SQL Nedir? SQL Kullanımları
14.12.2023 15:26 366 Görüntülendi

SQL Nedir? SQL Kullanımları

SQL, 1970'lerde yaratılmış olmasına rağmen devasa veri kümelerinin nasıl yönetildiği, depolandığı ve daha sonra nasıl alındığına olan yakınlığı nedeniyle günümüzde en popüler dillerden biri olmaya devam etmektedir. SQL öğrenmek aynı zamanda veri bilimi ve makine öğrenimi alanlarında daha gelişmiş programlama için de mükemmel bir giriş noktasıdır. 

Peki, SQL tam olarak nedir?

SQL Nedir?

SQL Nedir? SQL Kullanımları | Atak Domain

Veri üretildiğinde bir yerde saklanması gerekir. Çoğu şirket Oracle, MySQL veya Microsoft Access gibi veri tabanları kullanır. Ancak bir veri tabanındaki ham veriler, dönüştürülmeden önce kolayca analiz edilemez. İlişkisel veri tabanı yönetim sistemlerindeki (RDBMS) verileri sorgulamak için 1974 yılında IBM tarafından oluşturulan bir dil olan yapılandırılmış sorgu dili anlamına gelen SQL burada devreye girer. En basit haliyle bu, kullanıcıların veri alt kümelerini almalarını, toplamaları çalıştırmalarını, temizlemelerini ve daha fazlasını yapmalarını sağlamak anlamına gelir.

SQL'i bir veri tabanına veri yazmak için de kullanabilirsiniz, ancak veri analistleri tarafından en yaygın kullanım durumu, analizleri için ihtiyaç duydukları belirli verileri okumak ve almaktır. 

O zamandan bu yana geçen yıllar içinde, veri sorguları için standart haline gelmiştir.

İlişkisel veri tabanı nedir?

İlişkisel veri tabanı, verilerin aynı veri tabanı içindeki başka bir veri parçasıyla ilişkili olarak tanınmasını ve erişilmesini sağlayan bir veri tabanı türüdür (genellikle tablolar halinde düzenlenir). Başka bir deyişle, ilgili verileri sütunlar ve satırlar halinde düzenlenmiş birden fazla tabloda depolar ve kullanıcının çeşitli tablolardaki verileri (veya bilgileri) aynı anda sorgulamasına olanak tanır.

İlişkisel veri tabanı, ilişkisel veri modelini izleyen bir veri tabanıdır. İlişkisel bir veri tabanını sürdürmek için bir İlişkisel Veri tabanı Yönetim Sistemi (RDBMS) kullanılır. Sonuç olarak, bu sistem üzerinde çalışmak için birçok veri tabanı, veri tabanını yönetmek ve sorgulamak için SQL kullanma eğilimindedir. Dolayısıyla SQL, bir RDBMS'deki verilerle iletişim kurulmasını sağlayan bir dildir.

Açıklığa kavuşturulması gereken önemli bir husus, SQL'in kendisinin bir veri tabanı sistemi olmadığıdır. 

Dikkate alınması gereken bir diğer husus da SQL'in ilişkisel veri tabanlarını sorgulayabilen tek programlama dili olmadığı, ancak kesinlikle en popüler olduğudur. Bu nedenle, "SQL veri tabanları" ve "ilişkisel veri tabanları" terimleri genellikle birbirlerinin yerine kullanılır. MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server ve Oracle Database SQL kullanan en tanınmış RDBMS'ler arasındadır.

SQL'in Bileşenleri

SQL kodu genellikle dört ana kategoriye ayrılır.

