Suudi Arabistan'da İş Kurmak - Suudi Arabistan'da Nasıl İş Kurulur?
27.03.2020 11:49 11.842 Görüntülendi

Suudi Arabistan'da İş Kurmak - Suudi Arabistan'da Nasıl İş Kurulur?

Belgesel bir ekonomik güç olan Suudi Arabistan, G20’ye üye olan tek Arap ülkesidir. GSYH’nin neredeyse yarısını oluşturan petrol endüstrisine büyük ölçüde bağımlıdır. Aynı zamanda yabancı işçilere bağımlıdır. Özel sektör çalışanlarının yaklaşık %80’i Suudi Arabistanlı değildir.
Suudi Arabistan’da bir iş kurmayı düşünüyor musunuz? İlgili formaliteler konusunda size yol gösterecek bazı ipuçları.
Suudi Arabistan, göçmenlik açısından korkutucu bir ülke gibi görünebilir. Ancak, orada bir iş kurmak isteyen yabancıların, mevcut yönetmeliklere uymaları koşuluyla, ilgili makamlarca desteklenmesi muhtemeldir. Aslında, her yıl, dünyanın dört bir yanından gelen yabancılar, işlerini sadece vitrinlerini sergilemek ve paylaşmak için değil, aynı zamanda yerli halk ve göçmenler için istihdam yaratmak, böylece yerel ekonomiye aktif olarak katılmak için kurmayı başardılar.
Ülkenin sert görünümüne rağmen, Suudi Arabistan Genel Yatırım Otoritesi, basitleştirilmiş önlemler ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki en düşük ortalama tarife oranı (MENA) gibi ilgili faydalar sayesinde ülkeyi iş ve girişimcilik için ideal bir yer haline getirmeyi başardı) Ayrıca, yerel yönetimler girişimciliği daha da teşvik etmek için liman taşıma ücretini 2008 yılında %50 oranında azaltmıştır.
Suudi Arabistan’ın Dünya Bankası tarafından iş yapmak için MENA bölgesinin en iyi ülkesi olarak listelendiğini unutmayın. Aslında, ülke özel şirketlerin liberal politik geleneklerine sadık kalmıştır. Başka bir deyişle, yabancı yatırım yasaları yabancıların gayrimenkul söz konusu olduğunda bile projelerinin %100'ünü elinde bulundurmalarına izin vermektedir.
Son olarak, rekabet gücü ile ilgili olarak, Suudi Arabistan’ın mali ortamı düşük vergiler ve çok sayıda teşvik içermektedir. Yıllarca birçok yabancı yatırımcı finansal özgürlüğünden yararlandı. Buna ek olarak, ABD doları cinsinden endeksli Suudi para biriminin istikrarı, yabancılara döviz veya kar iadesi konusunda herhangi bir kısıtlama getirmemektedir.
Suudi Arabistan’da yabancı şirketler için üç tür iş formu vardır. Bu iş formlarının her birinin farklı avantajları ve dezavantajları olduğu kadar, iş faaliyetlerinin farklı kapsamı, kayıt şartları ve minimum sermaye gereksinimleri de vardır. Çoğu durumda, bu gereksinimler bir şirketin Suudi Arabistan’a olan bağlılık derecesine ve önerilen ticari faaliyete bağlıdır.


  • Endüstri ve İşletme Türü
  • Merkezin veya Bireyin/Kişilerin Uyruğu
  • Mevcut Ticaret Anlaşmalarının veya İlişkilerinin Varlığı
  • Ticari Acenteler.
  • Suudi Arabistan dışından özel sektöre doğrudan satış yapabilmenize rağmen, bir Suudi acentesi veya distribütörü istihdam etmeniz önerilir. Suudi kanunları, yabancı bir işletmenin komisyon acentesi olarak faaliyet göstermesine izin vermez. Toptan satış, perakende ticaret ve dağıtım, %25 yerel bir ortakla birlikte minimum 20 milyon SR yatırımına tabidir.
