E-Ticaret Siteniz İçin Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
01.02.2023 11:03 650 Görüntülendi

E-Ticaret Siteniz İçin Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Şu an iki milyardan fazla web sitesi var ve biz bu yazıyı yazarken birkaç dakika içinde binlerce yeni site daha açıldı. HostScore.net'e göre, sadece 2019'un ilk çeyreğinde, .com ve .net uzantıları için 154,8 milyon alan adı kaydı vardı.

Rakamlardan da anlayacağınız gibi seçenekler daralıyor. Domain seçerken artık seçenekleriniz daha dar ve en popüler alan adı uzantılarına sahip bir alan adı bulmak oldukça zorlaşıyor. Fakat artık .com, .net vb. dışında çok sayıda alan adı uzantısı olduğu için çevrimiçi mağazanızı açarken sadece popüler uzantılara güvenmek zorunda değilsiniz.

 

E-ticaret ve Domain İlişkisi

Bir e-ticaret sitesi, işletmelerin çevrimiçi olarak ürün veya hizmet satmasına olanak tanıyan bir web sitesidir. E-ticaret web sitelerinin temel olarak bir alışveriş sepeti ve ödeme sistemi vardır ve müşterilerin çeşitli ödeme yöntemlerini kullanarak alışveriş yapmasına olanak tanır.

E-ticaret web siteniz için özel bir alan adına sahip olmak, çevrimiçi kimliğinizi ve markanızı oluşturmanıza yardımcı olduğu için önemlidir. Bir alan adı, web sitesi adresinin "www" den sonra gelen kısmıdır. Örneğin, "www.sirketadiniz.com" web sitesinde "sirketadiniz.com" alan adıdır.

Bir alan adı kullanmak, yasal bir işletme olduğunuzu açıkça ortaya koyduğu için müşterilerle güven oluşturmaya yardımcı olur. Ek olarak, özel bir alan adına sahip olmak, müşterilerin web sitenizi bulmasını ve hatırlamasını kolaylaştırabilir.

Bir e-ticaret sitesi için özel bir alan adı seçerken, akılda kalan, hecelenmesi kolay ve işletmenizle alakalı bir alan adı seçmek önemlidir. İstediğiniz alan adını başka biri zaten kaydettirmiş olabileceğinden, uygun bir alan adı seçmek de önemlidir.

Uygun bir domaine sahip olmak, bir e-ticaret sitesi oluşturmanın sadece bir yönüdür. Diğer önemli hususlar arasında kullanıcı dostu bir web sitesi tasarımı oluşturmak, güvenli bir ödeme süreci uygulamak ve bir ödeme ağ geçidi kurmak yer alır.

 

E-Ticaret ve Domain İle İlgili İstatistikler

Aşağıdaki listede bir e-ticaret sitesi için özel bir alan adına sahip olmanın önemini gösteren birkaç önemli istatistik bulabilirsiniz:

  • Verisign tarafından yapılan bir araştırmaya göre müşteriler, "abc.wordpress.com" veya "abc.wix.com" gibi ücretsiz bir web adresi kullanan bir web sitesine kıyasla özel alan adına sahip bir web sitesine daha çok güvenir ve bu web sitelerinden alışveriş yapmaları daha olasıdır.
  • GoDaddy tarafından yapılan bir araştırmaya göre, özel alan adlarına sahip e-ticaret web siteleri, olmayanlara göre ortalama %38 daha fazla trafik alıyor.
  • Blue Corona tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin %70'i bir web sitesinin alan adının bir işletmenin güvenilirliğini belirlemede kilit bir faktör olduğunu söylüyor.
  • Domain Name Industry Brief tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kayıtlı alan adlarının sayısı 2021'de 370 milyonun üzerine çıktı. Bu istatistik, benzersiz ve akılda kalıcı bir alan adına sahip olmanın artan önemini gösteriyor.
  • Shopify tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir e-ticaret web sitesini özel bir alan adı üzerinden ziyaret eden bir müşterinin ortalama sipariş değeri, ücretsiz bir web adresinden ziyaret eden bir müşteriye göre yaklaşık %30 daha yüksektir.

