Halka açık internetin ilk günlerinde, düzenleyici kurumlar, özellikle Uluslararası Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA), yalnızca sabit IP adresleri atadı. Sonuçta, IPv4 standardıyla dört milyardan fazla adres mevcuttur. 1981’deki ödül sürecinin başlangıcında, bu arzın bir gün bitebileceği düşünülemezdi. Çok sayıda sabit adres bloğu da doğrudan büyük şirketlere tahsis edildi. Xerox Corporation tek başına 16 milyondan fazla adres almıştır. Bu arada IPv4 standardına göre adreslerin hızla artan ağ katılımcısı sayısını sağlamak için yeterli olmayacağı öngörülebilir. Bu, katlanarak daha fazla adresin kullanıma sunulabileceği yeni IPv6 standardının uygulanmasının ana nedenidir.
Bununla birlikte, yeni standart yavaş yavaş zemin kazanıyor ve günümüzde sabit IP adresleri yalnızca gerekçeli istisnai durumlarda verilmektedir. Kural olarak, dinamik bir IP adresinin kullanışlı olmadığı veya teknik olarak mümkün olmadığı durumlarda statik bir IP adresi atanır. Bu, özellikle İnternet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde erişilebilmesi gereken uç noktalar için geçerlidir: sunucular, web siteleri ve veri depolama. İnternette gezinmek için dinamik bir IP adresi tüm siteler için daha iyi bir seçimdir: İnternet sağlayıcıları, numaraları serbestçe atayabildikleri ve tüm müşteriler hiçbir zaman aynı anda çevrimiçi olmadıkları için daha az adres gerektirerek maliyetlerini düşürürler. IP adresi her aradığında yeniden atandığından ve kaydedilmediğinden veya yalnızca kısa bir süre için kaydedildiğinden, kullanıcı daha fazla güvenlik ve anonimlikten yararlanır.
Sabit bir IP adresinin temel avantajı, harici erişim için daha basit yönetimdir. Dinamik bir IP adresiyle, bir cihaza hangi adresin atandığını görmek için her aramadan sonra tekrar kontrol edilmelidir. Suçlu saldırganlar için engel olan şey, aynı zamanda dahili kullanıcılar için ek çalışmayı da temsil eder. Bu nedenle, sabit IP adresleri neredeyse her zaman bir ağ içinde atanır. Bir ağ yazıcısını aramak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz; yönlendirici, zaman içinde sabit olan benzersiz adresi bilir ve yazdırma işinizi uygun konuma iletir. Bu basit ve doğrudan erişim, tüm World Wide Web'de kullanılabilir. Bununla birlikte, adres eksikliği ve kullanıcı gizliliğiyle ilgili endişeler buna karşı çıkıyor.
Sabit IP adresleri genellikle merkezi şirket verilerini dışarıdan kullanılabilir hale getirmek isteyen şirketler tarafından kullanılır. Örneğin, çalışanlar şirket sunucusunu ev ofislerinde veya iş gezilerinde kullanır. Bir kez ayarlandıktan sonra, adres sabit kaldığından erişiminiz daha fazla çaba harcamadan çalışır. Web sunucularına ayrıca bulunmalarını kolaylaştırmak için statik IP adresleri verilir. Tarayıcınıza bir İnternet adresi girdiğinizde, dünya çapında mevcut olan Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) tarafından bir IP adresine çevrilir. Bu adres dinamik olsaydı, web sitesinin her seferinde aranması gerekirdi. Ek olarak, IP adresi en az 24 saatte bir sıfırlanır, bu da sunucuya veya web sitesine bağlantının kesilmesi anlamına gelir.
Ek olarak, sabit IP adreslerinin kullanılması bazı iş uygulamaları için faydalıdır. Sabit IP adresleri genellikle İnternet telefon sistemleri (IP üzerinden Ses) için ayrılmıştır ve MICROSOFT Exchange ve ilgili koruma sistemleri gibi diğer iletişim uygulamalarının sabit bir IP adresiyle yönetilmesi daha kolaydır. Ek olarak, güvenlik konuları da IP adresinin seçiminde rol oynar. Sabit IP adreslerinin genellikle daha az güvenli olduğu söylenir çünkü bilgisayar korsanlarının bulması ve değiştirmemesi daha kolaydır. Öte yandan, tüm veri trafiği sorunsuz bir şekilde izlenebilir, bu da kötü amaçlı yazılım saldırısı durumunda büyük bir avantajdır. Böylelikle bir virüs veya truva atının şirkete nasıl girdiği ve şu anda nerede olduğu tespit edilebilir.
Sabit bir adresin temel dezavantajı, avantajlarının dezavantajıdır: Adresli cihaz arama yapmadan bulunabilir. Bu, saldırganların hedefli saldırılar gerçekleştirmesini kolaylaştırır. Özellikle, bir web sitesinin veya bir şirket sunucusunun çok sayıda istekle dolması, sözde bir hizmet reddi saldırısı, genellikle statik IP adreslerinde gerçekleşir ve herhangi bir çaba harcamadan tekrarlanabilir. Dinamik bir IP adresiyle bağlantı kesilir ve yeniden kurulur ve saldırganın adresi tekrar araması gerekir. Bu, çok az çabayla mümkündür. Ancak birçok siber saldırı tamamen otomatik olarak gerçekleştiğinden dinamik adres burada avantajlar sunmaktadır.
