API Nedir? En Popüler API Servisleri
25.10.2023 14:30 505 Görüntülendi

API Nedir? En Popüler API Servisleri

API Nedir? En Popüler API Servisleri | Atak Domain"API nedir?" diye merak ediyorsanız, bu terimi daha önce duymamış olabilirsiniz ya da belki de API'nin ne olduğuna dair belli belirli bir fikriniz veya ne işe yaradıklarına dair kısıtlı bir bilginiz vardır. Her iki durumda da, API hakkında tüm detayları bilmeniz için bugünkü yazımızda API’leri ele aldık.

API Nedir?

Uygulama Programlama Arayüzü yani Application Programming Interface (API), iki uygulamanın birbiriyle iletişim kurmasını sağlar. Sistemleri sorunsuz bir şekilde entegre etmek için gereken protokollerden ve bir dizi tanımdan oluşur.

Günümüzde işletmeler API'leri tasarlamak, yayınlamak, belgelemek ve analiz etmek için API yönetim araçlarını kullanır. Markets and Markets tarafından yayınlanan bir rapora göre, küresel API yönetimi pazarının 2018-2023 yılları arasında %32,9'luk bir YBBO ile büyüyeceği tahmin edilmektedir.

Bir sağlık kuruluşu mu yönetiyorsunuz ya da bir BT şirketiniz mi var? Kuruluş türünüz ne olursa olsun, iş operasyonlarınızı kolaylaştırmak için API yönetim araçlarını kullanabilirsiniz. Örneğin Apigee, API metriklerini izlemenize yardımcı olan bir API yönetim ve analiz platformudur.

Bir API Nasıl Çalışır?

API genellikle uygulama ile web sunucusu arasında yer alır. Kullanıcı uygulamaya bir istek gönderir. API, isteği çözen ve web sunucusuna gönderen kişidir. Ardından, web sunucusu isteğe yanıt verir ve sonuçları kullanıcıya gönderir.

API'ler uygulamalar ve web sunucuları arasında bir aracı görevi görür. Müşteriler bir uygulama veya web sitesi aracılığıyla bilgi talep ettiklerinde, API'ler verilere dakikalar içinde erişmelerine yardımcı olur.

API Mekanizmasının Yaygın Örnekleri

API Nedir? En Popüler API Servisleri | Atak Domain

API'nin çalışmasını daha iyi anlamak için gerçek hayattan bir örnek üzerinden gidelim.

Bir restoranda olduğunuzu, menüye göz attığınızı ve favori mutfağınızı aradığınızı hayal edin. Karar verdikten sonra garsonu çağırıp siparişinizi verirsiniz. Ardından garson siparişiniz hakkında mutfağı bilgilendirir. Ardından şef yemeğinizi hazırlar ve garson da servis eder.

Bu senaryoda menü uygulama, garson API ve şef de web sunucusudur.

Kafanız hala karışıksa, aşağıdaki örnek, API mantığını daha iyi anlamanızı sağlayabilir. 

Hava durumunu kontrol etmek istediğinizde, bir uygulama indirmek yerine Google'ın arama kutusuna "bugün hava durumu tahmini" yazabilirsiniz. Google bir hava durumu tahmin uygulaması değildir. Ancak bilgi kaynağı olarak API'leri kullanır ve bunları size sunar. Bu veriler genellikle bir snippet şeklindedir.

API'ler, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve kaliteli sonuçlar sunmak için perde arkasında çalışır. 

Neden Bir API'ye İhtiyacınız Var?

Örneğin, başka bir uygulamanın verilerine veya işlevlerine erişmek istediğinizi varsayalım. Belki de #love etiketinden bahseden tüm tweetlere erişmek istiyorsunuz. Twitter'a e-posta gönderip tüm bu tweet’lerin elektronik bir tablosunu isteyebilirsiniz. Ancak daha sonra bu elektronik tabloyu uygulamanıza aktarmanın bir yolunu bulmanız gerekir. Bu, işi halletmek için çok verimli bir yol değildir.

Neden mi? 

Bunları bir veri tabanında saklasanız bile, veriler çok hızlı bir şekilde güncelliğini yitirecektir. Bunu sürekli güncel tutamazsınız.