Yukarıdaki istatistikler, güven oluşturmaya, trafiği artırmaya ve satışları artırmaya yardımcı olduğu için bir e-ticaret sitesi için özel bir alan adına sahip olmanın önemini göstermektedir.

 

E-Ticaret Siteniz İçin Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

E-ticaret sitenizi diğerlerinden farklı kılacak bir alan adının nasıl seçileceğine ilişkin paylaşacağımız ipuçlarından yararlanarak domain seçiminizi en doğru şekilde yapabilirsiniz.

    1. Alan Adınıza Markanızı Ekleyin

Yapılan bir çalışmaya göre, tüketicilerin yüzde 77'si, ürünleri bir markaya olan aşinalıklarına göre satın alıyor. Yani yapılan alışverişlerin yüzde 90'ından fazlası bilinçsizce, sadece marka adına göre yapılıyor.

Araştırma sonuçlarından da anlayacağınız gibi markanızla eşleşen bir alan adını kaydetmek oldukça önemli. Fakat popüler alan adı uzantıları ile hayalinizdeki domain’i almak artık neredeyse imkansız gibi. 

Bu noktada endişeye kapıldıysanız ve hayalinizdeki domaini asla alamayacağınızı düşünüyorsanız, .com alan adı uzantılı bir domain almanızın %100 gerekli olmadığını da bilmeniz gerekir. 

Özellikle e-ticaret yapıyorsanız, .store gibi bir üst düzey alan adı (TLD) kullanmayı düşünebilirsiniz. Örneğin markanız abc ise alan adınız için abc.store kullanabilirsiniz. 

    1. Alan Adınızı Kısa, Basit ve Özel Bir Hale Getirin

İster e-ticaret’e yeni başlıyor olun ister yerleşik bir markanız olsun, alan adınızı olabildiğinde kısa tutmanız gerekir. Çünkü kısa bir alan adu akılda kalıcı ve basittir. Ayrıca, sizi karmaşık bir kelime dizisi kullanmaya zorlayan bir alan adının aksine alan adınızı özel kılar.

Alan adınızı olabildiğince kısa tuttuğunuzu varsayalım. Peki şimdi ne yapacaksınız?

Ne yaparsanız yapın, markanız henüz bilinmese bile kişisel markanızı veya şirket adınızı alan adında kullanmayı hedefleyin ve .store gibi bir alan adı uzantısı tercih ederseniz, muhtemelen ilk tercihiniz olan kısa ve basit alan adını kullanabileceğinizi unutmayın.

Bu durumun çok yaygın olmadığını düşünüyorsanız, dünyanın en iyi hava yollarından biri olan Emirates’in de, çevrimiçi ürün mağazası için emirates.store'u kullandığını ve birçok ünlü markanın aynı yolu tercih ettiğini unutmayın.

    1. Alan Adınızı Unutulmaz Hale Getirin

Birisi alan adınızı bir kez duyduğunda daha sonra hatırlamıyorsa, alan adınız sandığınız kadar iyi olmayabilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, ev yapımı kurabiyeler sattığınız bir dükkanınız olduğunu varsayalım. Bu alan adını .com, .net ve hatta .co'da bulmak çok zor, hatta imkansız olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, aklınızdaki alan adınızdan vazgeçmek zorunda değilsin.

“e” yerine “ee” koyarak, evyapimikurabiyee.com şeklinde yanlış yazım kullanmak yerine yazımı koruyabilirsiniz ve evyapimikurabiyee.store şeklinde bir tercih yaparak herhangi bir yazım değişikliği yapmadan yolunuza devam edebilirsiniz. 

Unutmayın, doğru yazımı korumak, yanlış yazımlarla insanların kafasını karıştırmaktan kaçınmanıza yardımcı olur.

