Framework Nedir? Dünyada En Yaygın Kullanılan Frameworkler
23.11.2023 15:36 559 Görüntülendi

Framework Nedir? Dünyada En Yaygın Kullanılan Frameworkler

Piyasada bu kadar çok farklı programlama dili ve aracı varken, her şeyi bağımsız olarak öğrenmek çok zor olabilir.

Bir framework, yazılımı daha hızlı ve kolay bir şekilde geliştirmenize yardımcı olan bir araç ve kütüphaneler koleksiyonudur. Bir framework size kodunuz için yapının yanı sıra kullanabileceğiniz önceden oluşturulmuş işlev ve kütüphaneler sağlar. Bu, uzun vadede size çok fazla zaman kazandırabilir.

Piyasada birden fazla framework türü mevcuttur, bu nedenle size en uygun olanı bulmak için biraz araştırma yapmanız çok önemlidir. 

Kullandığınız dil veya araçlar ne olursa olsun, bir framework bir programcı olarak hayatınızı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Halihazırda bir framework kullanmıyorsanız, mevcut en iyi seçeneklerden bazılarına göz atabilir ve bunları deneyebilirsiniz.

Framework Nedir?

Framework, son yıllarda son derece popüler hale gelen bir programlama aracıdır. Daha modüler ve yeniden kullanılabilir kod yazmanıza olanak tanır, bu da uygulamanızın bakımını kolaylaştırır. Bir framework, işleri yapmak için standart bir yol sağlayan bir kod koleksiyonudur. Framework'ler, kendi programlarınızı oluşturmak için kullanabileceğiniz bir dizi sınıf, nesne ve yöntem sunar.

Kodunuz için bir yapı sağlar, böylece her yeni program oluşturduğunuzda baştan başlamak zorunda kalmazsınız. Bir framework kullanmak size zaman ve çabadan tasarruf sağlayacaktır, çünkü aksi takdirde kendi başınıza halletmeniz gereken düşük seviyeli ayrıntılarla ilgilenir. Bu da uygulamanızın kritik kısmına odaklanmanızı sağlar.

Projeniz için doğru çerçeveyi seçmek zor olabilir, ancak ihtiyaçlarınıza uygun olanı bulmaya değer. Mükemmel bir çerçeve, bir programcı olarak hayatınızı çok daha kolaylaştırır ve daha iyi yazılım uygulamaları oluşturmanıza yardımcı olur.

Yazılım Geliştirmede Çerçeveler Neden Kullanılır?

Yazılım geliştirme söz konusu olduğunda, çerçeveler geliştiricilerin kullandığı temel araçlardan biridir. Yazılım oluşturma sürecini daha hızlı hale getiren geliştirme için bir yapı sağlar.

Her birinin avantajları ve dezavantajları olan birçok farklı çerçeve türü mevcuttur. Seçeceğiniz çerçeve türü, özel ihtiyaçlarınıza ve gereksinimlerinize bağlı olacaktır.

İyi Bir Framework'ün Özellikleri Nelerdir?

İyi bir framework, kodunuz için iyi hazırlanmış bir dizin yapısı sağlayarak projenizi düzenli ve gezinmesi kolay tutmanıza olanak tanır. 

Geliştirme sürecinizi kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz bir dizi araç ve kütüphane sunar. Bu araçlar bağımlılıkları yönetmenize, kodunuzu derlemenize, testleri çalıştırmanıza vb. yardımcı olabilir.

Ek olarak, iyi bir framework size framework'ün farklı özelliklerinin nasıl kullanılacağını açıklayan net bir dokümantasyon da sağlayacaktır. Bu dokümantasyon, yeni bir framework'e ilk başladığınızda size çok fazla zaman kazandırır.

Framework’ün Özellikleri

  1. Framework'ler tekrarlayan kodları ortadan kaldırır ve ortak görevleri kolaylaştırır

Framework’ler modülerdir, yani bir çerçevenin yalnızca ihtiyacınız olan kısımlarını kullanabilir ve sorununuz için geçerli olmayan kısımlarını göz ardı edebilirsiniz. Bu, her projede tüm işlevselliğini çoğaltırsanız kodun uygulanmasını ve bakımını çok daha kolay hale getirir.

