Domain Seo Çalışmalarını Etkiler Mi? SEO Açısından Alan Adının Önemi
02.05.2023 11:34 697 Görüntülendi

Domain Seo Çalışmalarını Etkiler Mi? SEO Açısından Alan Adının Önemi

Yeni bir web sitesine kurarken vermeniz gereken en önemli kararlardan biri de, alan adına karar vermektir. SEO  uzmanları uzun yıllardır arama motorlarında daha yüksek sonuçlar elde etmeye yardımcı olmak için çeşitli stratejiler geliştirmiştir ve alan adlarının SEO’da önemli bir rol oynadığı düşünmektedir.

Search Engine Optimisation (SEO) Nedir?

Domain Seo Çalışmalarını Etkiler Mi? SEO Açısından Alan Adının Önemi | Atak Domain

Search Engine Optimisation (SEO) yani Arama Motoru Optimizasyonu, bir web sitesinin görünürlüğünü artırmak için kullanılan bir dizi yöntemi tanımlar. İçeriği belirli anahtar terimler kullanarak optimize etmek, yükleme sürelerinin hızlı olmasını sağlamak ve güvenilir sitelere bağlantılar eklemek mevcut SEO taktiklerden sadece birkaçıdır.

Üç temel SEO türü vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Sayfa içi SEO (On-page SEO)– Site içi SEO olarak da bilinen On-Page SEO, arama motorlarında daha yüksek sıralama elde etmek ve daha ilgili trafik elde etmek için tek tek web sayfalarını optimize etmeyi ifade eder. Bağlantılara ve diğer harici sinyallere atıfta bulunan site dışı SEO'nun aksine optimize edilebilecek bir sayfanın hem içeriğine hem de HTML kaynak koduna odaklanılır.
  • Site dışı SEO (Off-page SEO) – Site dışı SEO olarak da bilinen Off-page SEO, arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP'ler) sıralamasını ve görünürlüğünü iyileştirmek için web sitenizin dışında gerçekleştirilen eylemleri ifade eder. Site dışı SEO, çeşitli dış faktörler aracılığıyla sitenizin otoritesini, güvenilirliğini ve alaka düzeyini artırmaya odaklanır. Site dışı SEO'nun birincil amacı, arama motorlarının bir sitenin güvenilirliğinin ve öneminin göstergesi olarak kullandığı diğer web sitelerinden yüksek kaliteli backlinkler ve sinyaller kazanmaktır.
  • Teknik SEO (Technical SEO) – Teknik SEO, arama motorlarının sitenizi daha verimli bir şekilde taramasına, dizine eklemesine ve anlamasına yardımcı olan web sitesi ve sunucu özelliklerinin optimizasyonunu ifade eder. Bir web sitesinin görünürlüğünü ve organik arama sıralamalarını iyileştirmeyi amaçlayan arama motoru optimizasyonunun (SEO) temel bir bileşenidir. Teknik SEO, içeriğin kendisinden ziyade sitenin temel yapısını ve performansını iyileştirmeye odaklanır.

Bunların dışında web sitesinin SEO performansını etkileyen başka faktörler de var. Bunlardan biri de domain yani alan adıdır. 

Domain (Alan Adı) Nedir?

Domain Seo Çalışmalarını Etkiler Mi? SEO Açısından Alan Adının Önemi | Atak Domain

Alan adlarının SEO için önemini detaylıca anlatmadan önce bir adım geriye gidelim ve alan adı ne anlama geliyor onu açıklayalım.

Domain, ziyaretçilerin web sitenize erişmek için kullandıkları web adresini ifade eder. Yani insanların web sitenize ulaşmak için web tarayıcılarına yazdıkları adrestir.

Bir alan adında, ilk kısım (nokta işaretinden önce) alan adı ve son kısım (nokta işaretinden sonra) alan adı uzantısı olarak adlandırılır. Örneğin “atakdomain.com” alan adında “atak” alan adı ve “.com” uzantıdır.

