Paylaşımlı Hosting Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
03.05.2023 12:09 1.703 Görüntülendi

Paylaşımlı Hosting Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Paylaşımlı hosting, web sitelerini barındırma söz konusu olduğunda popüler bir seçimdir. Bu yüzden bu yazımızda paylaşımlı hostingin sizin için doğru olup olmadığını belirlemek için bilmeniz gereken her şeyi detaylıca anlatacağız.

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Paylaşımlı Hosting Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? | Atak Domain

Adından da anlaşılacağı gibi, paylaşımlı hosting, kullanıcıların çeşitli web siteleri için aynı sunucuyu paylaştığı bir hosting hizmeti türüdür, yani aynı hosting sunucusunun birkaç web sitesi tarafından kullanıldığı hizmetlere, paylaşımlı hosting denir. 

Temel olarak, kaynaklar (CPU, bellek, disk alanı vb.) paylaşılır ve maliyet, o sunucunun tüm kullanıcıları arasında eşit olarak ücretlendirilir.

Kullanıcılar, paylaşımlı bir sunucunun bir bölümünü alır. Paylaşımlı hosting kullanan herkes, hosting sağlayıcısı tarafından sunulan disk alanı, FTP hesapları, aylık trafik ve ek eklentiler gibi özelliklere erişebilir. Sistem kaynakları, sunucudaki kullanıcılar tarafından isteğe bağlı olarak paylaşılır.

Shared Hosting Nasıl Çalışır?

Paylaşımlı hosting, birden çok web sitesinin bir sunucuda barındırıldığı bir barındırma türüdür. Disk alanı, CPU ve bellek gibi kaynaklar paylaşılır ve maliyetler o sunucudaki tüm kullanıcılar arasında paylaştırılır.

Paylaşımlı hostingin bu kadar ekonomik olmasının nedeni budur. Paylaşılan bir sunucu yüzlerce web sitesini barındırabilir, ancak kaynaklar paylaşıldığı için trafik almayan veya önemli ölçüde alan gerektirmeyen daha küçük web siteleri için en uygun seçenektir.

Paylaşımlı Hosting Ne Zaman Kullanılmamalıdır?

Paylaşımlı hosting, popüler çerçevelerin (örn. WordPress) temel yapılandırmalarla kusursuz bir şekilde çalışmasına izin verecek şekilde ayarlanmıştır.

Bu nedenle, şu anda sunucuda kurulu olmayan özel bir site çerçevesi kullanmak istiyorsanız veya sunucu kaynaklarını belirli web sitesi görevleri için optimize etmek istiyorsanız, paylaşımlı hosting sizin için uygun olmayabilir. Daha fazla özelleştirmeye izin vereceklerinden özel veya VPS hosting ile daha iyi durumda olursunuz.

Yazılım yüklemek veya yapılandırmak için kök erişimine ihtiyacınız varsa, muhtemelen en iyi tercih paylaşımlı hosting kullanmamaktır.

Paylaşımlı Hosting'in Avantajları Nelerdir?

Paylaşımlı Hosting Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? | Atak Domain

Aşağıdaki listede paylaşımlı hosting’in bazı avantajlarını bulabilirsiniz:

  1. Uygun Maliyet

Paylaşımlı hostingin en büyük avantajı uygun maliyetli olmasıdır. Bu tür barındırmada sunucunun minimum kısmı kullanıldığından, servis sağlayıcı kolayca kar eder ve size rekabetçi bir şekilde hizmet sunar.

  1. Basitlik

Paylaşımlı hostingin en popüler barındırma olmasının bir başka nedeni de basitliğidir. Bu tür hostingde, veri merkezindeki sunucu ve ilgili donanımın bakımı ana bilgisayar tarafından yapıldığından, sunucu çalıştırma konusunda bilgisi veya teknik uzmanları olmayan kişiler için idealdir.

