Windows Hosting Nedir? Avantajları Nelerdir?
31.05.2023 14:33 697 Görüntülendi

Windows Hosting Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hangi web hosting paketinin sizin için uygun olduğuna karar verirken Windows hosting ve Linux hosting olmak üzere iki ana sunucu seçeneğiniz vardır. Ne olduklarını anlamadığınız veya tam olarak farklılık göstermediğiniz sürece, hemen yanlış seçeneği seçme ve web sitenizin istediğiniz gibi çalışmasını sağlamakta zorluk çekme tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız. 

İşletmeniz için doğru seçimi yapmak için Windows hosting hizmetinin ne anlama geldiği, ne hakkında olduğu veya bir Windows hosting hizmetinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine ilişkin tüm bilgileri bugün bu yazımızda sizin için bir araya getirdik.

Windows Server Nedir?

Windows Server, Microsoft tarafından yayınlanan bir işletim sistemidir. Microsoft Windows'un masaüstü sürümünün sunucu karşılığıdır ve daha iyi esneklik, güvenlik ve güvenilirlik sunar. Bu işletim sistemi, Apache, Nginx, Lighttpd ve Microsoft IIS gibi en yaygın web sunucusu uygulamalarını destekleyebilir.

Bazı eleştiriler alsa da, Windows Server'ın Microsoft'un Azure Bulut hizmetine güç vermesi dikkate değerdir. Performans profilleri değişebilse de, Microsoft Windows, Linux tabanlı sunucularla aynı görevlerin çoğunu gerçekleştirebilir.

Windows Server'ın en güncel sürümü Windows Server 2022'dir. 64 adede kadar çekirdekli işlemci ve 48 TB belleğe kadar donanım yapılandırmalarını destekleyebilir.

Windows Hosting Nedir?

Windows hosting, bir web sitesini veya web uygulamasını Windows işletim sisteminin sunucu sürümünü çalıştıran bir sunucuda barındırmak anlamına gelir. Linux'tan farklı olarak, Windows açık kaynak değildir. Microsoft tarafından oluşturulmuş ve desteklenen bir sunucu işletim sistemidir.

Bu sürümler arasında seçim yapmak, büyük ölçüde ihtiyacınız olan özelliklere ve hosting bütçenize bağlıdır. DataCenter sürümü, Microsoft'un sunduğu tüm özelliklere sahiptir ve nispeten büyük veri merkezlerine sahip büyük işletmeler için ideal bir seçimdir. En önemlisi, sanal makineler (VM'ler) oluşturma yeteneği sunar.

Neden Windows Hosting Satın Almalısınız?

Web sitelerinin çoğu Linux hosting’e güvenir. Bu işletim sistemi hızlı, güvenli ve güvenilir olduğundan, yine de neden Windows hostingi tercih etmeniz gerektiğini merak edebilirsiniz.

Windows hosting popüler olmayabilir, ancak diğer hosting hizmetlerinde olmayan bazı özelliklere sahiptir. Örneğin, web sitenizi ASP.NET gibi Microsoft çerçevelerine dayalı olarak tasarlarsanız, Linux bunu destekleyemez.

Ek olarak, kurumsal düzeydeki bazı şirketler Microsoft SQL Server, MS Access ve diğer veri tabanı yönetimi platformlarına güvenmektedir. Bu şirketler, tüm miraslarını bu Microsoft yığın ürünlerinde depolar.

Windows hosting, bu şirketlerin web sitelerini güçlendirmeleri için tek seçenektir. Yukarıda belirtilen kategorilere giriyorsanız, Windows hosting, verebileceğiniz en akıllı karardır.

Ancak Windows hosting satın aldıktan sonra seçeneklerinizi Microsoft ürünleri ile sınırlandırmamalısınız. Hatta WordPress, Joomla, Drupal, PrestaShop gibi popüler CMS platformlarını da destekler.