    Genellikle ülke yabancı yatırıma açık görünüyor. Önceki kral, ülkeyi sosyal ve ekonomik girişimlerle modernleştirmek için çalıştı. Bunlar arasında yabancı yatırımı çekmek, kadınlar için istihdam ve sosyal fırsatları artırmak ve özel sektörün ekonomideki rolünü artırmak yer alıyor. Şimdiye kadar bu çok etkili olmamış olsa da işletmelerin yabancı işçileri işe almasını engelleyerek gelecekteki gençlere daha fazla iş sağlamak için “Suudileştirme” yönünde önerilen bir hareket olduğunu belirtmek gerekir.
    Seçenekleriniz
    Suudi Arabistan Krallığı en büyük Arap devleti ve dünyanın ikinci büyük petrol üreticisi ve ihracatçısıdır. Aynı zamanda İslam’ın doğum yeridir ve İslam’ın Mekke ve Medine’deki en kutsal tapınaklarına ev sahipliği yapar. Günümüzde Suudi Arabistan eskiden dört ayrı bölgeden oluşuyordu: Hicaz, Necd ve Doğu Arabistan (Al-Ahsa) ve Güney Arabistan (Asir).
    Limited şirket (LLC), Suudi Arabistan’a giren yabancı işletmeler için en yaygın şirket ve yatırım şeklidir.
    Bir LLC kurmak için gereken minimum sermaye yatırımı 500.000 SR’dir ve 2 ile 50 hissedarı olmalı ve bir veya daha fazla yönetici tarafından yönetilmeli ve temsil edilmelidir. Yönetim Kurulu yoktur, ancak hissedarlar genellikle Esas Mutabakat Zaptında bir Yönetim Kurulu ve diğer yönetim düzenlemeleri öngörürler. Ancak yirmiden fazla ortak varsa, şirketin bir “Denetleme Kurulu” kurması gerekir. Yabancı bir mülkiyetin yüzdesi üzerinde yasal bir sınırlama olmadığından Suudi ortağı gerekli değildir.
  • LLC’nin bir denetçisi de olmalıdır.
  • Hem gerçek kişiler hem de tüzel kişiler hissedar olabilirler. Hissedarlar, genel olarak, şirketin borçlarından, yalnızca şirketin hisselerindeki menfaatleri doğrultusunda sorumludurlar.

  • LLC’nin Avantajlar/Dezavantajlar
  • Sınırlı bir sorumluluk şirketi (LLC) en yaygın biçimdir ve Suudi ortaklarla ortak girişimlere girmek için özellikle popüler bir araçtır.
    Özellikle, bir limitet şirket, şirketin onaylanmış nesneleri kapsamına giren tüm faaliyetlerde bulunabilir ve hem kamu hem de özel sektörde projeler üstlenebilir. Herhangi bir endüstriyel proje için Suudi Endüstriyel Kalkınma Fonu’ndan uygun fiyatlarla finansman almaya hak kazanması daha olasıdır. Bir limitet şirket, çalışanlarına ikamet amaçlı olarak da sponsor olabilir.
    Suudi Arabistan’da İşinizi Nasıl Kurarsınız?
    Suudi Arabistan’da işletme ruhsatının işlenmesi için geçen süre, daha fazla yatırımı teşvik etmek için yüzde 92’den fazla azaltıldı.
    İşletmelerin lisans verilebilmesi için yatırım otoritesine yalnızca mali tablolar ve sertifikalı ticari kayıt sunmaları gerekir. Yabancı yatırımcılar endüstriyel veya endüstriyel olmayan projeleri tamamlamak için satış, pazarlama ve yönetim ofisleri açabilirler.