  1. Kontrol Paneli

Hemen hemen tüm paylaşımlı hosting planları, cPanel veya Plesk gibi basit ama güçlü bir kontrol panelleri gelir. Kontrol paneli ile veri tabanlarını, FTP erişimini veya e-posta hesaplarını kolayca oluşturabilirsiniz. Kontrol paneli ile web sitesinin yönetimi oldukça kolaydır.

  1. Teknik Destek

Paylaşımlı hosting hizmeti sağlayıcısı size bağlantı sunar ve tüm çok yönlü sunucu yönetim işlerini yönetir. Bunun dışında, web sitesi oluşturucuları ve kontrol paneli yazılımı gibi özel araçlar, hosting ortamını kavramayı kolaylaştırır ve sitenizin emin ellerde olmasını sağlar.

  1. Yükselmesi Kolay

Paylaşımlı hosting, web hosting için mevcut en temel seçenek olsa da, bu aynı zamanda yükseltme için geniş fırsatlar olduğu anlamına gelir. Daha fazla trafik almaya başlarsanız veya sitenizi genişletmek istiyorsanız, bir sonraki hosting planına kolayca yükseltme yapabilirsiniz. Bu, sunucunuza bir e-posta göndermek kadar basittir.

  1. Yerleşik cPanel

cPanel sayesinde web hosting görevlerinizi kolayca yönetebilirsiniz. Paylaşımlı hosting ile yerleşik bir cPanel, kontrolü kolaylaştırabilir, e-postaların, veri tabanlarının, alan adlarının ve daha fazlasının kurulumunu basitleştirebilir.

Paylaşımlı Hosting'in Dezavantajları Nelerdir?

Paylaşımlı Hosting Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? | Atak Domain

Aşağıdaki listede paylaşımlı hosting’in bazı dezavantajlarını bulabilirsiniz:

  1. Güvenlik Sorunları

Paylaşımlı hostingin en büyük dezavantajı, azaltılmış güvenlik düzeyidir. Diğer birkaç web sitesi de sunucuyu sizinle paylaştığından, güvenlik endişeleri riski çok daha fazladır.

  1. Hız Sorunu

Paylaşımlı hostingin en önemli sorunlarından biri hızdır. Bunun nedeni sunucu kaynaklarını, RAM'i ve CPU'yu paylaşan birçok kullanıcının işleri yavaşlatabilmesidir. Ayrıca, sunucuda popüler bir web sitesi varsa, sunucu kaynakları ve tekil IP adresi nedeniyle diğer tüm siteleri etkilenir.

Bu, web hosting sağlayıcınıza göre değişir ancak daha yavaş bir site için hazırlıklı olmanız gerekir. Ancak, çok fazla ziyaretçi almıyorsanız veya hıza pek önem vermediğiniz kişisel bir web siteniz varsa, bu çok büyük bir faktör olmayabilir.

  1. Sunucu Çökmeleri

Paylaşımlı hosting ile ilgili yaygın sorunlardan biri de, sunucu çökmeleridir. Bu çökmeler, siteler aşırı CPU ve RAM kullandığında ortaya çıkar.

Daha da önemlisi, hosting şirketlerinin çoğu sorunu çözmek için hızlı olmamasıdır. Bu çoğu şirket için yaygın bir olaydır ve yüksek bir öncelik değildir.

Tabii ki, bazı güvenilir hosting sağlayıcıları sorunu çözer ve hatta tüm sunucu kaynaklarını kullanan bir web sitesini yasaklar. Bir hosting sağlayıcısının bu gibi sorunlar için incelemeleri veya iyi bir müşteri desteği varsa, sorunu hızlı bir şekilde çözmeyen bir hosting sağlayıcısına kıyasla bunları kullanmaya değer olabilir.

  1. Program Yükleme Yetkisi Yok

Paylaşımlı hostingde sunucunun bakımı başka bir şirket tarafından yapıldığından, sunucunuzun bakımı için istediğiniz bir programı indirmenize veya çalıştırmanıza izin verilmez.

  1. Sınırlı Özelleştirme

Paylaşımlı hosting, özel sunuculardan çok daha az özelleştirme sunar. Hiçbir yazılımı istediğiniz gibi kullanamazsınız. Hosting sunucusunu istediğiniz gibi kullanmak isterseniz, o zaman hosting planını değiştirmeniz gerekir.

