Rusya'da İş Kurmak - Rusya'da Nasıl İş Kurulur?
26.03.2020 16:22 10356 Görüntülendi

Rusya'da İş Kurmak - Rusya'da Nasıl İş Kurulur?

Rusya’da iş yapmak isteyen yabancı bir kişi veya şirketseniz, işe başlamak için ne bilmeniz ve ne yapmanız gerekiyor? İşletmenizi nasıl yapılandıracağınız konusunda hangi seçenekleriniz var? Bu gibi soruları kendimize sormalı ve işe ona göre başlamalıyız. Rusya’da bir iş kurmanın temel unsurları nelerdir? Bunlar üzerinde durmaya çalışalım.
Bir sigorta şirketi, dünya çapındaki yabancılara uluslararası sigorta çözümleri sunmaktadır. Uluslararası Gelir Koruma sigortası, gurbetçilerin beklenmedik kazanç kaybına karşı korunması için özel olarak tasarlanmıştır. Böylece, nerede çalışırsanız çalışın, siz ve ailenizin bir sigorta şirketi ile doğru korumayı sağladığından emin olabilirsiniz.
Rusya’da Bir İş Kurma
Rusya’da bir iş kurmayı düşünen bir birey veya şirketseniz, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Takip edilmesi gereken süreçler vardır. Yasal bir yapı seçme, belge oluşturma, katılma gibi pratik hususlara geçmeden önce, Rusya’da yasal olarak bir iş olarak faaliyet gösterip gösteremeyeceğiniz ve işe yaraması muhtemel bir iş fikriniz olup olmadığı gibi temel hususlarla başlamanız gerekir.
1. Göçmenlik Durumunuz
Rusya’da bir iş kurmak için yapılacak ilk şey, göçmenlik statünüzün ülkede ticaret yapmanıza izin verdiğinden emin olmaktır. Bu konuyu resmi makamlarla temasa geçip çözmelisiniz.
2. Rusya’da İş Yapmak İçin İş Planı
Rusya’da bir iş fikriniz var mı? İşletmenizin başarılı olup olmayacağını değerlendirmek için pazarı araştırdınız mı? Herhangi bir iş girişimine başlamadan önce, iş fikrinizin uzun vadede devam edip etmeyeceği ile ilgili tüm soruları cevaplamak için bir iş planı hazırlamak iyi bir fikirdir.
3. Yasal Yapı
Rusya’da bir iş kurma izniniz varsa ve iş fikrinizin işe yaradığından eminseniz, bir sonraki adım, işinizin yasal yapısına karar vermektir.
4. Şirket Adı ve Şirket Adresi Seçme
Rusya’da işinizi kaydettirmek için bir adresle birlikte işiniz için uygun bir ticaret adı (başka birinin kaydettirdiği bir adı seçmemenizi sağlamak) seçmeniz gerekir.
5. Kuruluş Belgeleri
Rus mevzuatına göre, işin kurucularının tüzük ve kuruluş anlaşmasının hazırlaması gerekir. Süreç bunun için seçtiğiniz yasal yapı değişecektir, ancak aşağıdakileri içermelidir:


  • Tam Şirket Adı (Artı Ticari İşlemlerde Kullanacağı Kısaltmalar)
  • Şirket Kurucularının İsimleri Ve İmzaları
  • Hissedar Katkı Paylarının Tutarı Ve Niteliği (Nakit veya Ayni)
  • Şirketin Yönetimi İçin Kurallar
  • Yasal Sorumluluklar
  • Varsa Direktörlerin Detayları.
  • Limited Şirketler ve Özel Anonim Şirketler için, asgari yasal sermaye gereksinimi, kişi başına %50, kayıt noktasında %50 ve geri kalanı ilk 12 ay içinde ödenen R 10.000’dir.
    6. Rus Şirket Siciline Katılmak
    Şirket belgeleri oluşturulduktan sonra, Federal Vergi Servisi (FTS) kayıt ofisine aşağıdaki belgeleri göndererek işinizi dahil etmeniz gerekir:
  • Noter Onaylı İmzalar Dahil Kayıt Başvuru Formu (R200 Maliyeti)
  • Vakıf Belgelerinin Kopyaları
  • İş Kurucularının Yasal Statüsünün Kanıtı
  • Devlet Kayıt Ücretinin Alınması (R4000 Maliyeti)
  • Kayıt Başvuru Formunun Bir Kopyası FTS Web Sitesinde Bulunmaktadır.
  • Bu belgeler gönderildikten sonra, FTS beş iş günü içinde bir karar verir ve işinizi Devlet Sicilinde onaylar veya kaydı reddeder. Reddetme gerekçelerinin bir listesi, 611 sayılı Federal Yasanın 23. maddesinde bulunabilir.