Twitter'ın, uygulamanızda görüntüleyebilmeniz veya kullanabilmeniz için bu verileri almak üzere uygulamalarını sorgulamanız için bir yol sağlaması daha iyi ve daha basit olurdu. Bu şekilde bilgiler otomatik olarak güncel kalır.

API verilere erişim sağlar, böylece bu veriler farklı uygulamalara dahil edilebilir. Küçük bir veri parçasını çıkarmak için yerel bir uygulamada büyük bir dosyayı biçimlendirmeye çalışmak yerine bir API ek araştırma veya manipülasyona ihtiyaç duymadan aradığınız verileri sunar. Aradığınız bilgiyi bulmanın ve uygulamaya eklemenin çok daha etkili bir yoludur.

API'ler Kim Tarafından Oluşturulur?

API Nedir? En Popüler API Servisleri | Atak Domain

Büyük teknoloji şirketleri, özellikle de sosyal medya şirketleri, toplu verilerini sıklıkla kamuya açık hale getirmektedir. Stripe, Twilio, Twitter ve Slack, etkileşimleri için API'lerden yararlanan bazı iyi bilinen şirket örnekleridir.

Ancak sadece dijital ve sosyal medya şirketleri değil, API'ler aynı zamanda devlet kurumları, bankalar, sağlık kuruluşları, konferanslar, yayınevleri, yazılım girişimleri, üretim şirketleri, eSpor ligleri ve hatta bireyler tarafından da kullanılmaktadır. Sosyal medya içeriğinden trivia sorularına, sıralamalara, haritalara, şarkı sözlerine, yemek tariflerine, parça listelerine ve daha fazlasına kadar her şeyi paylaşılabilir hale getirmek mümkündür.

API’lerin Avantajları Nelerdir?

Aşağıdaki listede API’nın bazı avantajlarını bulabilirsiniz:

  1. Üretkenliği Artırma

API'leri kullanıp zamandan tasarruf edebilecekken geliştiricilerinizin sıfırdan bir çözüm oluşturmasını istemezsiniz. API'ler sayesinde programcılarınız diğer önemli faaliyetlere odaklanabilir ve görevleri hızla tamamlayabilir.

Örneğin Watson API, yapılandırılmamış verilerden dakikalar içinde temalar, kavramlar, varlıklar, anahtar kelimeler ve ilişkiler çıkarmanıza yardımcı olur.

2021 State of API raporuna göre, bir API'yi geliştirmek, uygulamak, sunmak ve test etmek için gereken üretim süresi aşağıdaki gibidir:

  • Bir saatten az - %4
  • Bir günden az - %10
  • Bir gün ila bir hafta - %33
  • Bir hafta ila bir ay - %35
  • Bir aydan altı aya kadar - %16
  • Altı aydan fazla - %2
  1. Satışları Hızlandırma

Sürekli olarak yeni ürünler sunmak veya mevcut ürünleri güncellemek müşteri çekmeye yardımcı olur. Müşterilerin beklentilerini yerine getirirseniz, şirketiniz kesinlikle ön planda olacaktır. Salesforce tarafından yayınlanan State of the Connected Customer raporuna göre, müşterilerin %73'ü işletmelerin kendi benzersiz ihtiyaçlarını anlamasını beklemektedir.

API'ler anlamlı entegrasyonlar oluşturmanıza yardımcı olarak sisteminizin yeteneklerini geliştirir. Ayrıca yeni gelir kanalları oluşturabilir, marka bilinirliğini yayabilir ve verimliliği artırabilirsiniz.

  1. Müşteri Deneyimini Artırma

Günümüzde tüketiciler sorunsuz bir dijital deneyim bekler. İşlerini halletmek için uygulamadan uygulamaya atlamak istemezler. API entegrasyonları, tüketicilerinizin bilgileri dakikalar içinde bir platformdan diğerine görüntülemesine ve aktarmasına yardımcı olur.

Örneğin, satışları artırmak için bir alışveriş uygulaması piyasaya sürdüğünüzü farz edelim. API entegrasyonlarından yararlanarak, müşterilerin ürün resimlerini veya açıklamalarını SMS, Whatsapp, Instagram veya Facebook aracılığıyla arkadaşlarıyla paylaşmalarına yardımcı olabilirsiniz.