  1. Sorunları Çözmek Daha Uzun Sürebilir

Sorunlar bazen hızlı bir şekilde belirlenemez ve bu durum, çalışma süresini önemseyen web siteleri için sinir bozucu hale gelir.

Bir hosting şirketinin hizmet dışı kalma sürelerini veya herhangi bir sorunu çözecek personeli olsa bile işlerin çözülmesi biraz zaman alabilir.

Kimler Paylaşımlı Hosting Kullanmalıdır?

Paylaşımlı Hosting Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? | Atak Domain

Paylaşımlı hosting, gelişmiş yapılandırmalar veya yüksek bant genişliği gerektirmeyen küçük web siteleri, bloglar ve düşük trafikli web siteleri için en iyi seçimdir. Ayrıca, yüksek derecede güvenilirliğe ihtiyaç duymayan ve sunucuda meydana gelen olayların bir sonucu olarak bir miktar kesinti ile idare edebilen web siteleri için de iyidir.

Paylaşımlı hosting için paketler genellikle özellikler ve destek açısından minimum düzeydedir, ancak çoğu zaman kullanıcılar ek maliyetler karşılığında yükseltme yapabilir.

Genellikle, küçük web siteleri için gereken tek şey paylaşımlı hostingdir. Ancak, bir web sitesi büyürse ve daha fazla trafik getirmeye başlarsa, genellikle yönetilen veya özel sunucu barındırmaya yükseltme yapmak gerekir.

Shared hosting, tüm avantajları nedeniyle bütçe bilincine sahip yeni site sahipleri ve küçük, düşük trafikli siteleri olan herkes için mükemmel bir şekilde çalışabilir.

En İyi Paylaşımlı Hosting Sunucusu Nasıl Seçilir?

Web sitenizi barındırmak için doğru şirketi seçmek, muhtemelen web sitenizi kurarken vereceğiniz en önemli karardır. Web siteniz için bir hosting sağlayıcısına karar verirken göz önünde bulundurmanız gerekenler aşağıdaki şekildedir:

  1. İhtiyaç ve gereksinimler

Hosting sağlayıcınızı araştırmaya başlamadan önce mevcut gereksinimlerinizin ne olduğu ve gelecekteki ihtiyaçlarınızın ne olacağı konusunda iyi bir anlayışa sahip olmanız gerekir.

Bu, doğru soruları sormanıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir plan seçmenize olanak tanır. Kendinize sormanız gereken sorulardan bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Hangi platformu kullanacaksınız? WordPress çoğu sistemde çalışır, ancak özel olarak oluşturulmuş bir web sitesi kullanıyorsanız, bunun sunucunuzun sistemiyle uyumlu olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Şu anda ne kadar trafik alıyorsunuz ve tahmini büyümeniz nedir? Yeni hosting planınızın trafiğinizi kaldırabileceğinden emin olmanız gerekir, aksi takdirde kötü performans gösteren bir siteniz olacaktır.
  • Teknik desteğe ihtiyacınız olacak mı? Bir web sitesi çalıştırmanın teknik yönleri konusunda bilgili değilseniz, 7/24 destek sunan bir hosting sağlayıcı aramanız gerektiği anlamına gelir.
  • Ne tür içerikler yayınlayacaksınız? Yüksek çözünürlüklü görüntüler ve etkileşimli medya yayınlıyorsanız, bunu barındırabilecek bir hosting planına ihtiyacınız olacaktır.
  • Belirli özelliklere ve eklentilere ihtiyacınız var mı? Çoğu hosting sağlayıcısı, çok çeşitli ek özellikler sunar, ancak neye ihtiyacınız olduğunu biliyorsanız yardımcı olacaktır.