    Rusya’daki işiniz kabul edilirse, bu süreç işletmeyi vergi amaçlı olarak da kaydeder. Başvurunuzun gönderilmesinden itibaren yedi gün içinde aşağıdaki belgeleri alacaksınız:
  • İşletmeniz İçin Kuruluş Sertifikası (Veya Devlet Kayıt Sertifikası)
  • Vergi Sertifikası
  • İşletme İçin Vergi Kimlik Numarası
  • Kuruluş Belgelerinizin Kayıt Yetkilisi İşaretiyle Kopyası
  • Tüzel Kişiler Ortak Devlet Sicilinden Alıntı.
  • 7. Bir Şirket Markası Alın
    Bu, işletmenin resmi markasıdır ve profesyonel bir şirket tarafından üretilecektir. 2015 yılında yasada yapılan bir değişikliğin ardından şirket mühürleri artık Rusya’da yasal bir gereklilik değil, ancak birçok Rus işletmesinin hala mühürleri var. Bir tane üretmenin maliyeti R500’dür.
    8. Rusya’da İş Yapmak İçin Bir Banka Hesabı Açın
    FTS’den tüm resmî belgeleri aldıktan sonra, bir Rus işletme bankası hesabı açabilirsiniz. Hesap için imzaların noter tasdikli bir kopyasını (kişi başı R200 maliyeti) almanız gerekir. Rusya’da bir işletme hesabı açmak için aşağıdakilere ihtiyacınız olacak:
  • FTS'den Kuruluş Sertifikası Ve Vergi Sertifikası
  • İşletmenizin Belgelerini Oluşturma
  • Rus İşletme Lisansınız (İşletmeniz İçin Geçerliyse)
  • Noter Onaylı İmzalar
  • Hesap İmzalayanların Kimliğini Ve Yetkisini Doğrulayan Belgeler
  • Rusya’da Çalışma.
  • Bu adımları tamamladıktan sonra, çok sayıda organizasyon, pazarlama vb. İçeren Rus şirketinizin çalışmasına başlayabilirsiniz. Yukarıdaki adımların tamamlanması yaklaşık 18-21 gün sürer.
    Rus Şirket Türleri
    Bir Rus işi için seçim yapabileceğiniz bir dizi farklı yasal yapı vardır. Yukarıdaki bölümdeki adımların çoğuyla ilerlemeden önce hangisini seçeceğinizi belirlemeniz gerekir. Yasal iş yapılarının ve özelliklerinin tüm ayrıntıları Medeni Kanun ve Rusya Federasyonu Federal Yasası- 14-FZ (Limited Şirketler) ve Federal Yasa 208-FZ (Anonim Şirketler) ile detaylandırılmıştır. Rus şirketin altı ana tipi vardır:
    1-Limited Şirket (OOO)
    Bu, Rusya’daki en yaygın iş türüdür. Bir OOO, her biri asgari R10.000 katkıda bulunacak en fazla 50 hissedara sahip olabilir (kayıt sırasında %50 ödenebilir). Ortaklar, kayıtlı sermaye tutarına kadar olan şirket borçlarından müştereken sorumludur.
  • Yönetim Yapısı
  • Genel kurul (yılda en az bir kez toplanan en üst organ)
  • Yönetim kurulundan (genel iş faaliyetlerini denetler) oluşur. Bazı durumlarda, bir yürütme komitesi de oluşturulabilir.
  • Rusya’da yabancı kişi (ya da şirket) istediği sayıda Rus OOO şirketinin kurucusu ya da hissedarı olabilir, ancak bir yönetim kurulu üyesi ya da yönetmen olmak için, ülkede yaşamak için gerekli vize ve/veya oturma iznine sahip olmanız gerekir. yabancı. OOO, Rusya Federasyonu tarafından yasaklanmayan her türlü faaliyeti yürütebilecek bir Rus tüzel kişisidir. Lisanslı herhangi bir faaliyette bulunmak için lisansa ihtiyaçları olacaktır.
    Anonim Şirket
    Bu açık (OAO) veya kapalı (ZAO) olabilir. ZAO özel bir Rus şirketidir ve OOO'ye çok benzer. OAO halka açık bir şirkettir. Başlıca farklılıklar, bir OAO’nun 50’den fazla hissedarı olabileceği, hisselerin serbestçe halka (hissedarlar arasında değil) devredilebilir olması ve istenen asgari sermaye katkısının R100.000 olmasıdır.
    Her iki tür anonim şirketin yönetim yapısı ve hissedar sorumluluğu OOO ile benzerdir.