Bir alan adı kaydettirirken, web sitenizin türüne göre hem alan adını hem de uzantıyı seçmeniz gerekir.

Domain nedir? Neden Domaine ihtiyacımız var? makalemizden de detaylı bigiye ulaşabilirsiniz.

Domain (Alan Adı) Nasıl Seçilir?

Zaten bir işletme adınız varsa, onu alan adınız olarak da kullanmanız gerekir. Web sitenizin amacı, işletmeniz için çevrimiçi bir varlık oluşturmaktır, böylece kullanıcılar web sitesini işletmenize kolayca bağlayabilmelidir.

İşletmeniz için halihazırda bir adınız yoksa, alan adınızı seçerken göz önünde bulundurabileceğiniz bazı seçenekler aşağıda verilmiştir.

  1. Marka alan adları

Marka olan bir alan adına sahip olmak, SEO avantajları açısından karşılığını verebilir. Markaların hatırlanması ve tanınması daha kolaydır ve bu nedenle bir marka adı, web sitenizin kullanıcılar arasında daha hızlı olumlu bir itibar ve güven oluşturmasına yardımcı olabilir.

Örnek olarak Etsy.com'a bakalım. "Etsy" kelimesi, web sitesinin ne hakkında olduğu hakkında hiçbir şey vermese de, bu alan adı, buy-and-sell-homemade-crafts.com'dan çok daha iyi bir çağrışım yapıyor. Şu an Etsy o kadar iyi bilinen bir isim haline geldi ki, çoğu kişi alan adından ipucu olmasa bile web sitesinin ne hakkında olduğunu biliyor.

Tabii ki bir marka oluşturmak kolay değildir ve kesinlikle zaman alır. Ancak, aynı zamanda son derece ödüllendiricidir.

  1. Yerel alan adları

İşletmeniz belirli bir bölgede bulunuyorsa alan adına şehir/ilçe/bölge adını ekleyebilirsiniz. Bu, o bölgede işletme arayan kullanıcıların sizinkini bulmasına yardımcı olacaktır. İşletmenizi o alandan daha fazla yere genişletmek istiyorsanız, yerel bir alan adına sahip olmanın o kadar yardımcı olmayacağını unutmayın.

  1. Hizmet alanları

İşletmeniz belirli bir hizmeti veya hizmet türünü gerçekleştiriyorsa ve özellikle o hizmetle ilgili arama sorgularında üst sıralarda yer almak istiyorsanız, bunu alan adınıza dahil edebilirsiniz. Tabii yerel alan adlarına benzer şekilde, daha sonra işinizi büyütmeye karar verirseniz bu durum işinizi zorlaştırır. Başka türden hizmetler sunmaya başlarsanız, bunlar için de sıralama yapmak o kadar kolay olmayacaktır.

Belirli bir coğrafi bölgede belirli bir hizmeti arayan kullanıcılar için sıralamanıza yardımcı olacak bir yerel alan adı oluşturmak için bu iki alan adı türünü birleştirmeniz gerekir.

TLD SEO'yu Etkiler Mi?

Domain Seo Çalışmalarını Etkiler Mi? SEO Açısından Alan Adının Önemi | Atak Domain

Genel olarak, alan adı uzantınızın SEO sıralamanız üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Bunun tek istisnası, ülke kodlu bir üst düzey alan adı kullanmanızdır. Örneğin, bir .tr adresi, müşterilerinize Türkiye’de bir şirketi olduğunuzu bildirir ve web sitenize Türkiye’de arama yapanlar arasında yerleşim için daha yüksek öncelik verilir.

Alan adı uzantılarının SEO üzerinde herhangi bir etkisi olmasa da, şirketinizin potansiyel müşterileriniz için akılda kalıcılığını etkiler. 