  • Sorgular, SELECT, FROM, WHERE ve ORDER BY dahil olmak üzere cümleciklere ayrılan, her yerde bulunan ve tanıdık SELECT deyimi kullanılarak gerçekleştirilir.
  • Data Manipulation Language (DML) veri eklemek, güncellemek veya silmek için kullanılır ve aslında bir SELECT deyimi alt kümesidir ve INSERT, DELETE ve UPDATE deyimlerinin yanı sıra BEGIN TRANSACTION, SAVEPOINT, COMMIT ve ROLLBACK gibi kontrol deyimlerinden oluşur.
  • Data Definition Language (DDL) - Veri Tanımlama Dili  tabloları ve dizin yapılarını yönetmek için kullanılır. DDL deyimlerine örnek olarak CREATE, ALTER, TRUNCATE ve DROP verilebilir.
  • Data Control Language (DCL) - Veri Kontrol Dili , veri tabanı haklarını ve izinlerini atamak ve iptal etmek için kullanılır. Ana deyimleri GRANT ve REVOKE'dur.

SQL komutları

SQL Nedir? SQL Kullanımları | Atak Domain

Aşağıda bazı yaygın SQL komutlarını bulabilirsiniz:

  • SELECT - bir veri tabanından veri almak için kullanılır.
  • INSERT - bir veri tabanına veri eklemek için kullanılır.
  • UPDATE - bir veri tabanındaki verileri güncellemek için kullanılır.
  • DELETE - bir veri tabanından veri silmek için kullanılır.
  • CREATE - yeni bir tablo, veri tabanı veya görünüm oluşturmak için kullanılır.
  • ALTER - mevcut bir tablo veya veri tabanının yapısını değiştirmek için kullanılır.
  • DROP - bir tabloyu veya veri tabanını bırakmak için kullanılır.
  • TRUNCATE - bir tablodaki tüm verileri kaldırmak için kullanılır.
  • JOIN - iki veya daha fazla tablodaki verileri birleştirmek için kullanılır.
  • GROUP BY - verileri belirli bir sütuna veya ifadeye göre gruplamak için kullanılır.
  • ORDER BY - verileri belirli bir sütuna veya ifadeye göre sıralamak için kullanılır.
  • WHERE - verileri belirli bir koşula göre filtrelemek için kullanılır.
  • HAVING - gruplamadan sonra verileri belirli bir koşula göre filtrelemek için kullanılır.

SQL Neden Önemlidir? 

SQL, veri tabanları ile etkileşim için standartlaştırılmış bir yöntem sağlayarak kullanıcıların satıcıdan bağımsız olarak farklı veri tabanı sistemleriyle çalışmasını mümkün kılar. Ayrıca SQL, kullanıcıların büyük veri kümelerinden anlamlı içgörüler elde etmesini sağladığı için veri analizi ve iş zekası uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. 1970'lerde icat edilen SQL, o zamandan beri veri tabanlarını yönetmek ve sorgulamak için en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir.

SQL Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Teknik düzeyde SQL, verileri doğrudan sorgulamanızı sağlamak üzere tasarlanmış bir dildir. Bunun önemli sonuçları vardır: aynı sonucu elde etmek için diğer dilleri kullanmaktan çok daha iyi performans elde edersiniz. Çoğu zaman, Python gibi başka bir dilde çok daha fazla kod satırı gerektirecek bir satırı SQL'de yazabilirsiniz. Bu, analistlere belirli bir dilin giriş ve çıkışlarını öğrenmek yerine toplamalara daha fazla odaklanmaları için çok zaman kazandırır.

SQL bilmeniz pratik nedenlerden dolayı da faydalıdır. Şirketlerin büyük çoğunluğu bu dili devasa ilişkisel veri tabanlarına erişmek için kullanır. Diğer kurumsal BI araçlarını veya dillerini öğrenmeye kıyasla oldukça taşınabilir ve analitik bir beceridir. Şirketinizin Python ya da R, PowerBI ya da Tableau kullanması fark etmez. Büyük ihtimalle SQL kullanırlar ve bu konuda temel bilgiye sahip olmak için işe alım yaparlar. Dolayısıyla, SQL öğrenmek piyasadaki rekabet gücünüzü büyük ölçüde artırır. SQL iş tanımında çok fazla yer almasa bile, kodlama becerisini test etmenin faydalı bir yolu olduğu için birçok şirket adayları SQL kodlama yarışması ile elemeyi tercih eder.