 

  1. Güçlü çalışma süresi

Bir sunucunun kullanılabilir olduğu süre (yani web sitenizin kullanılabilir olduğu) çalışma süresi olarak adlandırılır. Bu genellikle sistem güvenilirliği ve bakım kalitesinin bir ölçüsü olarak tanımlanır, bu nedenle bir hosting sağlayıcısı ararken tartışmasız en önemli ölçüttür.

Bazı siteler ara sıra kapalı kalma sürelerinden kurtulabilse de, sorunsuz yanıt verme gerektiren bir site çalıştırıyorsanız, güvenilir çalışma süresi oranlarına sahip bir hosting planına ihtiyacınız vardır. Ayrıca bu durum SEO'yu da etkiler, bu nedenle optimizasyon çabalarına para ve zaman harcıyorsanız, yüksek çalışma süresi oranları önemlidir.

  1. Müşteri desteği 

Profesyonel müşteri desteği, web sitenizin sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlama konusunda ciddiyseniz hayati bir önem taşır.

Siteniz aniden çökerse veya bir hatayla karşılaşırsanız, müşteri desteğiyle iletişime geçip sorunu hızlı bir şekilde çözmeniz gerekir. Bu özellikle çok fazla teknik bilginiz yoksa önemlidir. Çünkü ihtiyaç duyduğunuz her an yardım alabileceğiniz anlamına gelir.

Bir sağlayıcının müşteri desteği konusundaki itibarının nasıl olduğunu öğrenmek için incelemeleri okuyabilir, aynı zamanda destek ekibiyle iletişim kurmak için hangi seçeneklerin mevcut olduğunu da kontrol edebilirsiniz (ör. e-posta, ücretsiz telefon numarası, canlı sohbet).

  1. Güvenlik önlemleri 

İster butik bir pastane ister bir e-ticaret mağazası kurun, güvenlik taviz verebileceğiniz bir konu değildir. Web siteniz bir siber saldırıya uğradıysa veya kötü amaçlı yazılım bulaştıysa, işinizi ve itibarınızı tehlikeye atma riskiniz vardır. Kullanıcıların bir güvenlik ihlalinden sonra bir web sitesini tekrar ziyaret etmesi pek olası değildir.

Çoğu hosting sağlayıcısının siber güvenlik saldırılarına ve izinsiz girişlere karşı koruma önlemleri vardır, ancak SSL şifreleme, DDoS önleme, güvenilir bir yedekleme ve geri yükleme sistemi gibi güvenlik özellikleri, bir hosting sağlayıcısından beklemeniz gereken tüm özelliklerdir.

  1. Ölçeklenebilirlik 

İşinizi büyütmeyi planlıyorsanız veya trafikte bir artış olacağını düşünüyorsanız, genişleme ve kolay yükseltmeler için alan sunan bir sağlayıcı aramanız gerekir.

Paylaşımlı hosting planlarının çoğunun çeşitli varyasyonları vardır, bu nedenle yükseltmesi genellikle oldukça kolaydır.

Bu noktada seçtiğiniz hosting planındaki sınırlamaları kontrol etmek ve bu plan için sonraki katmanların ne olduğunu ve yükseltmeler ve eklentiler için başka hangi seçeneklerin mevcut olduğunu öğrenmektir.

En Güvenilir Hosting Sağlayıcısı: Atak Domain

Atak Domain, Türkiye’deki en popüler ve iyi bilinen hosting şirketlerinden biridir. Paylaşımlı hosting yanı sıra WordPress, yönetilen ve bayi hosting hizmetleri sunar. Ayrıca Linux tabanlı paylaşımlı hosting paketleri de bulunur.

Atak Domain ile barındırmanın en büyük avantajlarından biri de, 7/24 müşteri desteği ve güvenilirliğidir. Herhangi bir sorun ortaya çıkarsa, teknik destek ekibimiz sorunu çözmek için oldukça hızlı hareket eder.

Atak Domain, uygun fiyatlarla kaliteli ve güvenilir hizmet konusunda sağlam bir üne sahip, paylaşımlı hosting için birinci sınıf bir seçenektir. 

En İyi Fiyatlarla Hosting Satın Alın!