Tam günlük kaydı, statik IP adresinin hem bir avantajı hem de dezavantajıdır. Hasar durumunda nedenleri hala açıklığa kavuşturmaya yardımcı oluyorsa, özellikle veri koruma uzmanları için bir sorundur ve ciddi bir gizlilik ihlalidir. Dünyadaki her kullanıcıya sabit bir IP adresi atanmış olsaydı, tüm etkinlikleri, ziyaret edilen web siteleri ve indirmeleri yıllar boyunca çok fazla çaba sarf edilmeden takip edilebilirdi. Bugün sadece İnternet sağlayıcıları bu bilgiye sahiptir ve sadece kısa bir süre için. Cezai kovuşturma durumunda, bu bilgiler ifşa edilmelidir, ancak engel genellikle daha yüksektir ve dinamik IP adresleri ile gizlilik daha iyi korunur.
Son olarak, sabit ve dinamik bir IP adresi arasında karar verirken maliyetler de dikkate alınmalıdır. Dinamik IP adresleri, İnternet sağlayıcısı tarafından birçok kez kullanılır ve bu nedenle daha düşük maliyetlere neden olur. Bir kuruma bir adresin münhasır olarak atanması için ödeme yapmak kolaydır. Ancak, bu ek ücret yalnızca harici IP adresleri için geçerlidir. Sabit IP adreslerinin atanması, bir ağ içinde ücretsizdir ve yönetimsel çabayı azaltır. Bu nedenle kural olarak, yalnızca ağın yönlendiricisine hitap eden sabit bir harici IP adresi gereklidir. Bu, istekleri dahili, sabit IP adreslerine dağıtır.
Özetle, bilgilerin basit ve sürekli olarak erişilebilir hale getirilmesi gerektiğinde sabit IP adreslerinin her zaman uygun olduğu söylenebilir. Adres sıkıntısı ve daha iyi gizlilik koruması nedeniyle, dinamik IP adresleri, İnternette gezinmek gibi bilgi talebi için daha iyi bir seçimdir.
Çoğu özel kullanıcı için, bir IP adresinin DHCP sunucusu tarafından rastgele atanması pratiktir ve internette daha anonim olarak gezinmelerini sağlar. Bununla birlikte, sürekli değişen bir IP adresi, profesyonel bir çevrimiçi varlık ve şirkette dışarıdan erişilebilir olması gereken birkaç ağ cihazı için anlamlı değildir.
Sabit veya statik IP adresleri bir veri ağına hemen atanabildiğinden, web sunucularının ve VPN erişiminin adreslenmesini ve yönetimini kolaylaştırır. Hepsinden önemlisi, bağlı ağ bileşenlerine İnternet aracılığıyla dışarıdan da kolayca erişilebilir. Bu, yalnızca ofiste değil, aynı zamanda ev ofisinde veya iş gezilerinde de tarayıcı veya Windows Gezgini aracılığıyla şirket ağının sürücülerine, yapılandırma ara yüzlerine, sunuculara ve (paylaşılan) verilerine doğrudan erişebileceğiniz anlamına gelir.
Bu sadece modern istihdam modellerinde esnek iş birliği için değil, aynı zamanda birden fazla şirket lokasyon’u veya saha ofisi için de avantajlıdır. Hata analizleri ve uzaktan kontrol bağlantılarının adres aynı olup olmadığını takip etmek de daha kolaydır. Sabit bir IP adresi, şirketlerin web sitelerini veya hizmet portallarını müşterileri ve iş ortakları için sunduğu sunucular için genellikle neredeyse vazgeçilmezdir. Bununla birlikte, sunucunuza gelen ziyaretçilerin web siteleri veya indirmeler için gereksiz yere uzun süre beklemek zorunda kalmaması için yeterli yukarı akış hızı ayırdığınızdan emin olmalısınız.
İnternet sağlayıcıları ile şirketler, kolayca sabit bir IP adresi sipariş edebilir ve aynı zamanda genişletilmiş hizmetleri kullanabilir. Örneğin, GigaKomb i Business tam modüler çözümü ile her zaman ulaşılabilir ve her yerde veri, belge ve çalışma programlarına sahip olabilirsiniz.
Bu, statik IP adreslerinin bir etki alanı ile bir şirket veya başka bir kurum arasında sabit bir adres referansına sahip olduğu anlamına gelir. Dinamik IP adresleri ise Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP) tarafından atanır ve değişir. Bu tür dinamik IP adresleri birkaç kez yeniden kullanılabilir ve IP adresinin süresiz olarak atanmaması ve atandıktan sonra tekrar kullanılabilmesi avantajına sahiptir. Bu, değerli IP adresi alanından tasarruf sağlar.
Statik IP adreslerinin ondalık gösterimle yazılan alan adlarına dönüştürülmesi, Alan Adı Sisteminde (DNS) gerçekleşir.
Dinamik IP adresi, statik IP adresiyle çelişir. Statik vs. konu dinamik IP adresi birçok BT teknisyeni tarafından hararetle tartışılmaktadır. Dinamik IP adresi, sürekli değişen bir adrestir. Dinamik IP adresleri oluşturmak için, ağda bir DHCP sunucusunun yapılandırılması ve çalışır durumda olması gerekir. DHCP sunucusu, ağa bağlı tüm cihazlara ücretsiz bir IP adresi atar. DHCP, fiziksel bir ağdaki ağ aygıtlarına dinamik ve otomatik olarak IP adresleri atama yöntemidir. IP adreslerini ve diğer yapılandırma bilgilerini bir ağ üzerinden dağıtmak ve güncellemek için otomatik bir yol sağlar.