Domain Sorgulama Trendleri ve Yeni Fırsatlar
26.02.2021 18:31 1185 Görüntülendi

Domain Sorgulama Trendleri ve Yeni Fırsatlar

Alan adı tescili gerçekleştirmek için domain sorgulama işlemi yapan kişiler aklınızdan geçecek veya geçmeyecek binlerce farklı anahtar kelimeyi kullanabilmektedir. Ülkemizde günümüze kadar takriben 3,5 milyon kayıtlı alan adı bulunması ile birlikte uzantı açısından da alan adlarında elbette ki .COM uzantısı en fazla kullanılan uzantıdır. 

Domain Sorgulama Trendleri ve Yeni Fırsatlar | Atak Domain Hosting

Alan adı sorgulama işlemlerinde çok sık şekilde tercih edilen anahtar kelimeler üzerinden yeni ve gerçekten anlam ifade eden bir domain oluşturmak, gerçekten zor bir durum oluşturuyor. Hele ki birçok kullanıcı bu tarz alan adları ile birlikte mutlaka .COM uzantısı kaydı yapmaya çalışırken de bazen saatler hatta günler harcayabiliyor. 

Domain sorgulama işlemlerinde birçok farklı trend ve özellikle vazgeçilmeyen kelimeler yer aldığı gibi birçok yeni fırsat da bulunuyor. Bu nedenle Atak Domain olarak sizin için bu trendleri ve fırsatları bir araya getiren bir içerik hazırlamak istedik. Bu içerik dahilinde değineceğimiz başlıklar arasında;

  • Domain kayıtlarında vazgeçilmez anahtar kelimeler
  • Ortalama alan adı uzunluğunda yaşanan artış
  • Alan adlarında AD-SOYAD trendi yükseliyor
  • Domain kaydında yerel bazlı kayıtlar artıyor
  • Yeni domain uzantıları ile yeni fırsatlar sağlanıyor
  • Giderek büyüyen ikinci el domain pazarı

Gibi önemli başlıklar yer alıyor.

Domain Kayıtlarında Vazgeçilmez Anahtar Kelimeler

Atak Domain olarak gerçekleştirdiğimiz istatistikler ve Türkiye genelinde elde edilen istatistikler bağlamında Türk internet kullanıcılarının alan adı kaydı sırasında çok popüler şekilde tercih ettiği anahtar kelimeler bulunuyor. Bu kelimeler arasında;

  • Sepeti
  • Modelleri
  • Kiralık
  • Dünyası
  • Pazarı gibi alternatifler yer alıyor.

Kullanıcıların alan adı sorgulama sırasında özellikle üzerinde durarak ısrar ettiği ve kullanmak için uğraştığı bu anahtar kelimeler için genellikle ortalama olarak 30 defa domain sorgulama işlemi yaptığı görülebiliyor. Birçok kişi de bu konuda başarılı sonuçlar elde ederek istediği alan adına ulaşma fırsatı elde ediyor. Bu anahtar kelimelerin içerisinde yer aldığı domain kayıtlarına bakıldığında da her yıl daha fazla karakter sayısının bulunduğu görülebiliyor.

Ortalama Alan Adı Uzunluğunda Yaşanan Artış

Normal koşullarda domain seçimi yapılırken anlamlı, sık kullanılan anahtar kelimeleri içeren, kolay hatırlanan, kolay yazılan ve kısa domainler seçilmesi gerekmektedir. Bu tarz alan adları markalaşma sürecinde başarı sağlarken, kullanıcılar bahsedilen bu tarz anahtar kelimelerde alan adı kaydı fırsatını kaçırmamak için giderek daha fazla karakter kullanmaya başlıyor. 

Örnek verilmesi gerekirse, herhangi bir ürün için web sayfası açmak isteyen bir kullanıcı “aaasepeti.com” gibi bir domain kaydı yapmak istiyor. Ancak bu alan adının daha önce kaydedildiğini gördüğünde, benzer bir alan adı yakalamak için defalarca değişen sorgulamalar yapıyor. Bu sorgulamalar içerisinde yine örnek olarak “aaaalarsepetiii.com” gibi bir alan adının müsait olduğunu gördüğünde de kayıt yapmaktan kaçınmıyor.

Domain Sorgulama Trendleri ve Yeni Fırsatlar | Atak Domain Hosting

Örnek üzerinde görüldüğü üzere kullanıcılar istedikleri anahtar kelimenin yer aldığı alan adının kaydını yapabilmek için artan karakter sayılarıyla sonuç elde etmeye çalışıyor. Bu bağlamda da güncel olarak popüler anahtar kelime bulunan kayıt altına alınmış alan adları üzerinde bir inceleme yapıldığında, ortalama karakter uzunluğunun sadece son bir yıl içerisinde dahi hatırı sayılır düzeyde arttığı görülüyor. Örneğin, geçtiğimiz sene içerisinde ortalama karakter uzunluğu 13,7 üzerinden 16,2 gibi bir değere yükseldi.

Tüm bu duruma rağmen .COM uzantılı alan adları üzerinde duran kullanıcılar alternatif bir uzantı olan .NET için bu kadar çaba sarf etmiyor. Üstelik .NET uzantısında çok daha fazla müsait alternatif yer alırken, yine de kayıtlı .NET alan adı karakter ortalamasına bakıldığında, 12'nin altında bir değer görülüyor.

Alan Adlarında AD-SOYAD Trendi Yükseliyor

Popüler olarak talep edilen alan adlarına bakıldığında da en yüksek tercihlerden birinin kullanıcıların kendi ad soyadları ile oluşturmak istedikleri alan adları kapsıyor. Birçok kişi sahip olduğu AAA-BBB gibi ad-soyadı bilgileri ile bütün olarak “aaabbb.com” tarzında alan adları sahibi olmak istiyor. 