  1. İnovasyonu Teşvik Etme

Birçok şirket, son teknoloji bir ürün oluşturmanıza yardımcı olmak için API'lerini pazar yerlerinde ve dizinlerde yayınlamaktadır.

Çevrimiçi bir kitap mağazası açtığınızı düşünün, ancak bu mağazaya bir medya paylaşım işlevi eklemediniz. Çevrimiçi pazar yerlerini ziyaret edebilir, Whatsapp veya diğer sosyal ağ API'lerini arayabilir ve bunları web sitenize ekleyebilirsiniz. Müşteriler artık sadece birkaç tıklamayla istek listelerini arkadaşlarıyla paylaşabilir. Bu, müşteri etkileşimini artırır ve sizi web sitenizin özelliklerini geliştirmeye iter.

API'ler sayesinde, işletmenizin rekabet avantajı kazanmasına yardımcı olabilecek yenilikçi teknolojileri sürekli olarak geliştirebilirsiniz.

API Türleri

API Nedir? En Popüler API Servisleri | Atak Domain

Web için API'lerin tasarlanması, uygulanması ve sürdürülmesi birçok şirketin iş modeli için kritik öneme sahiptir ve tek bir API herkese uymaz. Sıklıkla kullanılan dört ana API türü vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Açık API'ler: (Genel API'ler olarak da adlandırılır) herkesin kullanımına açıktır.
  • İş Ortağı API'leri: Bilet veya kupon gibi belirli öğeleri rezerve etmek veya satın almak için iş ortaklarına erişim sunmak üzere işletmeler tarafından özel olarak tasarlanmıştır.
  • Özel (veya Dahili) API'ler: Kamu tüketimi için değildir, ancak dahili süreçler için kullanılır.
  • Bileşik API'ler: Bunlar çeşitli veri ve hizmet API'lerini birleştirir. Temel olarak birden fazla API çağrısını bir araya getirerek uygulama sürecini hızlandırmaya yardımcı olurlar. 

API Nasıl Oluşturulur?

Bir API geliştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Gereksinimlerinizi Belirleyin

Kodlamaya başlamadan önce, API tasarımınızın bir planını oluşturmanız gerekir. Bu noktada işlevsel (iş yetenekleri) ve işlevsel olmayan (veri güvenliği, performans ve sistem bütünlüğü) gereksinimlerinizi listeleyebilirsiniz. 

Aşağıda ihtiyaçlarınızı belirlemenize yardımcı olabilecek bazı soruları bulabilirsiniz:

  • Hedef kitleniz kim?
  • Tüketiciler ürün veya hizmetinizden ne bekliyor?
  • Müşterilerinizin ihtiyaçlarını uygulamanıza nasıl dahil edebilirsiniz?
  • İdeal yanıt süresi nedir?
  1. API'nizi Oluşturun

Birinci adımdan sonra API'nizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Bu noktada tamamlamanız gereken görevlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • API'yi adlandırın ve tanımlayın.
  • API'nizin gerçekleştirmesini istediğiniz işlemlerin bir listesini yapın.
  • Veri modellerine istek ve yanıt mesajları atayın.
  • Güvenlik politikaları ekleyin.
  • Performansı hızlandırmak için önbelleğe alma ve hız sınırlama yöntemlerini araştırın.

API ürününüzü geliştirmek için yapı taşlarını kullanabilirsiniz. API prototipinizi tasarlamak için boilerplate kodunu kullanmayı unutmayın.

  1. API Testi Gerçekleştirin

Test edilmemiş bir API dağıtırsanız, tüketici deneyimlerini olumsuz etkileyebilecek sorunları tespit edemezsiniz. Bu nedenle API'nizi farklı senaryolar altında test etmeniz önemlidir. API'nizi test etmek için yapabileceğiniz bazı ipuçları aşağıdaki gibidir:

  • Hız ve performansı değerlendirmek için API uç noktalarına birden fazla istek gönderin.
  • Güvenlik açıklarını belirlemek için siber saldırıları simüle edin.
  • Yanıt süresini takip edin.
  • Gecikme oranını hesaplayın.

Test yürütmeyi hızlandırmak için otomatik API test araçlarından yararlanabilirsiniz.