Framework’ler yeniden kullanılabilir, çünkü bir hata mesajı görüntüleme veya veri kaydetme gibi ortak görevler etrafında inşa edilirler, böylece başka biri benzer bir görevin tamamlanmasına ihtiyaç duyduğunda, her seferinde sıfırdan kendi kodunu yazmak yerine çerçevenizi yeniden kullanabilir.

  1. Framework'ler genellikle geliştirme sürecini hızlandırır

Framework, belirli bir görevi yerine getirmenize yardımcı olmak için tasarlanmış yeniden kullanılabilir bir kod kümesidir. Genellikle oturum açma veya bir API'ye bağlanma gibi yaygın sorunlara önceden yazılmış çözümler sunarak geliştirmeyi hızlandırır, böylece aynı kodu tekrar tekrar yazmak zorunda kalmazsınız.

Framework’leri kullanmak, diğer projelerden şablon kodu kopyalamak veya bir sorunu çözmenin en iyi yoluna kendiniz karar vermek yerine projenizin benzersiz bölümlerine odaklanmanıza da yardımcı olur. Bu, özellikle belirli bir kütüphane veya araç setinin tam olarak nasıl kullanılması gerektiği konusunda rehberlik arıyorsanız yararlı olabilir.

  1. Framework’ler esnek ve modülerdir

Bir framework, uygulama oluşturmak için kullanabileceğiniz bir sınıflar ve yöntemler koleksiyonudur. Kodu daha yapısal bir şekilde yazmanızı sağlar, bu da diğer insanların kaynak koduna bakarak çerçevenin ne yaptığını bildikleri için anlamalarının daha kolay olacağı anlamına gelir. 

Bir framework kullanmanın en iyi yolu, kendi uygulamanızı sıfırdan oluşturmaktır, böylece başka herhangi bir yazılım paketine veya kütüphaneye bağımlılık olmaz. Bu, ürününüzü kullanmak isteyen herkes için kolaylık sağlar. Ancak bazen yeni bir şey inşa etmeye başlamadan önce mevcut bir çözüme ihtiyaç duyarsınız; işte bu noktada framework'ler devreye girer.

  1. Framework’ler ölçeklenebilirliğe yardımcı olur

Bir framework, birleşik bir API ve kod tabanı ile büyük ölçekli uygulamalar oluşturmanıza olanak tanıyan bir soyutlama katmanıdır. Bir framework kullandığınızda, tüm iş sizin için diğer geliştiriciler tarafından zaten yapılmış olduğundan, uygulamanızı genişletmek veya gelecekte yeni özellikler oluşturmak çok daha kolay hale gelir. Bu da ölçeklenebilirliği, her şeyi sıfırdan yazmaya çalıştığınız ya da AngularJS/ReactJS gibi farklı teknolojiler kullandığınız durumlara kıyasla çok daha kolay ve daha az zaman alıcı hale getirir.

  1. Framework'ler açık kaynak kodlu, kullanımı ücretsiz ve binlerce diğer geliştirici tarafından test edilmiş olabilir

  • Açık kaynak, kodu elinize almanın ve değişiklik yapmanın mükemmel bir yoludur.
  • Ücretsiz kullanım, bunun için ödeme yapmak zorunda olmadığınız anlamına gelir.
  • Binlerce diğer geliştirici tarafından test edilmiş olması, ilk etapta çalışma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
  • Hata raporları veya çekme istekleri göndererek çerçevenin geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz.
  1. Frameworkler genellikle topluluk odaklıdır

Çerçeveler genellikle topluluk odaklıdır. Farklı diller ve platformlar için birçok açık kaynaklı çerçeve mevcuttur; başlangıç noktası olarak bir tanesini kullanabilir ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilir veya projeye bir şekilde katkıda bulunabilirsiniz. Mevcut çerçeveleri kendi özel çerçevenizi oluşturmak için bir şablon olarak da kullanabilirsiniz.

