Yeni Başlayanlar İçin Wordpress Nedir, Ne İşe Yarar?
16.09.2020 10:04 6079 Görüntülendi

Yeni Başlayanlar İçin Wordpress Nedir, Ne İşe Yarar?

WordPress ile hiç çalışmamış olsanız bile, bu içerik yönetim sistemini (CMS) duymuşsunuzdur. 2003'teki ilk adımlarından bu yana hızla popülerlik kazanan WordPress, bir web sitesi veya blog oluşturma ve yönetme söz konusu olduğunda, en iyi ve en çok kullanılan yazılım çözümlerinden biridir. Bugün, WordPress hem yeni başlayanlara hem de profesyonellere hitap eder.

WordPress Nedir?

WordPress, dinamik web siteleri ve bloglar oluşturmak için kullanılan en popüler açık kaynaklı CMS'lerden biridir. Dünya çapında en yaygın kullanılan web sitesi oluşturma araçları arasındadır ve çok güçlü bir CMS olarak öne çıkar. WordPress, tüm bu karmaşık HTML kodunu öğrenmek zorunda kalmadan web siteleri oluşturmanıza olanak tanıyan bir sistemdir.

Kar amacı gütmeyen kuruluş “WordPress Foundation” tarafından açık kaynak (OSS) olarak sağlanır. Geliştirme, 27 Mayıs 2003'te yayınlanan ilk sürümden bu yana devam etmektedir.

WordPress ve WordPress.org Aynı Şey Mi?

WordPress.org, kendi web hosting sunucunuza yükleyip kurabileceğiniz ücretsiz bir CMS yazılımıdır. Genellikle insanlar bu seçeneğe kendi kendine barındırılan WordPress adını verir.

WordPress.com, premium planlar ve özel alanlar için yükseltmeler içeren ücretsiz bir deneme sürümü sunan ticari bir proje olan web sitesi oluşturuculara benzer barındırılan bir çözümdür.

Kendi kendine barındırılan siteler, seçtiğiniz web hosting hizmeti sağlayıcılarınızda saklanır. Bu seçeneği tercih eden kullanıcılar, web siteleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olur ve WordPress'i istedikleri görünüme getirebilirler.

Barındırılan siteler genellikle sizin için önceden ayarlanmıştır ve hepsi bir arada çözümler sunar. Kullanıcıların WordPress'i indirmesi ve yüklemesi gerekmez. Kullanıcıların yazılımı, web hosting’i, alan adını tek bir yerden aldığı tam bir hizmet çözümüdür. Kullanıcılar, platformun kendilerine verdiği limitlere ve kurallara uymak zorundadır.

WordPress Nasıl Çalışır?

WordPress PHP dilinde geliştirilmiştir ve çalışmak için tüm veri ve ayarların depolandığı bir MySQL veri tabanı kullanır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, WordPress’i kullanmak için bir programlama dili bilmeniz gerekmez. Yapmanız gereken tek şey sitenizin yapısını oluşturmak, grafikleri seçmek ve yeni özellikler için eklentiler kurmaktır. Tüm bunlar tek bir arayüz üzerinden yapılacaktır.

WordPress’in Avantajları Nelerdir?

WordPress ile gelen önemli avantajlardan bazıları aşağıdaki şekildedir: 

Kullanımı kolaydır

WordPress PHP ile yazılmış olmasına ve bir MySQL veri tabanı kullanmasına rağmen, WordPress kullanmak için herhangi bir dil bilmenize gerek yoktur. WordPress, herkesin harika bir web sitesine sahip olmasını kolaylaştırır.

Açık kaynaklıdır

WordPress açık kaynaklıdır ve GNU General Public License (GPL) kapsamında lisanslanmıştır. Bu, hiçbir şirket veya kişinin üzerinde hak iddia edemeyeceği anlamına gelir. Geniş bir geliştirici ve kullanıcı topluluğu, yazılımın daha iyi hale getirilmesine katkıda bulunur.

Ücretsizdir

WordPress yazılımı herkesin kullanımı için ücretsizdir. Ancak, bir web hosting, alan adı, SSL sertifikası vb. almak size biraz paraya mal olabilir.

Çok yönlüdür

İster basit bir blog ister tam özellikli bir e-ticaret mağazası, hangi web sitesini oluşturmanız gerekiyorsa, WordPress bunun için çalışabilir. 

Eklentilerle genişletilebilir

Şu anda WordPress web sitenize indirilmeye ve uygulanmaya hazır 10.221 (ve sayıca artan) ücretsiz eklenti vardır. SEO araçları, iletişim formları, resim galerileri ve çok daha fazlası WordPress ile parmaklarınızın ucundadır. WordPress’te her gün yeni bir eklenti keşfetmeniz mümkündür.