    Kurallarında ve düzenlemelerinde çok fazla değişiklik olması sebebiyle Suudi Arabistan’da bir iş açmak için iyi bir yer olabilir. Yabancı olsanız bile, sürekli değişen ve sürekli büyüyen Suudi pazarı nedeniyle şirketinizin %100’üne sahip olabilirsiniz. Suudi Arabistan’da işinizi kurmak için adımlar:
    Yatırım Lisansı (SAGIA Lisansı)
    Suudi Arabistan’da yeni bir şirketseniz, önce SAGIA Lisansını almanız gerekir. Bu tür yabancı şirketlere lisans sağlayan Devlet kuruluşu, ortak olmadan çalışmanıza imkân sağlayan Suudi Arabistan Genel Yatırım Kurumu’dur. Bu temel prosedürlerle, banka hesabınızı ve sponsor hissedarlarınızı alabilirsiniz. Bu muhtemelen işinizi Suudi Arabistan’da yasal olarak yapmaya başlamak için yeterlidir.
    Ana Sözleşme İmzalanması
    Suudi’deki yeni bir firmanın kesinlikle bir Ticari Kayıt veya CR’ye ihtiyacı olacaktır. CR, Suudi Arabistan’daki faaliyetleri yürütmenizi sağlayan Suudi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilir. Bazı faaliyetler, CR ile birlikte gerekli olan bir başka zorunlu belge olan Ticaret Odası’ndan hala lisans ve sertifikalara ihtiyaç duyar.
    Ofisinizi Kurma
    İşletmenin yabancı sahipleri, belgelerin tamamlanmasından sonra süreci tamamlamak için kesinlikle Suudi Arabistan’a gelmelidir. Suudi Arabistan’daki şirket kaydının bir parçası olarak, Noterde tasdik için bir kez girmeniz gerekecektir. Suudi Arabistan’da şirket oluşumunu sağlamak için birkaç hükümet kaydı da yapılmalıdır. Bunlardan bazıları Belediye Lisansı, Çalışma Ofisi Dosyası, Sosyal Sigortalar için Genel Organizasyon Dosyası (GOSI) ve Zekât ve Vergi Dosyası Genel Kurumu (GAZT).
    Suudi Arabistan’da, işinizi kurmak ve işletmek için harika bir yerdir. Birçok girişimcinin yeni pazarları keşfetmekten ve işlerini burada kurmaktan mutluluk duydukları çok hoş bir yerdir.
    Şirket Türleri
    Çoğu ülkede olduğu gibi, Suudi Arabistan’da bir şirket kurmak çeşitli yasal prosedürleri içerir. Aşağıda, Suudi Arabistan’da bulunan farklı şirket türleri hakkında bazı bilgiler yer almaktadır.
    1-Sharikat Tawsiyah Bel-Ashom (Ashom): Sınırlı bir hisse ortaklık. Bu tür bir şirket için en az iki, en fazla elli ortak gerekir. Ayrıca, ortakların sorumluluklarından en az biri sınırsız olacaktır. Diğer ortakların yükümlülüğü sermayeye yaptıkları katkı miktarına eşit olacaktır. Bir milyon Riyal tutarında, yani 210,632 avro civarında bir minimum sermayenin gerekli olduğunu unutmayın.
    2-Sharikat Al-Mossahamah (SAM): Beş ortaklar minimum ve çevresinde 2.080.200 Euro 10 milyon Riyali minimum sermaye gerektiren bir kamu limited şirkettir. Ortakların sorumluluğu sermayeye yaptıkları katkı miktarına bağlı olacaktır.
    Münhasır Mülkiyet: özellikle bireysel girişimcinin borçlar durumunda kişisel varlıklarını garanti altına alması gerektiği için minimum sermaye gerektirmeyen tek bir ortak şirkettir.
    Sharikat Tadhamou: İki ortağı, hem sahip sınırsız yükümlülükler az gerektiren bir genel ortaklık şirketi. Minimum 500.000 Riyal sermayesi, yani yaklaşık 105.000 Euro (500.000 riyal) gereklidir.
    Sharikat Zat Massouliyyah Mahdoodah: (SMM) 1053160 Euro minimum sermaye ile en az beş ortaklar gerektiren bir özel limitet şirkettir. Her bir ortağın yükümlülüğü, sermayeye olan katkı miktarına eşit olacaktır.