  1. API'yi Yayınlayın

Test aşamasını tamamladıktan sonra API'nizi dağıtmaya hazırsınız demektir. Performans, kararlılık ve güvenlik sağlamak için API ağ geçitlerinde barındırabilirsiniz. API'nizin bilinirliğini artırmak için bir API geliştirici portalında da yayınlayabilirsiniz.

Programcıların API işlevlerini ve uygulanabilir kullanım durumlarını anlamalarına yardımcı olmak için API belgeleri de oluşturmalısınız. Bu noktada API dokümantasyonunda güvenlik kısıtlamalarından bahsetmeyi unutmayın.

  1. API Metriklerini Değerlendirin

Bir API'yi dağıtamaz ve tamamen unutamazsınız. Performans sorunlarını belirlemek ve çözmek için önemli metrikleri izlemeniz gerekir. İzlemeniz gereken bazı önemli metrikler aşağıdaki gibidir:

  • Operasyonel
  • Katılım ve tüketim
  • İş dünyası

İzleme süreçlerinizi kolaylaştırmak için API analitik araçlarından yararlanabilirsiniz.

API'leri Kullanmak Ücretsiz mi?

API Nedir? En Popüler API Servisleri | Atak Domain

API'ler ücretsiz ya da ücretli olabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bir API oluşturmak ve sürdürmek kolay bir iş değildir, çoğunun ücretli olmasını beklerseniz de, sanılanın aksine internet, halka açık API'leri ücretsiz olarak oluşturan ve sürdüren cömert insanlarla doludur. Ancak API'lerin çoğunun hala ücretli olduğunu unutmayın.

API'lerinizi Nasıl Güvenli, Güvenilir ve Kullanımı Kolay Tutabilirsiniz?

API'ler sistemler arasında sorunsuz entegrasyonun sağlanmasında hayati bir rol oynar. Ancak, güvenlik sorunlarına ve siber saldırılara açık olabilirler. Bu noktada kullanabileceğiniz beş iyi uygulama aşağıdaki şekildedir:

  1. Test ve Kalite Güvencesi

Otomatik test çerçevelerini ve araçlarını kullanarak API'niz üzerinde yüksek kaliteli testler ve kalite güvence prosedürleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu araçlar, API'nizdeki güvenlik açıklarını tespit etmenize ve API'nizi hassas verilerin açığa çıkmasına, kimlik doğrulama atlamasına ve uygunsuz erişim kontrollerine karşı korumanıza yardımcı olur.

  1. Güvenli İletişim

İletilen verileri şifrelemek için HTTPS gibi protokolleri kullanarak API iletişiminizi güvence altına alabilirsiniz. Bu, API istemcileriniz tarafından değiş tokuş edilen verilerin gizliliğini ve bütünlüğünü korur. Ayrıca sunucunuzu gizli dinleme ve veri kurcalama saldırılarına karşı korur.

  1. Hata İşleme ve Günlüğe Kaydetme

İşleme, hataları tanımlamak ve yönetmek için mekanizmalar tasarlamayı içerirken, günlüğe kaydetme, API yürütmesi sırasında hatalar ve olaylar hakkında hayati bilgilerin kaydedilmesini içerir. Bu süreçler, verimli denetim ve hata ayıklama işlemleri gerçekleştirmenize yardımcı olur.

  1. Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme

Bu, API'nize erişmeye çalışan herkesi tanımlamak için kontrollerin ve kimlik bilgilerinin kullanılmasını içerir. Yaygın olarak benimsenen bazı API yetkilendirme yöntemleri arasında OAuth 2.0 ve API anahtarları bulunur. Bu yöntemler yalnızca meşru kişilerin API'nizle etkileşime girebilmesini sağlar.

  1. Kapsamlı Dokümantasyon ve Geliştirici Desteği

API'niz için kapsamlı ve güncel belgeler ve geliştirici desteği sağlamak, API'nizin anlaşılmasını ve entegre edilmesini kolaylaştırır. Dokümantasyonda kesin kimlik doğrulama yöntemleri kullanıldığında, geliştiriciler API isteklerini nasıl doğrulayacaklarını anlayabilir ve doğrulama mekanizması güvenlik açıklarını azaltabilir.