca, alanla ilişkili web sitenizi kullanamayabilir ve alan adınıza bağlı e-posta adresinden e-posta gönderemeyebilirsiniz. 

 

En Çok Sorulan Sorular

    1. Bir alan adının süresinin ne zaman dolacağını nasıl kontrol edersiniz?

Bir alan adı süresinin ne zaman dolacağını kontrol etmek oldukça kolay bir işlemdir. Alan adınızı kayıt ettirdiğiniz kayıt şirketi size bu konuyla ilgili mutlaka bilgilendirme yapacaktır. Ayrıca whatsmydns.net gibi bir araç kullanarak da, bir alan adının ne zaman sona ereceğini hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

    1. Bir alan adının süresi ne zaman dolar?

Whatsmydns.net gibi bir araç, bir alan adının sona ereceği belirli bir tarihin yanı sıra alan adı kayıt sürenizin kaç yıl, ay ve gün sonra dolacağını sizin için otomatik olarak hesaplar.

    1. Tüm alan adlarının süresinin ne zaman dolacağı kontrol edilebilir mi?

Çoğu alan adı kayıt süresi kontrol edilebilir, ancak bazı durumlarda çeşitli teknik nedenlerden dolayı öğrenilemeyebilir. Örneğin; google.com, wikipedia.org, apple.com, youtube.com, amazon.com vb. sitelerin alan adı sürelerinin bitiş tarihleri kontrol edilemez.

    1. Bir alan adının süresinin ne zaman dolacağı neden kontrol edilmelidir?

Alan adının süresinin ne zaman dolacağını bilmek isteyebileceğiniz bazı durumlar vardır. Bu durumlardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

    • Alan adının sahibi sizseniz ve alan adınızı yenilemek istiyorsanız,
    • Alan adının sahibi değilseniz ve süresi dolduğunda düşen alan adını kaydetmek istiyorsanız,
    • Mevcut bir alan adının bitiş tarihini uzatmak istiyorsanız,
    • Başka bir alan adı kayıt kuruluşuna aktarım yapmak için yeterli zamanınız olduğundan emin olmak istiyorsanız alan adı süresini kontrol edebilirsiniz.
    1. Alan adlarının süresinin dolması ne kadar sürer?

Alan adının türüne bağlı olarak, kayıt veya yenileme sonrasında sona erme süreleri farklı olabilir. Bazı alan adlarının minimum kayıt süresi 2 yıldır, ancak en yaygın olanı sadece 1 yıllığına tescil edilmeleridir.

    1. Bir alan adı ne kadar süreyle tescil edilebilir?

Birçok alan adı minimum 1, maksimum 10 yıla kadar yenilenebilir.

    1. Bir alan adının süresi dolduğunda ne olur?

Bir alan adının süresi dolduğunda, genellikle çalışmayı durdurur. Ayrıca ilişkili tüm hizmetler de çalışmayı durdurur. Bu, e-posta gönderip almanın yanı sıra web sitesine erişimi içerebilir.

    1. Süresi dolmuş bir alan adını kurtarabilir misiniz?

Temel olarak, süresi dolmuş bir alan adını yeniden kaydedilmek üzere serbest bırakılmadan önce yeniden etkinleştirmek için 30 ila 90 günlük bir süreniz olacaktır. Bununla birlikte, çoğu durumda bunun maliyetli ve uzun bir süreç olabileceğini unutmamanız ve süresi dolmadan önce yenilemeyi garanti etmenizin daha avantajlı olacağını bilmeniz gerekir.