SEO dostudur

Özellikle bu amaç için geliştirilen eklentilerle, WordPress web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını kolaylaştırır. Daha iyi sıralama, daha fazla ziyaretçi getirir ve daha fazla ziyaretçi, karınızı artırmanız için size daha fazla şans verir. 

Spam içermez

Spam engelleyici eklentisi olan Akismet spam için oldukça etkilidir ve istenmeyen yorumları otomatik olarak engeller. Diğer ücretsiz eklenti ve ayarlar, gereksiz yorumları kolayca filtrelemenize olanak tanır.

Mobil uyumludur

İnternette gezinmenin büyük ölçüde mobil cihazlar kullanılarak yapıldığı bir dönemde, sitenizi çeşitli cihazlar için mümkün olduğunca mobil hale getirmek başarınız için kritik bir öneme sahiptir.

WordPress tasarımlarının ve temalarının çoğu mobile duyarlıdır. Bu pazar lideri CMS'yi kullanmak, duyarlı web teknolojisinden otomatik olarak yararlanabileceğiniz anlamına gelir.

Çok fazla tema seçeneği sunar

WordPress on binlerce ücretsiz tema seçeneği ile çoğu insan için kabul edilebilir olacak büyük miktarda işlevsellik sunar. 

WordPress’in Dezavantajları Nelerdir?

WordPress ile gelen dezavantajlardan bazıları aşağıdaki şekildedir: 

Özelleştirme

Diğer sürükle ve bırak web oluşturucu araçlarının aksine, WordPress oldukça esnek bir araçtır. Ancak, WordPress uzmanı değilseniz veya bunun için yetenekli bir WordPress geliştiriciniz yoksa, bazı ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

WordPress'i güncellememek, bazı işlevleri bozabileceğinden sonrasında oldukça zahmetli olabilir. Ayrıca, siteyi tasarlamak için kullanılan uygulamalar konusunda bilgili değilseniz, bu da bir sorun haline gelebilir.

Güvenlik açığı ve veri güvenliği

Bu CMS'nin en büyük dezavantajlarından biri, birden fazla durumda savunmasız olabilmesidir. WordPress açık kaynaklı bir platform olduğundan, bilgisayar korsanları için her zaman bir hedeftir.

Bu riski azaltmak için WordPress web siteleriniz için doğru temaları ve eklentileri seçmeniz çok önemlidir. Ayrıca, bir WordPress eklentisini yüklemeden önce kalitesini değerlendirmek her zaman iyi bir uygulamadır.

Sık güncellemeler

WordPress’i kurmak yeterli değildir. Düzgün çalıştığından emin olmak için birkaç eklenti ve tema da yüklemeniz gerekir. Ne kadar çok eklenti kullanırsanız, uyumluluk sorunlarıyla o kadar çok karşılaşırsınız.

Ayrıca, sitenizi sık sık güncellemek, eklentilerin çalışmayı durdurması gibi işlevselliğini de engelleyebilir. Bu yüzden web sitenizi güncellemeden önce verilerinizin yedeğini aldığınızdan emin olun.

WordPress Ne İçin Kullanılır? WordPress Sadece Blog’lar İçin Mi Uygundur?

Wordpress Ne Yapabilirsiniz? - Atak Domain Hosting

WordPress bir blog platformu olarak tasarlanmış olsa da, aslında çok çeşitli projeler için kullanılır. Aşağıda bu kullanım örneklerinden bazılarını bulabilirsiniz: 

Portföy siteleri

Bir portföy web sitesi, basit şekilde oluşturulması gereken sitelerdir ve WordPress, fazla çaba harcamadan böyle bir site kurmanıza olanak tanır.

İşletme siteleri

En dikkate değer WordPress avantajlarından biri özelleştirmedir. Bu, çok sayıda mevcut eklenti ve tema sayesinde benzersiz marka stilinize ve hemen hemen her işlevselliğe sahip bir işletme web sitesi oluşturmanıza olanak tanır.

E-ticaret siteleri

Çevrimiçi mağaza oluşturmak için Shopify gibi özel bir platforma ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak WordPress, e-ticaret web siteleri oluşturmak için de mükemmel bir araçtır. Etkin internet satışlarını sağlamak için her özelliğe sahip olan WooCommerce eklentisi ile WordPress’te e-ticaret sitesi de kurabilirsiniz.