Bu tarz alan adları genellikle kişisel blog sayfası veya portfolyo sitesi kullanmak isteyen kişiler tarafından tercih edilirken, her geçen gün daha fazla popülerlik sağlamaya devam ediyor. 

Domain Kaydında Yerel Bazlı Kayıtlar Artıyor

İşletmeler artık yerel bazda yani en küçük şehirlerde dahi olsa internette yer almanın değerini ve gerekliliğini daha fazla anlamaya başlıyor. Aslında eski dönemlerde küçük şehirlerde ve semtlerde her işletme bölge halkı tarafından gayet iyi bir şekilde tanınsa da bugün gittiğiniz en küçük semtte dahi alternatif işletme sayıları her zaman artış gösteriyor.

Örnek olarak eskiden bir semt içerisinde kuru temizleme hizmeti veren genellikle 1 veya 2 işletme yer alırken, bugün hem semt hem de yakın çevre içerisinde onlarca kuru temizleme işletmesi bulunabiliyor. Bu nedenle rekabet içerisinde sıyrılma sağlayabilmek için internette yer almak ve bu noktada da lokasyon bazlı alan adı kaydı yapmak gerekebiliyor.

Bu esasa bağlı olarak belirli bir bölgede hizmet veren işletmelerin veya kişilerin artan rekabet sonucunda bu bölge ile ilgili alan adı kayıtları artış gösteriyor. Bilhassa milyon oranında nüfus gösteren kentlerde;

  • tamiri
  • ilan
  • servisi gibi tamamlayıcı anahtarlar kullanılarak alan adı kayıtları çok daha fazla yapılıyor.

Sadece geçtiğimiz yıl içerisinde dahi bu alan adı kaydı oranında yaklaşık %15 gibi bir artış sağlandı. Yani örnek olarak birçok kişi DDD gibi bir şehir içerisinde kuru temizleme hizmeti veriyorsa, “dddkurutemizleme.com” gibi bir domain kaydı yapmak isteyebiliyor.

Yeni Domain Uzantıları İle Yeni Fırsatlar Sağlanıyor

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de halen akla gelen ilk domain uzantısı .COM olarak yerini korumaya devam ediyor. Ancak aslına bakılırsa, 2013 yılı itibariyle internet dünyasında birçok yeni domain uzantısı yer almayı başardı. Hatta .NET veya .İNFO gibi birçok farklı uzantı önemli trendler elde etmeyi de başardı.

Jenerik alternatif domain isimleri giderek tükenirken ve  .COM uzantısı ile popüler alan adı kayıtları yapmak gayet zor bir hale gelirken, yeni domain uzantıları sayesinde yeni fırsatlar da elde edilebiliyor. Özellikle son yıllarda Türkiye pazarında da gayet popüler bir hale gelen .ONLİNE, .SİTE ve .XYZ gibi birçok farklı yeni domain uzantısı her gün daha fazla kayıt alıyor ve giderek daha fazla kullanılıyor.

Domain Sorgulama Trendleri ve Yeni Fırsatlar | Atak Domain Hosting

Arama motorlarında elbette ki .COM veya .NET gibi uzantılar daha yüksek bir sıralama sağlarken, yine de son yıllarda alternatif uzantılar da artık pozitif olarak arama motorlarında listeleme sağlıyor. Bu durum kullanıcılar tarafından fark edildiği için ve potansiyel internet kullanıcıları tarafından da artık bu uzantılar giderek öğrenildiği için kullanımı artışı görülüyor. Örnek olarak Türkiye'de yeni uzantılar arasında lider noktada bulunan .XYZ uzantısı sayesinde her geçen gün daha fazla aktif web sayfası görülebiliyor.

Giderek Büyüyen İkinci El Domain Pazarı

Popüler anahtar kelimeler ile oluşturulan veya jenerik domain olarak adlandırılan alan adları giderek tükenirken, çok akılda kalıcı ve muhteşem domain kayıtları yapmak da zor bir hale geliyor. Ancak bazı kullanıcılar özellikle bu tarz alan adları üzerinde ısrarcı olduklarından dolayı daha önce satın alınmış bu alan adları için normalden daha yüksek rakamlar ödeyebiliyorlar.

Aslında daha önce defalarca bahsedildiği şekilde domain yatırımcılığı ve sektörü giderek geliştiği için ikinci el domain pazarı gibi bir sistem yer alıyor. Günümüzde hem Türkiye'de hem dünyada giderek büyüyen bu pazar içerisinde ortalama olarak popüler uzantılar ile oluşturulmuş anlamlı anahtar kelime öbekleri kullanılmış alan adları takriben 1000 dolar civarında fiyatlarla satın alınabiliyor.

Domain Sorgulama Trendleri ve Yeni Fırsatlar | Atak Domain Hosting

İkinci el domain pazarı, hem domain yatırımcıları için çok önemli bir alan oluştururken hem de güvenli ödeme sayesinde satın alım yapmak isteyen kişiler için profesyonel bir nokta oluşturuyor. Atak Domain olarak da sizin için sunduğumuz bu pazar imkanları sayesinde tamamen güvenilir bir koşulda yasal süreçler yürütülerek ikinci el domain alma şansı yer alıyor. Çok önemli fırsatlar ve güvenilir bir ortam sunulan bu sistem üzerinde her geçen gün önemli bir büyüme sağlanıyor.

Hemen Bir Domain Sorgula ve Kaydet!