    1. Özel Karakterlerden Kaçının

Tıpkı normal kelimelerin düzeltilmiş yazımları gibi sayıların ve kısa çizgilerin kullanılması da alan adınızı karmaşık ve hatırlanması zor hale getirir. Kullanıcınız alan adınızın içinde 6 geçiyorsa, 6 mı yoksa altı mı demek istediğinizi anlamaz ve bu kadar küçük bir fark, potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize yol açabilir. Bu noktada yazılması, telaffuz edilmesi veya hatırlanması için fazladan çaba gerektirmeyen bir isim kullanarak riskten kaçınabilirsiniz.

    1. Arama Motorlarını Unutmayın

Anahtar kelime ağırlıklı bir domain, yüksek arama sıralamalarını garanti etmese de, alan adınızda alakalı anahtar kelimelere sahip olmak kesinlikle SEO’ya yardımcı olur.

Çünkü alan adınızın ne hakkında olduğunu bilmesi gerekenler sadece insanlar değildir; arama motorlarının da bu bilgiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle, nişiniz veya işinizle alakalı bir alan adı bulmanız gerekir.

En iyi performans gösteren alan adlarının yüzde altmış üçünde işle ilgili anahtar kelimeler bulunur. Bazı sektörlerde ise, en iyi alan adlarının %76'sında anahtar kelimeler bulunur.

Bu önemli bir SEO uygulamasıdır, markanızı farklılaştırabilir ve hatta sizi aramalarda daha üst sıralara çıkarabilir.

    1. Yasal ve Telif Hakkı İle İlgili Sorunlarından Kaçının

Alan adınızı satın almadan önce durum tespiti yapın ve alan adınızın tescilli bir ticari marka, işletme adı veya markayla bağlantılı olmadığından emin olun. Bu, işletmenizi ileride karşlılaşabileceğiniz herhangi bir potansiyel yasal sorundan kurtarmak için akıllıca bir karar olacaktır.

Örneğin, ziyaretçileriniz alan adınızı bir rakibinizle karıştırırsa, rakibiniz tarafından açılacak bir davada yasal olarak bazı yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Bu yüzden domain seçiminizde net olduğunuzdan ve farklı markalara atıfta bulunmadığınızdan emin olun.

Örneğin, istediğiniz alan adı Facebook, NFL, NBA, Nike, CocaCola, ünlü isimler veya bilinen herhangi bir marka ismini içeriyorsa, bu markaların bu tür bir kullanıma izin verip vermediğini kontrol ederek işe başlayın ve ileride herhangi bir telif sorunuyla karşılaşmayacağınıza emin olun. 

    1. Alan Adınızı Mobil Uyumlu Hale Getirin

Marka bilinci oluşturmanın yanı sıra alan adınızın merkezine mobil uyumluluğu da koymanız gerekir. Çünkü tüm internet trafiğinin yarısından fazlasının mobil cihazlardan gelir ve bu yüzden alan adınızı bu kitle için konumlandırmanız gerekir.

Örneğin, mobil kullanıcılara odaklanıyorsanız, tek kelimelik alan adları kullanmanız önerilir. Çünkü bu tek kelimelik alan adları hatalara daha az eğilimlidir. Buna karşılık, uzun alan adları veya özel karakterlere sahip olanlar, özellikle mobil cihazlarda yazım hatalarına sebep olabilir. 

Neden mi?

Çünkü kullanıcılar, alan adını mobil tarayıcılarına yazmak için klavyelerinde harflerden özel karakterlere geçmek zorunda kalır ve bu durum kafa karışıklığına sebep olabilir.

    1. Sektörünüzü Temsil Eden Alan Adı Uzantılarını Seçin

Arama motorları, web sitelerini üst düzey alan adlarıyla ilişkilendirir ve bir .com.tr alan adı uzantısı kullandıysanız, Türkiye’deki insanları hedeflediğiniz mesajını alır. 