Windows Hosting Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Windosws hosting kullanmanının önemli avantajları aşağıdaki şekildedir:

  1. Kullanım Kolaylığı ve Tanıdıklık

Windows en popüler masaüstü işletim sistemidir, bu nedenle çoğu kişi ona aşinadır. Bir Windows makinesi kullanan sıradan bir kişi için, Windows'u sunucularına yüklemek hayatlarını çok daha kolaylaştırabilir. Herhangi bir öğrenme sürecinden geçmek zorunda kalmadan hemen bir şeyler yapmaya başlayabilirler.

Linux sunucuları da temel olarak komutlar kullanılarak kontrol edilirken, Windows sunucuları çok daha sezgisel ve kullanımı daha kolay bir grafik kullanıcı arayüzüne (GUI) sahiptir. Linux komutlarını öğrenmekle uğraşmak istemiyorsanız, Windows hostingi tercih edebilirsiniz.

  1. Microsoft Teknolojileri ile Uyumluluk

Barındırmayı düşündüğünüz web sitesi veya uygulama ASP.NET, MSSQL ve Visual Basic gibi Microsoft teknolojilerine dayanıyorsa, Windows hosting her zaman en iyi seçimdir. Bu teknolojilerden bazıları Linux makinelerde desteklenmez.

Windows sunucuları, SharePoint ve Exchange gibi diğer Microsoft ürünleriyle de entegre olduğundan, bu araçları kullanan işletmeler için ideal bir seçimdir.

  1. Kapsamlı Destek

Windows Server işletim sistemi planlarından herhangi birine abone olduğunuzda, Microsoft'tan müşteri desteği almaya hak kazanırsınız. Forumlara gitmek veya eğitimleri izlemek yerine, genellikle zamanında ve forumlardan daha güvenilir çözümler sunan Microsoft'un destek ekibiyle iletişime geçmeniz yeterlidir. Microsoft ayrıca Windows Server için düzenli güncellemeler de sunar.

  1. Oyun

Sunucunuzda oyun çalıştırmayı düşünüyorsanız, Windows hosting seçmek oldukça akıllıca bir seçimdir. NVIDIA Virtual Machine Image (VMI) sayesinde kullanıcılar, Windows Server işletim sistemi çalıştıran bir sanal oyun makinesine hızla erişebilir. Diğer sunucu işletim sistemlerinde oyun desteği neredeyse yoktur.

Windows Hosting'i Kullanmadan Önce Dikkate Alınması Gerekenler

Windows hosting’in avantajları önemli olsa da, Linux web hosting hizmetleri için standart olmaya devam etmektedir. Windows hosting, sağladığı her şey için mükemmeldir, ama kritik dezavantajları vardır. Windows üzerinde çalışan web siteleri, gerçekten de Linux üzerinde çalışan web sitelerinden daha sık veri ihlallerinin hedefi olmuştur. Sonuç olarak, Linux hosting genellikle web hosting konusunda daha güvenli bir alternatif olarak kabul edilir. Özellikle satışları artırıyorsanız ve kullanıcılarınızdan kişisel veya finansal bilgiler alıyorsanız, güvenlik şirket web siteleri için hayati bir faktördür. Linux web hosting, koruma düzeyinde Windows web hostingden daha iyi performans gösterirken, ikisi arasındaki seçim, web sitesi güvenliğini belirleyen çeşitli yönlerden yalnızca biridir.

Windows Hosting'i Kimler Kullanmalı?

İşletmeler, özellikle de bir süredir var olan ve sitelerini ve diğer sistemlerini bu Windows programı üzerine kuran işletmeler veya diğer büyük işletmeler, Windows hostingin en mantıklı olduğu yerlerdir. Şirketinizin teknolojisi temel olarak Windows'a dayanıyorsa, Windows hosting gerçekten ideal bir hedeftir. Neredeyse tüm mevcut programlarınızla kolayca bütünleşir ve bu nedenle sıfırdan hiçbir şeyi yeniden oluşturmanızı veya yeniden çalışmanızı talep etmez. Kuruluşunuzun tüm sistemlerinizin sorunsuz çalışmasını sağlamak için birlikte çalışan BT uzmanları, Windows hosting işletim sistemine zaten aşina olacaktır.