SQL Ne Zaman Kullanılmalı?

Bir işletmede veri bütünlüğü ve tutarlılığı önemli olduğunda SQL veri tabanları NoSQL'den daha uygun bir seçenektir.

İlişkisel veri tabanlarının büyük miktarda veriyi işlemek için iyi bir seçenek olmadığına dair genellikle yanlış bir kanı vardır. Bu tam olarak doğru değildir. PostgreSQL ve MySQL gibi birçok SQL veri tabanı gerçekten de çok büyük miktarlarda veriyi işleyebilir.

Ancak SQL kullanan RDBMS'ler sabit bir şemaya sahip olduğundan ve verilerin yapılandırılmış olmasını gerektirdiğinden, örneğin büyük veri ile çalışan bir işletmenin talep edebileceği gerekli bakım, çeviklik ve performansa ayak uydurmak muhtemelen çok zor olacaktır.

İlk bakışta sabit bir şemaya sahip olmak sınırlayıcı gibi görünebilir. Yine de bu, amaca bağlıdır. Önceden tanımlanmış bir şema veri tabanına sahip olmak SQL veri tabanlarını bordro yönetim sistemleri ve hatta uçuş rezervasyonlarının işlenmesi için en uygun seçenek haline getirir. Aslında, çoğu bankacılık kurumu bir SQL veri tabanı sistemine güvenmektedir.

Daha önce de açıkladığımız gibi, ilişkisel veri tabanları temel olarak ACID uyumludur, yani veri işlemleri bütünlük, geçerlilik ve güvenilirlik sağlar. Ayrıca, SQL bazı özellikleri sınırlayabilir, ancak aynı zamanda çok olgun bir teknolojidir.

Dahası, ilişkisel bir veri tabanı ve SQL, geçici sorgularla ilgili çok fazla destek sunar. Bu tür veri tabanlarının yönetimi genellikle daha kolaydır. SQL popüler bir sorgu dili olduğundan ve öğrenmesi nispeten kolay olduğundan, bakımını yapmak için mutlaka büyük bir mühendis ekibine ihtiyaç duymaz.

SQL Kullanımları

  • Veri Alma: SQL, belirli kriterlere dayalı olarak bir veri tabanından belirli bilgileri almak için kullanılabilir.
  • Veri Değiştirme: Geliştiriciler SQL'i yeni kayıtlar eklemek, mevcut bilgileri güncellemek ve hatta bir veri tabanından bilgi silmek için kullanabilir.  
  • Veri Yönetimi: SQL bir veri tabanının yapısını yönetmeye yardımcı olabilir. Tablolar oluşturabilir, tablolar arasındaki ilişkileri tanımlayabilir ve veri bütünlüğünü sağlamak için kısıtlamalar belirleyebilir.
  • Veri Analizi: SQL verileri analiz etmek için kullanılır. Verileri toplayabilir, istatistikleri hesaplayabilir ve raporlar oluşturabilir.
  • Veri Entegrasyonu: Farklı kaynaklardan gelen verileri tek bir veri kümesinde birleştirmek için SQL kullanabilirsiniz.
  • Veri Güvenliği: SQL, kullanıcı izinlerini ve erişim kontrollerini yönetmek için kullanılır. Kullanıcı rollerini tanımlayabilir ve bir veri tabanının belirli bölümlerine erişim verebilir veya erişimi iptal edebilir.

SQL Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Dilleri ve kodlama ilkelerini zaten biliyorsanız, SQL'in öğrenilmesi kolaydır ve sadece birkaç hafta içinde öğrenilebilir. Ancak, kodlama konusunda yeniyseniz, biraz daha uzun sürebilir. Pratik yapmak işinizi kolaylaştırır.

MySQL ve SQL Server Arasındaki Fark Nedir?