    Rusya’da İş Ortaklığı
    Ortaklıklar genellikle Rusya’daki küçük işletmeler için daha uygundur. Rusya’da işinde iki tür ortaklık vardır:
    1-Genel Ortaklık: İki veya daha fazla kişinin (veya şirketin) ortaklık anlaşmasına dayalı eşit hak ve yükümlülüklere sahip olduğu yerler. Sınırlı sorumluluk ve anonim şirketlerden farklı olarak, kişisel varlıklar genel bir ortaklık ile borçları karşılamak için kullanılabilir. Yönetim ortaklar arasında paylaşılır ve işletme sermayesi ortaklık anlaşmasında detaylandırılır.
    2-Sınırlı Ortaklık: Ortaklığın iki tür ortağı olduğu durumlarda. Borç ve kârlardan tamamen sorumlu olan genel ortaklar, ana kararları verir ve maliyetleri kişisel varlıklarla karşılayabilir ve sadece işletme sermayesine katkılarından sorumlu olan sınırlı ortaklar.
    a-Tek Mülkiyet: Bu, bir Rus vatandaşı için işini kendi başlarına başlatan kişiler içindir.
    b-Şube: Rusya merkezli ve ticari faaliyette bulunma hakkına sahip bir yabancı şirketin alt bölümü. Denizaşırı şirketten ayrı bir tüzel kişilik olarak kabul edilmez ve yerleşik olmayan olarak muamele görür.
    c-Kayıtlı Ofis: Rusya’da şirket çıkarlarını temsil etmek amacıyla ticari faaliyette bulunmasına izin verilmeyen, Rusya merkezli bir yabancı şirketin alt bölümü. Denizaşırı şirketten ayrı bir tüzel kişilik olarak kabul edilmez ve yerleşik olmayan olarak muamele görür.
    Rusya’da İş Yapmanın Kuralları
  • Kişisel ve kurumsal güvenlik her şehirde önemli bir konudur. Rusya’da yaşayan yerli veya yabancıların, çalışanların ve taşeronların geçmiş kontrolleri kritiktir.
  • İş kayıplarının geri ödenmesi, sahtekarlık için yasal yollar ve her türlü zararın telafisi neredeyse yoktur. Çıkarlarınızı korumak için Rus hukuk müşavirini kullanmak iyidir. Fikri mülkiyet ile ilgili yasalar bebeklik dönemindedir.
  • İş hiyerarşiktir, bu yüzden toplantıdan önce kimin kim olduğunu bulun ve karar vericilerle iş yapın. Kartvizitler önemlidir.
  • Ruslar, tüm Ruslar tarafından nadiren aile adı ile taşınan isimleri ve babalarının isimleriyle ele alınır. Örneğin- Alezander Petrovich- kelimenin tam anlamıyla Peter oğlu İskender’e tercüme eder.
  • Ruslar doğrudan konuşmayı sever. Kârlılık faktörünü toplantının erken bir aşamasında vurgulamak iyidir, ancak çok fazla uzlaşmayı bir zayıflık işareti olarak gördüğünü unutmayın. Çoğu zaman nihai anlaşma kesin değildir ve biraz daha uzun süre dayanarak daha iyi bir pazarlık yapabilirsiniz.
  • Dakiklik Rusların güçlü bir noktası değil ama yabancıların dakik olmasını bekliyorlar.
  • Bürokratlarla uğraşırken sabır bir erdemdir. Devlet dairelerinde küçük hediyeler işinizi kolaylaştırır. Resmi ve ‘resmi olmayan’ sistemlerin nasıl çalıştığını bilmek önemlidir.
  • Yolsuzluk ve küçük hırsızlıklar şirket çalışanları arasında bile yaygındır. Dikkatli olmak iyidir.
  • Bir göçmen, Rus astları ve meslektaşları ile esnek olmalıdır. En iyisini elde etmek, motive etmek, güvende hissetmelerine ve duygularını dile getirmelerine izin verin. Fikirlerinizi Rus meslektaşlarınıza satın, zorlamayın.
  • Yabancı bir firmanın Rusya’da başarılı olması için Rus çalışanlarının insan potansiyelinin nasıl açıldığını öğrenmenin önemli olduğunu unutmayın. Bazen şirket atmosferi, parasal olmayan faydalar ve istikrarlı bir gelecek garantisi, bir Rus için maaştan daha önemlidir.
  • Web Sitenizi Güncelleyin
    Bir Web siteniz varsa, web sitesinin Rusya’da ve Avrupa ülkelerine uygun olduğundan emin olun. Web sitesi sahiplerinin eksik bir bilgi veya yanlış ilişkilendirilmiş fotoğrafları olduğu için olumsuz hikayeleri var. Şirketinizin yanlış tanınmaması için web sitenizdeki bilgilerin doğru olduğuna emin olun.
    Bu adımları takip ederek, Rusya’da kurmuş olduğunuz şirketinizin domain ve hostingini www.atak domain.com adresinden çok rahatlıkla tescil edebilir veya transfer edebilirsiniz. Firmamız size atak çözümler sunmaya devam edecektir.