En İyi Windows Hosting Nasıl Seçilir?

En iyi Windows web hosting sağlayıcısını seçerken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. İş ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmak için birkaç farklı şeye bakmanız gerekir. Buna fiyatlandırma, güvenlik, müşteri desteği ve çalışma süresi garantisi dahildir:

  1. Fiyatlandırma

Windows hosting sağlayıcılarını karşılaştırırken mevcut plan ve fiyatlara bakın. Alternatifleriniz hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bu, iyi bir değer alıp almadığınızı değerlendirmenize yardımcı olur.

  1. Güvenlik

Secure Sockets Layer (SSL) sertifikaları, DDoS saldırı koruması, mevcut yedekleme hizmetleri ve virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayıcılar gibi her hosting sağlayıcısının sunduğu çeşitli güvenlik seçeneklerini karşılaştırın. Web sitenizin ve ziyaretçilerinin güvende olmasını sağlayan özellikler sunan bir hosting şirketi seçin.

  1. Müşteri Desteği

İşletmeniz kesinti sırasında zarar görebilir, bu nedenle hızlı müşteri desteği yanıtları değerlidir. En iyi Windows hosting sağlayıcısı günün her saati müşteri hizmeti sunmalıdır ve 7/24 canlı destek vermelidir.

  1. Çalışma Süresi

Web siteniz için hızlı ve istikrarlı bir ortam büyük bir artıdır. Her web hosting sağlayıcısının çalışma süresi garantisini doğrulamak için birkaç test yapın ve müşteri yorumlarını okuyarak derinlemesine araştırma yapın.

Windows Hosting Hakkında En Çok Sorulan Sorular

  1. Windows neden Linux'tan daha pahalıdır?

Linux hosting, herhangi bir bilgisayara ücretsiz olarak kurulabilen açık kaynaklı bir uygulama olduğu için Windows hosting'den daha ucuzdur. Yine de Windows, kurulum için ücretli bir abonelik gerektirir. Bir Windows lisansının maliyeti yaklaşık 200 dolardır ve genellikle hosting planının fiyatına eklenir.

Windows işletim sistemi ayrıca Linux işletim sisteminden daha fazla disk alanı ve RAM kullanır. Daha fazla kaynak, daha yüksek bir fiyat etiketi anlamına gelir. Ancak, ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak, Windows hosting için ödeme yapmaya değer olabilir.

  1. Web sitesini barındırmak için bir Windows bilgisayarı kullanabilir miyim?

Evet. Windows, web sitelerini yayınlamak için kullanılabilen kendi sunucu yazılımına sahiptir. Birçok sağlayıcı için bir Windows hosting planı satın alabilirsiniz, ancak bu, Linux hostingden daha az yaygındır.

  1. Bir Windows sunucusunda ne tür bir hosting satın alabilirim?

Ana bilgisayara bağlı olarak paylaşımlı paketlerden özel sunuculara kadar her tür hosting mevcuttur.

  1. Windows'ta cPanel kullanabilir miyim?

CPanel, Windows için mevcut değildir, bu nedenle alternatif bir kontrol paneline ihtiyacınız olacaktır. Birçok sağlayıcı Plesk'i sunar, ancak başka kontrol panelleri de mevcuttur.

  1. Windows'ta varsayılan web sunucusu nedir?

Microsoft, Windows Server işletim sisteminde çalışan bir web sunucusuna, IIS'ye sahiptir. Apache Web Sunucusu, IIS'den daha az yaygın olmasına rağmen Windows için kullanılabilir.

  1. Windows hosting nedir?

Windows hosting, Windows işletim sistemine dayanan belirli bir web sitesi hosting hizmetleri kategorisidir. MSSQL veri tabanları, MS Access vb. gibi tüm Windows araçlarıyla uyumludur.