  1. Her şeyi sıfırdan yazmak yerine bir çerçeve kullanmak neredeyse her zaman daha iyi bir seçimdir

Framework'ler genellikle süper esnek ve modülerdir, bu yüzden farklı durumlarda fazla çaba harcamadan kullanılabilir. Ayrıca daha güvenli olma eğilimindedirler, bu da kodunuzun çerçevenin kendisindeki hatalar nedeniyle kırılma veya güvenlik açıklarına sahip olma olasılığının daha düşük olacağı anlamına gelir. Çoğu framework ayrıca test ve hata ayıklamayı aynı şeyleri manuel olarak yapmaktan daha kolay hale getiren kullanımı kolay araçlar sunar ve bu size genel olarak çok zaman kazandırabilir.

Framework'lerin Avantajları

  • Framework'le0r web siteleri, uygulamalar ve programlar oluşturmayı daha erişilebilir hale getirir. Bu sayede her kod parçasını sıfırdan yazmak zorunda kalmazsınız. Bunun yerine, yalnızca düzenlemeniz gereken kod bölümünde değişiklik yapmanız gerekir.
  • Zaman tasarrufu sağlar. Saatlerce veri girişi yapmaktan ve hataları düzeltmekten kaçınabilirsiniz.
  • Web framework'leri uygun maliyetlidir. Node.js'den ASP.NET'e kadar en popüler çerçevelerin neredeyse tamamı açık kaynaklıdır. Bunlara ücretsiz olarak erişebilir ve gerektiğinde değişiklik yapabilirsiniz.
  • Güvenlidir. Birçok framework, kodlamanın bir yolunun daha iyi olduğu zihniyetiyle çalışır ve güvenlik de bu nedenlerden biridir. Güvenlik önlemleri genellikle varsayılan olarak güçlüdür, yani geliştiricilerin kodlarının bir web sitesini saldırıya açık bırakması konusunda endişelenmeleri gerekmez.

Framework'lerin Dezavantajları

  • Geliştiriciler için en büyük dezavantaj, bunlara bağlı öğrenme eğrisi olabilir. Tek bir JavaScript çerçevesi yoktur. Bunun yerine AngularJS, Ember.js ve Express.js bunlardan birkaçıdır. Her framework'ün kendi kuralları ve kullanımları vardır, bu nedenle tam yığın geliştiricilerin bile birden fazla web framework'ünde nasıl gezineceklerini ve her birine nasıl uyum sağlayacaklarını öğrenmeleri gerekir.
  • Önceden oluşturulmuş herhangi bir yapının sınırlamaları ile birlikte gelir. Bunun güvenlik ve hız gibi avantajları büyük bir değiş tokuş olsa da, kodunuzu çerçeveye uyacak şekilde ayarlamanız gerekir. Bazı geliştiriciler de bunlara bir tür bağımlılık geliştirir. Çalışabileceğiniz veri türü veya bilgiye nasıl erişeceğiniz konusunda sınırlamalar olabilir.
  • Genel olarak, çerçeveler web uygulaması geliştirme için gerekli kabul edilir. Geliştiricilerin birden fazla dilde çalışmasını ve verimli bir şekilde çalışmasını kolaylaştırırlar. Çok az geliştirici iyi bir neden olmaksızın framework'lere tamamen karşı çıkar.

Dünyada En Yaygın Kullanılan Frameworkler

Aşağıdaki listede dünyada en yaygın kullanılan framework’leri bulabilirsiniz:

  1. Angular

Angular, piyasadaki en popüler web geliştirme çerçevelerinden biridir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Google tarafından oluşturulan bu istemci tarafı TypeScript tabanlı çerçeve, basit uygulamalardan milyonlarca kullanıcısı olan sofistike çözümlere kadar tek web uygulamaları geliştirmek için güvenilir ve hızlı bir yol sağlayan MVC modelini takip eder.