MVP (Minimum Viable Product) web siteleri

Tam teşekküllü bir projeyi başlatmadan önce bir iş fikrinizi hızlı bir şekilde test etmek, size süreç boyunca çok fazla para kazandırabilir. WordPress web geliştirmeyi hızlandırdığından, bu platforma dayalı bir MVP web sitesini hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz.

WordPress ile Profesyonel Bir Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Aşağıda, WordPress ile profesyonel bir web sitesinin nasıl oluşturulacağına ilişkin adım adım süreçleri bulabilirsiniz:

1. Bir alan adı seçin

Bir WordPress sitesi oluşturmadan önceki ilk ve en önemli adım, akılda kalıcı ve benzersiz bir alan adı seçmektir. Alan adınız bilinen marka kimliğinizi koruduğu için ilerleyen zamanlarda değiştirmeniz önerilmez. Bu yüzden seçerken dikkatli olmanız gerekir. 

Diyelim ki Atak Domain’den bir alan adı satın almak istiyorsunuz:

  • Domain sorgulama alanına gidin. 
  • Bu alana istediğiniz alan adını yazın. 
  • Eğer alan adınız daha önce alınmamışsa ve bu isimle devam etmek istiyorsanız, sepete ekleyerek ve satın alma işleminizi tamamlayın.

2. Hosting satın alın

Web hosting, sitenizi oluşturan dosyaları ve veri tabanını 7/24 erişilebilir olacak şekilde depolar. Birkaç hosting türü vardır, ancak yeni başlıyorsanız, paylaşımlı hosting en iyi çözümdür. Fakat  WordPress hosting, WordPress gereksinimlerine göre özelleştirilmiş bir hosting hizmeti olduğu için sizin için önerimiz “WordPress Hosting”dir. 

Tam da bu noktada Atak Domain WordPress Hosting planları, tek tıklamayla WordPress kurulumu yapmanızı sağlar ve işinizi kolaylaştırır. 

WordPress hosting planlarımıza göz atmak isterseniz, linke tıklayarak WordPress hosting planlarımızı inceleyebilirsiniz. 

3. WordPress'i indirin ve yükleyin

WordPress'i çevrimiçi yüklemek için otomatik veya manuel olarak ilerleyebilirsiniz.

Otomatik kurulum, hosting şirketlerinin tek tıkla kurulum dediği şeye karşılık gelir. Yani bir yazılım sizin için tüm işleri yapar. Bu özellik temel olarak yeni başlayanlar içindir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Atak Domain aracılığıyla bir hosting planı satın alırsanız, birkaç tıklamayla WordPress web sitenizi başlatabilirsiniz. 

4. Bir tema seçin ve etkinleştirin

Bir WordPress teması, web sitenizin tasarım “çerçevesini” oluşturmanızı sağlar. Genel olarak, bir WP teması size aşağıdakileri sunacaktır:

  • Renk uyumu
  • Site genelinde yazı tipi stilleri
  • Widget konumları
  • Sayfa düzenleri (veya şablonlar)
  • Sitenizin genel tasarımı (his, görünüm ve stil)
  • Ek stil ayrıntıları
  • Blog arşivleri ve blog yazıları için stiller
  • Görüntü kaynağı

Peki bir WordPress temasını nasıl yükleyebilirim?

  • WP panonuzdaki Görünüm > Temalar Menüsü aracılığıyla temalar ekleyebilirsiniz. 
  • Web sitesinde ücretsiz bir tema bulmak için “Yerleşik Arama İşlevini” kullanabilirsiniz.
  • Temalarınızı, WP kontrol panelinizdeki Görünüm > Temalar  > Yeni Ekle butonu aracılığıyla .zip dosyaları olarak yükleyebilirsiniz.

5. Eklentileri kullanarak ekstra özellikler ekleyin

Bir WP eklentisi, yeni işlevler, özellikler veya entegrasyonlar eklemek için web sitenize yüklenebilen bir ek kod paketi olarak tanımlanır.

Üçüncü taraf eklentiler yükleyerek web sitenizin özelliklerini daha da genişletebilirsiniz. Bunları WP panonuzdaki “Eklentiler” bölümünde arayabilir ve hemen yükleyebilirsiniz.

Bu noktada çok fazla eklentiyi etkinleştirmemeye dikkat etmeniz önerilir. Ayrıca, web sitenize ciddi şekilde zarar verebileceğinden yalnızca güvenilir eklentilerle çalıştığınızdan emin olun.