  1. Bilgisayarımda Windows kullanırsam, Windows hostinge ihtiyacım var mı?

Bilgisayarınızda kullandığınız İşletim Sistemi (OS), web sitesi sunucunuzu etkilemez. Sitenizde yüklü olan uygulamaya odaklanmanız gerekir. Bu uygulamalar Linux sunucularıyla uyumlu değilse, Windows hosting tek seçenektir.

  1. Ne zaman Linux yerine Windows hostingi seçmeliyim?

Linux hosting ile çalışmayan birkaç özel durum vardır. Windows hosting, bu gibi durumlarda tek seçenektir. Örneğin, .NET çerçevesini gerektiren bir uygulama kullanıyor olabilirsiniz. ASP.NET platformunu yalnızca Windows sunucusu destekler.

Ek olarak, web sitesi bilgilerinizi MS Access veri tabanında saklamak veya MSSQL sunucusunu kullanmak isteyebilirsiniz. Windows hosting bu durumda doğru seçenektir.

Visual Basic (VB) programlama dili ile çalışırken bir Windows sunucusuna da ihtiyacınız vardır.

  1. Bir Windows sunucusunda ne tür hosting satın alabilirim?

Windows sunucuları her tür hosting paketini destekler. Bunlardan bazıları paylaşımlı hosting, dedicated hosting, VPS hosting’dir.

  1. Windows hosting işletme siteleri için uygun mudur?

Windows hosting planlarımız, nispeten sınırlı sayıda eşzamanlı ziyaretçiye sahip küçük ve orta ölçekli web siteleri, bloglar ve forumlar için idealdir. Çalışma süresinin önemli bir faktör olduğu veya birden çok siteyi çalıştırmak veya daha büyük hacimli trafiği yönetmek için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunuz iş web siteleri için, bulut hosting gibi daha sağlam bir hosting çözümü seçmeyi düşünmeniz önerilir.

  1. Linux hosting ve Windows hosting arasındaki fark nedir?

Linux ve Windows, web sunucularında kullanılan farklı işletim sistemleridir (OS). Temel olarak Linux web hosting, Linux işletim sistemi çalıştıran bir sunucu kullanır ve Windows hosting, Windows işletim sistemine sahip bir sunucu kullanır. Bazı web siteleri Linux tabanlı sunucular için daha uygundur, bazıları ise Windows için daha uygundur. Bir hosting platformu seçmeden önce hangisinin sizin için en iyi olduğunu anlamanız önemlidir.

Web siteniz PHP ve MySQL kullanıyorsa veya WordPress ve Magento gibi açık kaynaklı platformlara dayanıyorsa, Linux web hosting doğru seçimdir. ASP.NET, MS Access ve MS SQL veri tabanları gibi Microsoft teknolojileri kullanılarak geliştirilen web siteleri için Windows web hosting doğru bir seçimdir.

  1. Web sitemi barındırmak için neden Windows web hosting seçmeliyim?

Windows hosting, ASP.net, .NET Core, MSSQL, MS Access vb. kullanan ve sınırlı sayıda ziyaretçisi olan web siteleri için ideal bir çözümdür. Bunun dışında, CGI, ISAPI veya COM gibi herhangi bir Windows bileşenini kullanmak isterseniz, bir Windows hosting platformu seçmeniz gerekebilir.

  1. Windows sunucu barındırma neden bu kadar güçlü?

Windows sunucu barındırmayı bu kadar güçlü yapan bir özellik, yüksek performanslı ASP.NET web uygulama çerçevesidir. Windows hosting, iletişime yardımcı olan ve proje geliştirmeyi kolaylaştıran SharePoint ve Exchange gibi diğer Microsoft araçlarıyla da entegre olur.

Windows barındırmanın bu kadar güçlü olmasının diğer nedenleri arasında kullanımı ve güncellenmesi kolay olması, .NET çerçevesini desteklemesi ve Windows web hosting hizmetinin Plesk kontrol paneliyle birlikte gelmesi yer alır.