Angular, web bileşenleri standardına dayandığı için, daha sonra istediğiniz zaman yeniden kullanabileceğiniz bireysel özel HTML öğelerini kapsüllemenize olanak tanıyan modüler ve ölçeklenebilir bir çerçevedir. Ek olarak, Angular açık kaynak kodludur, bu da projelerinizi onunla ele almak için yeterli esnekliğe ve yardım için başvurabileceğiniz birçok mevcut kaynağa sahip büyük bir topluluğa sahip olacağınız anlamına gelir.

2 ASP.NET/ASP.NET Core

Üstün performans arayan herkes, ASP.NET ve ASP.NET Core olmak üzere iki harika web geliştirme çerçevesine bakabilir. İlki, kod tamamlama, çok faktörlü kimlik doğrulama ve web sayfası şablonlama sözdizimi gibi özelliklerle web geliştirme yeteneklerinizi artıran araçlar ve kütüphanelerle .NET'in temel işlevselliğini genişletmek için harika bir seçenektir.

ASP.NET Core ise ASP.NET'in yalnızca Windows'a özel önceki sürümlerinin yeniden tasarlanmasıdır ve açık kaynaklı bir alternatiftir. Hem ASP.NET hem de ASP.NET Core, modern web ve hizmetler geliştiren ve bunu yapmak için Windows, Linux, macOS veya Docker kullanan web geliştiricileri için harikadır.

  1. Express

Popüler MEAN yığınının bir parçası olan minimalist ve tartışmasız bir çerçeve olan Express, Node.js için fiili sunucu çerçevesidir. Bu kesinlikle en önemli iki özelliği ile ilgilidir: ne kadar minimal olduğu ve ne kadar güçlü olabileceği (eklentiler aracılığıyla). Buna Express'in olağanüstü bir performansa sahip olduğu gerçeğini de eklerseniz, Express'in neden bu kadar iyi bir çerçeve olduğunu anlayabilirsiniz.

Sahip olduğu özellikler ve sağladığı çeşitli HTTP yardımcı metotları onu iki ana amaç için harika bir alternatif haline getirir. Birincisi, Express web ve mobil uygulamalar oluşturmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. İkincisi, sağlam API'ler geliştiren herkes için rakipsizdir, çünkü bunu hızlı ve kolay bir şekilde yapmalarını sağlar.

  1. Vue

Vue, birçok güçlü şey yapmak için kullanabileceğiniz bir başka basit JavaScript çatısıdır. Bu MVC ön uç çerçevesinin basitliği, Vue'nun aşamalı bir çerçeve olmasından kaynaklanmaktadır. Bu, aşamalı olarak benimsenebilir olduğu veya daha basit bir ifadeyle, Vue'nun çekirdek kütüphanesinin yalnızca MVC'nin Görünüm katmanında çalıştığı anlamına gelir. İşlevselliğini genişletmek için, diğer kütüphaneler veya projelerle entegre edebilirsiniz, bunu yapmak çok kolaydır.

En temel düzeyde Vue, kullanıcı arayüzleri oluşturmak için harikadır. Ancak onu modern araçlar ve destekleyici kütüphanelerle birleştirirseniz, karmaşık ve sofistike Tek Sayfalı Uygulamalar oluşturmak için de kullanabilirsiniz.

  1. Django

Django, hızlı geliştirme döngüleri için çok yönlü özellikler sunar. Bunu Python kullanarak yapar, bu da bu üst düzey çerçevenin oluşturduğunuz tüm bileşenlerin yeniden kullanılabilirliğine odaklanmasını sağlar. Ayrıca Django, "kendini tekrar etme" ilkesine odaklanması nedeniyle daha az kod kullanmanıza olanak tanır.

Django, en yaygın kullanılan programlama dillerinden birini kullanmasının yanı sıra, uygulamalarınıza sağladığı artan güvenlik seviyesi nedeniyle bir geliştiricinin favorisidir. Ayrıca, bu çerçeve son derece esnek ve ölçeklenebilirdir, bu da karmaşıklıklarına bakılmaksızın web uygulamalarını kısa sürede kolayca oluşturmanıza olanak tanır.