SQL Nedir? SQL Kullanımları | Atak Domain

MySQL dünyanın en popüler ve yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı ilişkisel veri tabanıdır. İlk olarak İsveç'te iki İsveçli ve bir Finli tarafından kurulmuş ve geliştirilmiştir: David Axmark, Allan Larsson ve 1980'lerden beri birlikte çalışan Michael "Monty" Widenius.

Microsoft SQL Server, genellikle SQL Server olarak kısaltılan bir RDBMS ürünüdür. MySQL ve SQL Server doğrudan rakiptir. MySQL Oracle'a aittir ve geleneksel Oracle Veri Tabanlarından farklı bir kod tabanı kullanır.

SQL Server Bir Veri Tabanı mıdır?

Microsoft SQL Server ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. İstemci-sunucu modelini kullanarak aynı bilgisayardaki veya uzaktaki bir bilgisayardaki diğer yazılım uygulamaları tarafından talep edilen verileri depolayan ve alan bir veri tabanı sunucusudur. Microsoft, SQL Server'a internet üzerinden bir web hizmeti olarak erişmek için API'ler sağlar. Bir RDBMS, istemci uygulamaları için veri almaktan çok daha fazlasını yapar. Arabellek yönetimi gibi dahili işlevler, erişimi hızlandırmak için en çok erişilen verilerin mevcut depolamanın en hızlı biçiminde bulunmasını sağlar.

SQL Server ilişkisel modele dayanır ve ayrıca veri tutarlılığını korumak için nesneler arasında referans bütünlüğünü zorunlu kılar. Diğer ilişkisel veri tabanlarında olduğu gibi, bütünlüğü korumak için topluca ACID özellikleri olarak bilinen atomiklik, tutarlılık, işlem yalıtımı ve dayanıklılık ilkeleri uygulanır.

SQL Server'ı Kimler Kullanır?

Uygulamalar SQL Server'ı birçok arayüz kullanarak kullanır. ODBC arabirimi, kullanıcıların Microsoft Excel gibi uygulamalara veri tabanı çağrıları eklemesine olanak tanıyan üst düzey bir SQL arabirimi sağlar. Java uygulamaları, SQL kullanarak veri tabanlarına erişmelerini sağlamak için JDBC sürücüsünü kullanır. Uygulama geliştiricileri, örneğin C, Java ve Python dillerinde yazılabilen uygulamalarına SQL ifadelerini yerleştirmek için Uygulama Programlama Arayüzlerini (API) kullanırlar. Veri tabanı satırları teker teker veya gruplar ya da diziler halinde alınabilir.

Microsoft Visual Studio, Microsoft SQL Server için yerel destek içerir. Visual Studio, veri tabanı şemalarını grafiksel olarak oluşturmak, görüntülemek veya düzenlemek için bir veri tasarımcısı içerir. Sorgular da görsel olarak oluşturulabilir.

Microsoft Power BI, Qlik, Tableau ve MicroStrategy gibi İş Zekası araçları SQL Server ve diğer veri tabanlarına bağlanmak için Microsoft'un API'lerini veya ODBC gibi ortak sürücüleri kullanarak kendi yerel veri tabanı arayüzlerini oluşturabilirler.

Veri tabanları, verilere verimli bir şekilde erişmesi gereken tüm uygulamalar için yararlıdır. Microsoft gibi birçok iş uygulaması SQL Server üzerine inşa edilmiştir. Örneğin SAP, müşterilerine iş uygulamalarıyla birlikte kullanabilecekleri veri tabanı seçenekleri sunmak için "en düşük ortak payda" yaklaşımını kullanır. Uygulama sağlayıcıları, satıcıya özgü SQL uzantılarından kaçınarak, müşterilere seçenekler sunan birden fazla veri tabanını sertifikalandırabilir. Orta düzeyde işlem oranına sahip küçük bir işletmeye yönelik bir uygulama SQL Server kullanabilirken, daha talepkar kullanıcılar Oracle kullanmayı tercih edebilir.

Endpoint Manager gibi Microsoft Yönetim ürünleri, istemci sistem yapılandırmalarını yönetmek için SQL Server'a bağlıdır.