Ayrıca, .biz ve .info gibi alan adı uzantılarının da başlangıçta iyi niyetlerle yola çıktığını, ancak şimdi pazarlama ve satış amaçlı olarak satın alındığından, genellikle olumsuz bir çağrışıma sahiptir. Satın almadan önce kime ait olduğuna bağlı olarak onu değerli bir alan adı yapmak için birçok olumsuzluğun üstesinden gelmeniz gerekebilir.

Com Alan Adı Uzantısı SEO İçin En İyi Uzantı Mı?

Pek çok seçenek olmasına rağmen genellikle .com ve yaygın olarak tanınan diğer TLD'leri kullanmak daha iyidir. Kullanıcılar, aşina oldukları bir TLD'ye sahip olan bir siteyi ziyaret etme konusunda daha rahat olur. Bu nedenle, .com veya benzeri bir TLD sitenize daha fazla trafik alacağınız anlamına gelir.

Fakat Google ve diğer arama motorları, alan adı uzantısına göre siteleri önceliklendirmemektedir. Aslında, Google'ın eski çalışanlarından ve ünlü SEO uzmanı John Mueller, alan adı uzantılarının arama sonuçları üzerinde herhangi bir önemli etkisi olmadığını doğrulamıştır.

Alan Adınızı SEO'yu Etkilemeden Değiştirebilir Misiniz?

Geçerli alan adınızı değiştirmek, web sitenizdeki her sayfanın URL'sini değiştirir; bu, Google'ın her sayfayı yeniden tarayacağı, yeniden değerlendireceği ve yeniden dizine ekleyeceği anlamına gelir. Bu, yeniden markalaşmanın gizli maliyetlerinden biridir. Ancak düzgün bir şekilde yapılırsa, trafik lansman öncesi seviyelere geri döner.

Alan Adları ve Uzantıları SEO'yu Nasıl Etkiler?

Domain Seo Çalışmalarını Etkiler Mi? SEO Açısından Alan Adının Önemi | Atak Domain

Google'ın algoritmasında yaklaşık 200'den fazla sıralama faktörü vardır ve alan adı bunlardan yalnızca biridir. Bu nedenle, daha geniş resme baktığınızda, sitenin SEO'su üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur.

Ancak, iyi düşünülmüş bir SLD ve TLD'ye sahip olmak kesinlikle birçok yönden yardımcı olacaktır.

  1. İtibar yönetimi

İyi bir alan adınız varsa, yani alakalı işinizle alakalıysa, itibarınız ve otoriteniz kesinlikle artar. Ayrıca, alan adınızın tüm uzantılarını almak, şirketinizin olası itibar hasarlarından şirketinizin korunmasına yardımcı olur.

  1. Alaka düzeyi sinyali

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hedef anahtar kelimenizi SLD'nize koymak veya hatta sektöre özel bir TLD seçmek bile sıralamanızı yükseltmenize yardımcı olmaz. Arama motorları alan adlarında görünen anahtar kelimeleri kalın yaparak alaka düzeyi sinyali olarak kullanabilir.

  1. Doğru kitleye ulaşın

Coğrafyaya özgü bir uzantı kullanmak, doğru kitleye ulaşmanıza yardımcı olur. Özellikle şimdi Google yerel aramayı geliştirmektedir.

SEO’nuzu Geliştirme İpuçları

Alakalı ve tıklamaya değer bir alan adı kullanmak, web sitenizi arama motoru sonuçlarında optimize etmek için iyi bir başlangıç olabilir. Ancak, web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için doğru araç ve püf noktalarını kullanmayı unutmayın. Ayrıca, bu ipuçlarını kullanırken çok açık olmayın, çünkü aşırı optimizasyon web sitenizi spam gibi gösterebilir ve insanlar onu tıklamak istemez.

  1. Uygun anahtar kelime yerleşimleri

Web siteleri için içerik yazarken bu anahtar kelimeleri doğru bir şekilde kullanmanız gerekir. Anahtar kelime, başlık etiketinizde, web sayfası URL'nizde ve içeriğinizin ilk 100 kelimesinde görünmelidir. İçeriğin tamamında tam olarak anahtar kelimeyi kullanmaya çalışın.