Tüm WordPress sitelerinde mutlaka olması gereken WordPress eklentileri

Her kullanım durumu için sahip olmanız gereken birkaç WP eklentisini aşağıda bulabilirsiniz: 

WP SEO Eklentisi: Ekstra SEO işlevleri ve özellikleri eklemenize yardımcı olabilecek Yoast SEO gibi bir SEO Eklentisi kullanabilirsiniz.

WP Yedekleme Eklentisi: WP'nin yerleşik bir yedekleme işlevi yoktur, bu nedenle bir güvenlik ihlalini veya saldırıyı azaltmak için bir yedekleme planınız olmalıdır. BackupBuddy, bu amaçla kullanabileceğiniz kullanışlı bir eklentidir.

WP Form Eklentisi: Ninja Forms eklentisi (form oluşturucu) ile web sitenize anketler, iletişim formları, dosya yükleme, bağış kabul etme ve daha fazlası gibi formlar ekleyebilirsiniz.

WP Güvenlik Eklentisi: Yaygın güvenlik açıklarını düzeltmek ve web sitenizi saldırılara karşı daha sağlam hale getirmek için çalışabilen iThemes Security, Wordfence, All in One WP Security  gibi bir WordPress eklentisi kullanabilirsiniz.

6. İçerik oluşturun

Web sitenize doğru hedef kitleyi getirmenin en iyi yolu, kaliteli içerik oluşturmaktır. Bu yüzden hedef kitlenizin ihtiyaçlarını ve motivasyonlarını göz önünde bulundurun ve bu içerikleri WordPress sitenizde kullanın.

Ek olarak, içeriklerinizi mutlaka tanıtın ( sosyal medya, ücretli reklamcılık, e-posta pazarlama) ve içeriklerinizi SEO'yu göz önünde bulundurarak optimize edin.

Yukarıdaki tüm adımları izledikten sonra artık web sitenizi yayına alabilirsiniz.

WordPress Alternatifleri Nelerdir?

Aşağıda WordPress alternatif olarak kullanabileceğiniz bazı CMS’leri bulabilirsiniz:

1. Joomla

Joomla, web sitelerinin ve uygulamaların oluşturulduğu karmaşık ama güçlü bir açık kaynak platformudur. Tüm web sitelerine uygun bir içerik yönetim sistemidir. Joomla, belirli bir site türünün üzerine inşa edildiği sınırlı bir platform değildir, ziyaretçileri çeşitli şekillerde verilere bağlamayı mümkün kılan sağlam bir araç setidir. Kullanımı kolaydır, ancak standart olmayan öğeyi özel olarak kodlamanızı da bekler.

2. Drupal

Drupal; HTML, CSS ve PHP'yi anlayan geliştiriciler veya kişiler için tasarlanmış tonlarca özelleştirme seçeneğine sahip açık kaynaklı bir CMS olduğu için WordPress'e benzerdir. Drupal, site tasarımınızı özelleştirmenize yardımcı olmak için optimizasyon sağlayan 40.000'den fazla modül ve 1000'den fazla ücretsiz tema sunar.

Drupal; yoğun trafik ve veri yükleri olan kurumsal işletmeler devlet kurumları ve eğitim kurumları için uygun bir çözümdür. 

3. Opencart

OpenCart; WooCommerce, Joomla ve Drupal ile aynı esnekliğe sahiptir ve neredeyse her tür e-ticaret sitesini çalıştırmayı kolaylaştırır.

Platformun açık kaynaklı yapısı sayesinde ek maliyetler konusunda endişelenmenize gerek kalmaz ve güçlü hepsi bir arada kontrol paneli mağazanızın tüm önemli yönlerini yönetmeyi kolaylaştırır.

Birden fazla mağaza işletmeyi hayal ediyorsanız, OpenCart açık ara en iyi WordPress alternatifidir. Gelişmiş ürün değişkenleri özelliği sayesinde farklı mağazalar için farklı temalar kullanabilir, hedef kitleniz için yerelleşebilir ve stoğunuz üzerinde esnekliğe sahip olabilirsiniz.

4. Magento

Bu açık kaynaklı e-ticaret yazılımı, yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir e-ticaret web sitesi oluşturmayı mümkün kılar. Bu, sadece e-ticaret işlevselliğine odaklanıyorsanız, Magento'yu kolayca en iyi WordPress alternatiflerinden biri yapar.

Magento kullanıcı dostudur (kodlamayı biliyorsanız) ve öğrenmeye istekli kullanıcılar için harika bir seçenektir.

Küresel topluluk, bir problem yaşadığınızda asla yalnız kalmamanızı sağlar ve farklı özelliklerden oluşan Magento, web sitenizi tam istediğiniz gibi özelleştirmenizi kolaylaştırır.