    Prosedürler
    İlk adım, şirketiniz için seçtiğiniz adın Şirket Adları web sitesinde bulunup bulunmadığını kontrol etmek olacaktır. Böyle bir durumda, resmileştirmek için Birleşik Merkez'e göndermeniz gereken AOA standart belgesini yazdırarak rezervasyona başlayabilirsiniz. Bu işlem ücretsizdir. Suudi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı web sitesinden de devam edebilirsiniz. Üretilecek belgeler:
  • AOA Basılı Şirket Adı Rezervasyonu
  • AOA Belgesinin Elektronik Bir Kopyası
  • Rezervasyon İle İlgili Yazılı Onay
  • Kimlik Kartınız
  • Başvuru Formu.
  • Kayıt ücretleri uygulanır. Bunlar kayıt amacıyla 1.200 Riyal ve AOA’nın yayınlanması için yaklaşık 650 Riyal tutarındadır. Ücretler Birleşik Merkez’in kendisinde ödenebilir. Daha sonra, noterden önce şirketin tüzüklerini doğrulamanız gerekir. Birleşik Merkez, isteğinizin tamamlandığından emin olmak için size bir noter sağlayabilir.
    Aşağıdaki adım şirketin adına bir banka hesabı açmak olacaktır. Herhangi bir Suudi bankasını seçebilirsiniz.
    Bunlarla işiniz bittiğinde, şirketinizle ilgili tüm bilgilerin veri tabanına girmesi için noter onaylı tüm belgeleri Birleştirilmiş Merkez’e bir kez daha göndermeniz gerekecektir. Birleşik Ticaret Merkezi aracılığıyla Suudi Ticaret Odası'na 2.100 Riyal ödemek zorunda kalacaksınız.
    Bir diğer önemli adım, gelecekteki tüm çalışanlarınızı Ulusal Emeklilik Fonu ile Sanayi ve Sağlık Fonu'na katılabilmeleri için GOSI'ye kaydettirmektir. Her çalışan için%11 katkı yapacağınızı, ikincisi ise %9 katkı yapacağınızı unutmayın.
    Son olarak, şirketinizi Zekât Departmanına (dini vergi) kaydettirmeniz gerekecektir. Zekât vergisi, vergiye tabi gelir ve bazı varlıklara göre hesaplanır.
    Çalışma Şartları
    Suudi Arabistan’da yasal asgari ücret yoktur. Ortalama maaş yaklaşık 2.500 riyaldir, yani yaklaşık 650 ABD dolarıdır. Hafta sonları çalışmanız istenirse, günlük iki katı ücret almaya hak kazanırsınız. Zaman aşımı durumunda saatlik ücret %50 artırılır.
    Suudi Arabistan’daki yasal çalışma haftası 48 saat, yani altı gün boyunca günde sekiz saattir. Ancak, Cuma genellikle ülkede bir çalışma günü olarak kabul edilmez.
    Ramazan ayı boyunca çalışanların işyerlerinde günde sadece altı saat olması beklenmektedir. Bunlar öğle, dinlenme ve namaz vakitlerini kapsamaz.
    Son olarak, bir yıl hizmette olan işçiler 20 günlük ücretli izin hakkına sahiptir. Beş yıllık çalışmayı tamamladıktan sonra, 30 günlük ücretli izin hakkına sahip olacaksınız.
    Web Sitenizi Güncelleyin
    Bir web siteniz varsa, web sitesinin Suudi Arabistan’a ve Arap ülkelerine uygun olduğundan emin olun. Web sitesi sahiplerinin eksik bir bilgi veya yanlış ilişkilendirilmiş fotoğrafları olduğu için olumsuz hikayeleri var. Şirketinizin yanlış tanınmaması için web sitenizdeki bilgilerin doğru olduğuna emin olun. Bu adımları takip ederek, Suudi Arabistan’da kurmuş olduğunuz şirketinizin domain ve hostingini www.atakdomain.com adresinden çok rahatlıkla tescil edebilir veya transfer edebilirsiniz. Firmamız size atak çözümler sunmaya devam edecektir.