Google, Bing ve diğer arama motorları içerikleri kısmen üst düzey alan adlarına göre sınıflandırır. Web siteniz bir e-ticaret mağazasıysa, .com veya diğer ilgili olmayan TLD'ler yerine .store kullanmanız daha iyi olur. .Store kullanmak, web sitenizin bir e-ticaret mağazası olduğunu belirtirken, .com alan adı altında herhangi bir web siteniz olabilir.

Www.sweethome.com gibi bir alan adı herhangi bir şeyle ilgili olabilirken, www.sweethome.store’un evle ilgili ürünler satan bir mağaza olduğu açıkça bellidir.

 

E-Ticaret Siteniz İçin Mükemmel Domain’i Seçin

Yukarıdaki ipuçlarından ne kadar çok yararlanırsanız, e-ticaret işletmeniz için o kadar iyidir.

Örneğin, sadece anahtar kelimenize sahip olmak için kulağa garip gelen bir domain seçmeniz gerekmez. Alıcılarınızın ilgisini çekecek kısa, akılda kalıcı ve yaratıcı bir isim bulabilirsiniz.

Ayrıca bir e-ticaret mağazası için .store alan adı uzantısını kullanmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz. .Store, yukarıda listelediğimiz tüm kriterlere uyan benzersiz alan adları bulabilmenizi sağlar ve bir e-ticaret işiyle uyumludur.

Bu noktada e-ticaret siteniz için uygun bir alan adı kaydettirmek isterseniz, Atak Domain gibi Türkiye’nin en popüler alan adı kayıt kuruluşlarından birini tercih edebilirsiniz. Atak Domain’de milyonlarca alan adı barındırılır ve şirketimiz hem ülke kodlu hem de üst düzey alan adı uzantıları sağlar. 

 

E-Ticaret Siteniz İçin Domain Seçimi İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

    1. E-ticaret sitem için domaini nasıl seçerim?

E-ticaret siteniz için bir alan adı seçerken akılda kalan, hecelenmesi kolay ve işletmenizle alakalı bir alan adı seçmeniz önemlidir. 

    1. Bir alan adı kaydetmenin maliyeti nedir?

Bir alan adı kaydetmenin maliyeti, seçtiğiniz alan adı kayıt kuruluşuna ve üst düzey alana (TLD) bağlı olarak değişir. Ortalama olarak, bir .com TLD'si için yılda yaklaşık 10 ila 15 dolar ödemeniz gerekir. Fakat Atak Domain en uygun şekilde .com satın alabilmeniz için 4,99 dolara kayıt işlemini gerçekleştirmenize izin verir.

    1. E-ticaret sitem için ücretsiz bir web adresi kullanabilir miyim?

E-ticaret web siteniz için ücretsiz bir web adresi kullanabilirsiniz, ancak bu genellikle önerilmez. Özel bir alan adı, müşterilerle güven ve güvenilirlik oluşturmaya yardımcı olur ve müşterilerin web sitenizi bulmasını ve hatırlamasını kolaylaştırır.

    1. Alan adım için ayrı bir hosting hesabına ihtiyacım var mı?

Genellikle alan adınız için ayrı bir barındırma hesabına ihtiyacınız olacaktır. Fakat çoğu alan adı kayıt şirketi barındırma hizmetleri de sağlar. 

    1. E-ticaret sitem için SSL sertifikasına sahip olmak gerekli mi?

Gerekli değildir, ancak SSL sertifikası e-ticaret siteleri için tavsiye edilir. SSL (Secure Sockets Layer), bir web sunucusu ile tarayıcı arasında gönderilen verileri şifreleyen, kredi kartı numaraları ve kişisel veriler gibi hassas bilgilerin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan bir güvenlik protokolüdür.

    1. Bir alan adı kaydettirmek ne kadar sürer?

Bir alan adı kaydetme işlemi genellikle birkaç dakika içinde yapılır. Ancak, değişikliklerin internet üzerinden yayılması daha uzun sürebilir ve bu süre 24-72 saati bulabilir.