Bütçeniz varsa, kurumsal planları seçebilir ve profesyonel desteğe de erişebilirsiniz. Ayrıca web hosting, güvenlik ve olası yedeklemelerle de ilgilenmeniz gerekir.

5. Medium

Medium, güçlü bir kullanıcı tabanı oluşturmaya ve insanları kendileri için önemli olan hikayeler ve fikirlerle buluşturmaya odaklanan bir blog platformudur.

Medium, mobil cihazlar için ustalıkla optimize edilmiştir ve site, en son web tasarım ilkelerinin tümünü takip eder. Ancak, blogunuzu özelleştiremezsiniz. Bu aslında bir yandan bu, eklentiler, temalar veya uzantılar hakkında endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir. Öte yandan, bu, blog’unuzun herkesle tamamen aynı görüneceği anlamına gelir.

Benzer şekilde, hosting veya alan adları konusunda endişelenmenize gerek kalmaz, çünkü bu WordPress alternatifi tamamen barındırılır ve özel alan adlarını da desteklemez.

Karmaşık veya uzun bir kurulum süreci hakkında endişelenmeden fikirlerini ortaya çıkarmak isteyen blogger’lar için en iyi blog platformlarından biridir.

6. Squarespace

Squarespace, şık ve duyarlı tasarımlarla gelen bir web sitesi oluşturucudur. Şablonlar, otomatik güncellemeler, e-ticaret ve hosting gibi web sitenizin tüm yönleriyle ilgilenir. Squarespace, içe/dışa aktarma işlevleri sunar (yani, ek bir eklenti indirmeden bir WordPress blogunu Squarespace'e aktarabilirsiniz). Fiyatlandırma dikkate alınırsa, küçük işletmeler için en uygun çözümlerden biridir.

7. Shopify

Çevrimiçi ürün satmak veya küçük bir işletme web sitesi oluşturmak istiyorsanız Shopify, WordPress'e iyi bir alternatiftir. Amazon, eBay, Facebook, Instagram vb. üzerinde satış yapmak istiyorsanız, Shopify size ücretsiz çok kanallı bir entegrasyon sağlar. Ayrıca yerleşik satış araçları, kullanım kolaylığı ve 100'ün üzerinde sorunsuz ödeme seçeneğiyle birkaç önemli avantaj sağlar.

WordPress İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. WordPress hala popüler mi?

Evet, WordPress, dünyanın her yerinden en çok kullanılan CMS'dir. 2021'de internetteki web sitelerinin %39,6'sı WordPress kullanıyordu.

2. WordPress'in maliyeti nedir?

Temel içerik yönetim sistemi olan WordPress.org ücretsiz olarak kullanılabilir. Ancak, platformun kendisi ücretsiz olsa da, web sitenizi oluşturmak ve başlatmak için web hosting ve alan adı kaydı için ödeme yapmanız gerekecektir.

3. WordPress ve WooCommerce arasındaki fark nedir?

WordPress bir içerik yönetim sistemidir, WooCommerce ise WordPress İçerik Yönetim Sistemi için tasarlanmış bir e-ticaret eklentisidir.

4. WordPress yeni başlayanlar için kolay mıdır?

WordPress öğrenmek nispeten kolaydır. WordPress'i tam anlamıyla kullanabilmek için HTML, CSS veya JavaScript kodunu nasıl yazacağınızı bilmenize gerek yoktur. Yeni başlayanların ihtiyaç duyduğu tek şey, basit talimatları takip etmektir. WordPress topluluğu, en büyük topluluklardan biridir. Aktiftir ve ücretsiz yardım sunmaya isteklidir.

5. WordPress öğrenmeden önce kod öğrenmek gerekli mi?

WordPress ile ilgili en iyi şeylerden biri, onu kodlamayı bilmeden kullanabilmektir. Tek bir kod satırı yazmadan her gün çarpıcı web siteleri oluşturabilir ve yeni içerikler yayınlayabilirsiniz.

Yeni başlayan biriyseniz, temel WordPress işlevselliğini öğrenmeye odaklanın. Başarılı bir şekilde WordPress öğrenmek için HTML, CSS veya JavaScript bilmenize gerek yoktur. Kodlama becerilerini öğrenmek için zamanınızı boşa harcamayın. Önce WordPress'te uzmanlaşın, ardından isterseniz kodlamayı öğrenebilirsiniz.

6. WordPress kullanan popüler siteler hangileridir?

USA Today, NBC, CBS, Airbnb, Time, Disney, TechCrunch, Spotify, Pioneer Woman gibi ünlü isimler web site altyapıları için WordPress kullanır.