  1. Laravel

Laravel kendisini web geliştiriciler için bir PHP çatısı olarak görür ve çoğunlukla bu vaadini yerine getirir. Etkileyici ve zarif bir sözdizimine sahip olan bu çerçeve, Rails ve Sinatra gibi diğer popüler web çerçevelerinden en kullanışlı olanları bir araya getirir. Symfony'ye dayanan Laravel, bir MVC modeli kullanır ve büyük ve sağlam uygulamalar oluşturmak için kullanabileceğiniz kapsamlı bir araç seti sağlar.

Böylece, kimlik doğrulama, önbelleğe alma, oturumlar ve yönlendirme gibi yerleşik yeteneklerini kullanarak web geliştirmenizi basitleştirmek için Laravel'i kullanabilirsiniz. Ayrıca, tüm uygulamalarınızın zorlu görevlere hazır olduğundan emin olmak için entegre birim testi desteğini kullanabilirsiniz.

  1. Bootstrap

Bootstrap, HTML, CSS ve JavaScript mobil öncelikli, ön uç web geliştirme çerçevesinin piyasadaki en iyilerden biri olduğunu iddia eden bir kullanıcı tabanına sahiptir. Bunun nedeni, duyarlı bir ızgara sistemi ve herhangi bir projeye çok fazla karmaşıklık getiren JavaScript eklentileri de dahil olmak üzere çok sayıda yerleşik tema ve işleve sahip, kullanımı kolay bir araç olmasıdır.

Ön ucu kolayca özelleştirmenize ve web bileşenlerinin web tarayıcılarında aynı şekilde görüntülenmesini sağlamanıza olanak tanıdığından, bilgilendirici web sayfalarının geliştirilmesini basitleştirmek için kullanabilirsiniz. Bir de Bootstrap'in ihtiyaçlarınıza göre uyarlayabileceğiniz düzen bileşenleri var.

  1. FuelPHP

FuelPHP topluluk odaklı olmayı amaçlamaktadır, yani çerçevenin geliştirilmesiyle işbirliği yapan, hataları tespit edip düzelten ve yeni özellikler ekleyen birçok katılımcısı vardır.

FuelPHP'de bulacağınız en önemli özelliklerden biri, içerik yapılarının "widget'laştırılmasına" olanak tanıyan HMVC için tam desteğe sahip bir MVC çerçevesi olmasıdır. Bu son derece kullanışlı bir özelliktir, çünkü sizi düzenleri çoğaltmak ve değiştirmek zorunda kalmaktan veya birden fazla sayfada belirli içerik parçalarını görüntülemek için kendi widget'larınızı oluşturmaktan kurtarır.

  1. Spark

Spark, basit bir Java ve Kotlin web uygulaması mikroframework'üdür ve ana hedefi, hızlı geliştirmeyi minimumda tutan etkileyici bir sözdizimi sağlamaktır. Aslında Spark, ayrıntılı kodlara bakmak zorunda kalmadan JVM'nin gücünden yararlanmanıza olanak tanır.

Ayrıca, Spark mikro hizmetler için harika bir alternatiftir, çünkü REST API'lerinizi oluşturmanıza ve sadece birkaç satırda JSON sunmaya hazır olmanıza yardımcı olabilir. Hepsi bu kadar değil, aynı zamanda hem arka uç hem de ön uç uygulamalarını bir anda oluşturmak için şablon motorlarını da destekler.

  1. React Native

React Native, React'in en iyi yönlerini yerel geliştirme ile birleştirmek için bir araya getirir. Sonuç olarak Android, iOS veya UWP projeleri üzerinde çalışmak için kullanabileceğiniz çok yönlü bir framework ortaya çıkar.

Önceki framework'lerde olduğu gibi React Native, uygulamanızdaki bileşenlerin platforma özel sürümlerini oluşturmanıza olanak tanır, böylece yalnızca farklı platformlar arasında sorunsuz bir şekilde paylaşabileceğiniz tek bir kod tabanı oluşturmanız gerekir. Bunun nedeni, agnostik yerel bileşenler içermesi ve React bileşenlerinin API'lerle etkileşim kurmak için yerel kodu sarmasıdır.