  1. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler üzerinde çalışın

Önerilen kelimeleri bulmak ve içeriğinizde kullanmak için Google gibi bir arama motoru kullanın. Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmak için Youtube ve Wikipedia'yı kullanabilirsiniz; daha yüksek bir sıralama elde etmek için bunları içeriğinizde iki veya üç kez stratejik olarak kullanın.

  1. Kullanıcıları web sitenizde daha uzun süre tutmaya çalışın

Web sitenize daha fazla trafik çekmek çok önemlidir. Bunun için içeriğinizi daha iyi anlatmak için mesleki bir dil kullanmayın. İçeriğinize madde işaretleri ve başlıklar koymaya çalışın, bu, içeriğin okumasını çok daha kolaylaştırır.

İçeriğiniz ne kadar güvenilir ve ilişkilendirilebilir olursa, o kadar çok kişinin ilgisini çekecektir ve içeriğiniz onları ikna ederse, sunduğunuz ürün ve hizmetleri kullanma şansları vardır.

  1. Ayrıntılı bir pazar araştırması yapın

Bloglarınızın ve web sitelerinizin sıralamasında daha üst sıralara çıkmanın en iyi yolu, iyi araştırılmış bir pazar araştırması yapmaktır. Bu noktada tabloları ve sayıları kullanmak, sitelerinize daha fazla trafik getirebilir.

Verilerin ve araştırma tablolarının iyi yerleştirilmesi, içeriğinizi teknik olarak destekleyebilir. Örneğin, bir ülkenin nüfusu hakkında bilgi veriyorsanız, bunu güvenilir kaynaklar tarafından oluşturulan grafikler, infografikler ve tablolarla desteklemeye çalışın.

  1. Eski gönderilerinizi ve sayfalarınızı güncelleyin

Bir web siteniz varsa, içeriğinizi uzun süre geliştirmeden bırakmayın. Eski blogları ve gönderileri güncelleyerek optimizasyonunuzu geliştirmeye çalışın. Piyasada her zaman yeni içerikler yazılır ve sayıları sık sık değişir, bu nedenle blogunuza geri dönüp onu en son bilgilerle daha önce yazdığınız yazıları güncellemelisiniz. Bu, içeriğinizin üst sıralarda çıkmasına yardımcı olabilir. İçeriği daha yayınlanabilir hale getirmek için harici bağlantılar ekleyin. Bu, web sitenizin hak ettiği yüksek sıraları kazanmasının kolay bir yoludur.

  1. İçeriği birbirine bağlayan bir hedef kitle oluşturun

Bloglarınızı daha optimize edilebilir hale getirmek için kaliteli içerik yazmak çok önemlidir. Daha fazla kitleyi yakından ilgilendiren bir konu ve içerik seçmek de önemlidir. Bu noktada sosyal medyada ve arama motorlarında daha çok aranan ve bakılan konuları seçin. Kolayca ilişkilendirilebilir ve kullanıcının ilgisini artıran içerik oluşturmaya çalışın.

İlginç içerik, içeriğinizi kolayca üst sıralara çıkarabilir ve paylaşımlar ve yorumlarla daha fazla organik trafik çeker. 

Özetle diyebiliriz ki her şeyden önce alan adınız sizi ve işinizin çevrimiçi ortamda iletmek istediğiniz imajını temsil etmelidir. Alan adlarının SEO'yu etkilediği doğrudur, ancak alan adınızı hedef kitlenize hitap eden markayı oluşturmak için kullanmanız gerekir.

Bu, ister işin doğasını açıkça ortaya koymayan benzersiz bir ad, isterse doğrudan anlamı olan yerel bir alan adı kullanmak anlamına gelsin, seçim sizindir. Marka adınızın bir hikayesi varsa harikadır, ancak her web sitesinin bir hikayesi olması gerekmez.

Eğer şüpheye düşüyorsanız, alan adınızı basit tutun ve içgüdülerinizle hareket edin.